Най-малко 19 случая на ку-треска са докладвани в Русия

Пиенето на непастьоризирано мляко е един от начините хората да се заразят с ку-треска

Ваня Милева Последна промяна на 15 юли 2022 в 00:01 3025 0

Ку-треската е бактериална инфекция, която може да се прихване от заразени селскостопански животни като овце, говеда и кози
Ку-треската е бактериална инфекция, която може да се прихване от заразени селскостопански животни като овце, говеда и кози. Кредит:  Flickr (CC BY 2.0)

Най-малко 19 души са дали положителен тест за ку-треска тази година в Ростовска област, руски регион, който граничи с Украйна според държавна медия РИА Новости. Макар инфекцията, причинена от селскостопански животни, често да е безвредна за хората, тя може и да причини сериозни проблеми.

„Тази година в Салски и Ремонтенски райони на Ростовска област са регистрирани 19 лабораторно потвърдени случая на коксиелоза [ку-треска]... Това заболяване е регистрирано в региона последно през 2001-2002 г.“, съобщава за РИА Новости Светлана Ненадская, гл. от отдела за епидемиологичен надзор на регионалния Роспотребнадзор.

Ку треската е бактериална инфекция, разпространявана от заразени селскостопански животни като овце, говеда и кози. Често се прихваща от хората при контакт със заразена животинска кръв, изпражнения, урина и козина. Това най-често се наблюдава при хора, които работят с животни, като фермери и ветеринари. Хората с отслабена имунна система също са изложени на повишен риск.

Хората могат да се разболеят от ку-треска, като консумират непастьоризирано мляко и други млечни продукти.

Инфекцията се причинява от бактерията Coxiella burnetii, която се счита за потенциален агент за биотерористични атаки.

Много от заразените хора няма да покажат никакви признаци на заболяване, но при някои то ще прояви с грипоподобни симптоми няколко седмици след излагането. Около половината от хората с ку-треска изпитват грипоподобни симптоми и 40% от тях ще се нуждаят от болнична помощ.

Някои заразени хора умират, докато други получават усложнения като инфекция на сърдечните клапи (наречена ендокардит) или дълготрайни разстройства на синдрома на хроничната умора.

Ку-треската е проблем за селскостопанските работници по целия свят, но Австралия е единствената страна, където има ваксина срещу ку-треска за работещите в животновъдната индустрия. 

В Софийска област са регистрирани 2 епидемични взрива от ку-треска: в Етрополска община през 2002 година със 125 заболели и в Ботевградска община през  2004 г. с 220 заболели. Ежегодно се диагностицират единични случаи в различни населени места.

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !