Наночастици, активирани от светлина убиват над 90% от резистентните на антибиотици бактерии

Никола Кереков Последна промяна на 19 януари 2016 в 13:21 4998 0

Ново лечение на основата на наночастици, разработени от учени от Университета на Колорадо в Болдър, може да осигурят ефективен начин за борба с резистентните на антибиотици бактерии, включително Salmonella, E. Coli и Staphylococcus. При тестове с лабораторно отгледана култура, наночастиците убили 92% от устойчивите на антибиотици бактериални клетки, като при това не засегнали другите клетки. 

Бактериалната резистентност към антибиотици е задълбочаващ се проблем по целия свят, отговорен за около 2 млн. инфекции годишно само в САЩ, които водят до приблизително 23 хил. смъртни случая.

Лечението се състои от терапевтични наночастици, които се активират от светлина, наречени "quantum dots". Тези изключително малки частици, които наподобяват полупроводниците използвани в електрониката са 20 000 пъти по-малки от човешки косъм и когато са възбудени от светлина те се оказват смъртоносни за устойчивите на антибиотици бактериални клетки.

"Чрез понижаването на размера на тези полупроводници до нанометри, ние успяхме да проектираме специфични взаимодействия във вътрешната клетъчна среда, при което се поразява само инфекцията," разказва Прашант Нагпал (Prashant Nagpal), ръководител на изследването публикувано в Nature Materials.

Това не е първият път, в който наночастици са използвани за борба с бактерии. Предишно изследване е показало, че металните наночастици са ефективни срещу устойчиви на антибиотици бактерии, но със съществен недостатък: освен върху бактериалната инфекция, поражения се нанасяли и върху околните клетки.

За разлика от това, quantum dots могат да се насочат към определени инфекции, благодарение на тяхното свойство да се активират от светлина (фотовъзбуждане). Наночастиците са неактивни на тъмно, но излагайки ги на светлина с определена дължина на вълната, учените могат ефективно да ги насочват към инфектираните клетки. 

Според учените, това може да помогне да се намалят или напълно елиминират страничните ефекти, които изпитват пациентите при лечение на инфекции и да бъде от полза при бъдещи разработки на антибактериални медикаменти.

"Антибиотиците са не само основното лечение на бактериалните инфекции, но те се използват и при ХИВ и рак," обяснява един от учените, Анушри Чатарджи (Anushree Chatterjee). "Неспособността да се разработят ефективни лечения на устойчивите към антибиотици щамове е проблем и именно това се стреми да разреши нашата технология."

Очевидно има да се свърши още много работа преди такава нова технология да може безопасно да се използва при лечението на инфекции при хора, но на фона на всички неприятни новини, които сме свикнали да чуваме за антимикробната резистентност е прекрасно за разнообразие да получим и малко обещаващи данни като тези.

"Винаги можем да очакваме тези суперпатогени да се адаптират и да се преборят с терапията, но ние можем да преработим тези наночастици така, че да приемат друг подход на терапия и така да надделеем в тази еволюционна надпревара," твърди Нагпал.

Проблем остава, разбира се, основният принцип на действие на тези частици - облъчването им със светлина. Все още не е ясно какъв метод ще се използва за доставяне на такава светлина вътре в организма при лечение на реална инфекция, но вече съществуват редица разработки на основата на налични технологии, като например фиброоптичните кабели.

Източник: Science Allert

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !