Нанороботи отпушват артерии (видео)

Наука OFFNews Последна промяна на 28 юни 2015 в 12:19 6235 0

Кредит drexel.edu

Нанороботите (долу) са моделирани по форма и движение като бактерията със спираловидна форма, Borrelia burgdorferi (горе), причиняваща лаймска болест.

Американски учени са предложили ново решение за запушени артерии - като се използват нанороботи, подобни на тирбушон.

Специалистите от Университета Дрексел, автори на разработката, обявиха, че планират да доведат иновативния метод до учени от 11 институции от цял ​​свят. Те се надяват, че технологията ще бъде разработена и тествана в клинични условия през следващите четири години, съобщава сайтът phys.org.

Иновативната технология се състои от следните стъпки. "Перлички" с наноразмери от железен оксид се вкарват в кръвта на пациента през катетър. Топчетата ще останат заедно заради магнитните сили и химичните връзки. След включване на външно магнитно поле, всеки наноробот ще започне да се върти и цялата верига ще се движи като тирбушон в потока на кръвоносния съд. Манипулирайки външното магнитно поле, хирурзите ще могат да контролират топчетата директно в запушените области. Така нано-"червейчетата" ще пробият артериалната плака и ще възстановят притока на кръв.

Учените също така смятат, че имунната система няма да реагира на присъствието на нанороботи в организма. Те могат да се скрият от защитната система на организма.

Мин Цзюн Ким (Min Jun Kim), директор на лабораторията BASTLab към Университета Дрексел споделя, че за създаването на технологията си е вдъхновен от природата. Процесът се основава на дейността на бактериите, които причиняват лаймска болест - те използват спираловидно движени през тъканите и ги увреждат.

След като работата на артериите се възстанови,  нанороботите могат да бъдат разтворени в кръвта или да се използват за доставяне на вещества, които предотвратяват образуването на нови кръвни съсиреци (антикоагуланти), директно върху засегнатата област. Това ще помогне за предотвратяването на бъдещо блокиране на кръвоносните съдове.

"Съвременни методи за лечение на хронични запушвания са ефективни само в 60% от случаите - коментира Ким. - Ние вярваме, че този метод може да увеличи този процент до 80-90%, а вероятно и да намали времето за възстановяване."

Използвайки магнитни полета (показани вдясно), генерирани от електромагнитно устройство (вляво), инженерите от Дрексел могат да контролират движението на техните микро-плувци роботи.

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !