Открит е нетипичен случай на болестта „луда крава“ в САЩ

Някои крави спонтанно развиват болестта „луда крава“ и учените не са сигурни защо.

Ваня Милева Последна промяна на 23 май 2023 в 00:01 2534 0

Това е седмият случай на болестта „луда крава“ в САЩ от 2003 г.

Кредит Dave Wild (CC BY-NC 2.0 UK)

Това е седмият случай на болестта „луда крава“ в САЩ от 2003 г.

Според Министерството на земеделието на САЩ (USDA) една крава в Южна Каролина е идентифицирана с болестта „луда крава“ или спонгиформна енцефалопатия по говедата (BSE). Животното е изолирано, преди да има вероятност да влезе в търговската мрежа на доставка на говеждо месо, а фактът, че болестта не е заразна, означава, че други крави остават незасегнати.

„Това животно не е влизало в кланница и в нито един момент не е представлявало риск за хранителните доставки или за човешкото здраве в Съединените щати“, се казва в изявление на USDA. „Като се има предвид статусът на незначителен риск на Съединените щати за BSE, ние не очакваме никакви търговски въздействия в резултат на това откритие.“

Спонгиформната енцефалопатия по говедата (BSE) е неврологично заболяване, което се причинява от неправилно нагънати протеини, наречени приони, в мозъка на животното. След това тези приони влияят на сгъването на съседни протеини, което води до невродегенерация.

Яденето на заразено месо е свързано с фатално състояние, наречено болест на Кройцфелд-Якоб, известно още като подостра спонгиформна енцефалопатия. Повечето хора, които развиват това заболяване, умират в рамките на една година от поставянето на диагнозата, поради което вече са въведени строги протоколи за предотвратяване на разпространението на BSE сред популациите от говеда.

Открит за първи път във Великобритания през 1986 г., BSE съществува в две различни форми, известни като класическа и нетипична BSE. Първата възниква, когато кравите се хранят с продукти, съдържащи тъкани от заразени животни, докато втората се появява спонтанно, защото прионните протеини произволно са се трансформирали от нормално в анормално състояние.

Според USDA заразеното животно в Южна Каролина е дало положителен тест за атипична BSE и следователно не е употребявало опасен фураж. В САЩ използването на кравешки протеини в храната за едър рогат добитък е забранено през 1997 г. – забрана, която успешно предотвратява заразяването на животните с класическа BSE.

Въпреки че учените все още не разбират напълно как възниква нетипичната BSE, стриктното наблюдение и тестване на едрия рогат добитък са гарантирали, че нито една крава, носителка на болестта, не застрашава хранителната мрежа.

Първият случай на BSE в САЩ е от 2003 г. и е на крава, внесена от Канада с класическа BSE заради употреба на заразен фураж преди влизане в страната. Оттогава са потвърдени шест случая на атипична BSE, включително новооткритият пример.

Предишни епидемии от BSE в различни страни по света доведоха до огромни смущения в промишлената индустрия за говеждо месо и причиниха загуби на стойност милиарди долари. USDA обаче настоява, че „това откритие на нетипичен случай няма да промени статуса на незначителен риск на Съединените щати и не трябва да води до търговски проблеми“.

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !