Открит е протеин, който допринася за метастазите при рак на панкреаса

Откритието може да допринесе за развитието на животоспасяващи терапии

Ваня Милева Последна промяна на 05 февруари 2024 в 00:00 3646 0

В това проучване изследователите идентифицират нов епигенетичен фактор, който може да допринесе за метастазирането при рак на панкреаса. Разбирането на неговите механизми ще помогне на изследователите да идентифицират потенциални цели и да подобрят прежив

Кредит Science Photo Library (CC BY-NC-SA 4.0 DEED)

В това проучване изследователите идентифицират нов епигенетичен фактор, който може да допринесе за метастазирането при рак на панкреаса. Разбирането на неговите механизми ще помогне на изследователите да идентифицират потенциални цели и да подобрят преживяемостта на пациентите.

Ракът на панкреаса, който е третата водеща причина за смъртност от рак в Съединените щати с ниска 5-годишна относителна преживяемост от 12 %, представлява особено предизвикателство поради силно метастатичния си характер, липсата на скрининг и резистентността към настоящата химиотерапия. Панкреасният дуктален аденокарцином (PDA) е най-често срещаната и проблемна форма на рак на панкреаса.

Изследователи от Калифорнийския университет, Дейвис, разкриват в проучване, че анормалната експресия на протеина Engrailed-1 (EN1) стимулира прогресията и метастазирането на рака на панкреаса in vitro и в модели на мишки. Повишеното съдържание на EN1 се свързва и с тежко протичащ метастатичен рак на панкреаса при пациенти, което предполага, че EN1 е потенциална цел за терапия на рака на панкреаса.

В това проучване изследователите идентифицират нов епигенетичен фактор, който може да допринесе за метастазирането при рак на панкреаса. Разбирането на неговите механизми ще помогне на изследователите да идентифицират потенциални цели и да подобрят преживяемостта на пациентите.

Метастазите, решаващ аспект от прогресията на рака на панкреаса, са предизвикателство за проследяване на специфични генетични мутации. С оглед на това изследователите, ръководени от Чан-Ил Хуан (Chang-Il Hwang), разглеждат негенетични фактори като епигенетични промени или променено производство на протеини.

Екипът идентифицира повишено съдържание на транскрипционни фактори (протеини, контролиращи други протеини) в рака на панкреаса, който е метастазирал, в сравнение с първичните тумори. Сред тези протеини се откроява EN1, който е от съществено значение за оцеляването на невроните по време на развитието и обикновено не се произвежда в клетките на възрастния панкреас. Макар да е известно, че EN1 насърчава агресивните форми на рак на гърдата и се свързва с лоша прогноза при други видове рак, ролята му при рака на панкреаса не е описана досега.

В експерименти с "органоиди" на рак на панкреаса - триизмерни тъканни клъстери, отгледани в лаборатория - изследователите проучват въздействието на инхибирането или засилването на експресията на EN1 върху растежа и оцеляването на клетките на рака на панкреаса. Те откриват, че без EN1 вероятността клетките на рака на панкреаса да оцелеят и да се делят е по-малка. Обратно, добавянето на допълнителен EN1 увеличава преживяемостта на туморите.

Освен това генетичното модифициране на клетъчни линии на рак на панкреаса при мишки, които произвеждат повече EN1 от обичайното, води до увеличаване на инвазията и миграцията на клетките - критични характеристики на метастазите. Тези открития подчертават потенциалната роля на EN1 в стимулирането на прогресията и метастазирането на рака на панкреаса.

"Много ясно е, че EN1 е наистина важен фактор за агресивността на рака на панкреаса. Когато вземем туморните клетки и ги накараме да свръхекспресират EN1, те стават по-метастатични и агресивни, а когато го свалим, те стават по-малко метастатични", заявява първият автор Дзихао Сю (Jihao Xu), докторант в магистърската група по биохимия, молекулярна, клетъчна и развойна биология.

Използвайки публично достъпни бази данни с пациенти, изследователите демонстрират клиничното значение на EN1 за прогнозата на човешкия рак на панкреаса. Анализът разкрива повишени нива на EN1 при подгрупа пациенти с напреднал рак на панкреаса, като тези с повишени нива на EN1 са с тенденция за по-лоша прогноза.

Тази връзка подчертава потенциалната роля на EN1 като прогностичен маркер за тежестта на рака на панкреаса. Констатациите от базите данни на пациентите допълват лабораторните експерименти, като заедно подчертават значението на EN1 както за прогресията, така и за прогнозата на рака на панкреаса.

Справка: Jihao Xu, Jae-Seok Roe et al. Engrailed-1 Promotes Pancreatic Cancer Metastasis. Advanced Science. DOI: 10.1002/advs.202308537

Източник: A protein that contributes to metastasis in pancreatic cancer found, ТechЕxplorist

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !