Парадоксално, но един плод с високо съдържание на захар може реално да намали риска от диабет

Мангото превъзхожда нискозахарните плодове в проучване, подобрявайки кръвната захар и телесните мазнини при преддиабетици.

Ваня Милева Последна промяна на 01 октомври 2025 в 00:00 147 0

нарязан жълт плод

Кредит Wikimedia Commons

Въпреки високото си съдържание на захар, мангото може да намали риска от диабет. Клинично проучване показа, че дневният прием на манго подобрява регулирането на кръвната захар и намалява телесните мазнини в сравнение с ниско съдържание на захар в мюсли.

Мангото, често отхвърляно като твърде сладко, има неразкрити досега ползи за хората, изложени на риск от диабет. Проучване на университета "Джордж Мейсън" установява, че хората, които ядат манго ежедневно, показват по-добър контрол на кръвната захар и по-малко телесни мазнини в сравнение с тези, които консумират закуска с по-ниско съдържание на захар.

Резултатите показват, че не само нивата на захарта, но и как е опакована захарта в пълнозърнестите храни са важни.

Ако ви се предложат две закуски, едната със седем грама захар, а другата с над 30 грама захар, изборът на по-здравословния вариант би трябвало да е безспорен, нали? Е, може би не. По-малкото захар не е автоматично по-здравословно.

За близо 100-те милиона възрастни в Съединените щати, които в момента живеят с преддиабет, тропическият плод, който може да намали риска от диабет, звучи твърде добре, за да е истина. Тропическите плодове съдържат между десет и 50 грама захар, като мангото е в горния край на спектъра, което ги прави да изглеждат като лош избор за закуска само въз основа на това. Но изследване на клиничния изследовател в областта на храненето Радех Басири (Raedeh Basiri) показва, че мангото, въпреки че съдържа повече захар от много нискозахарни закуски, може да предложи защитни фактори за възрастни с преддиабет.

"Не е важно само съдържанието на захар, а и цялостният хранителен контекст", обяснява Басири, доцент в катедрата по хранене и хранителни изследвания на университета "Джордж Мейсън". Това проучване е първото дългосрочно клинично изпитване, което демонстрира както метаболитните, така и телесните ползи от мангото при преддиабет.

Казано по-просто, става въпрос за нещо повече от захарта в храната, става въпрос за цялата храна. Захарите, които се съдържат естествено в мангото и други плодове, се допълват от фибри и други витамини и хранителни вещества, които предоставят допълнителни ползи за здравето. Храните с добавена захар, като например зърнените закуски и дори нисковъглехидратните закуски, може да нямат същата хранителна стойност и дори да увеличат риска от диабет.

"Целта е да се стимулират хората да включат цели плодове, като манго, като част от здравословните хранителни навици и практичните диетични стратегии за превенция на диабета", отбелязва Басири. "Хората с висок риск от диабет не трябва да се фокусират само върху съдържанието на захар в храните, но и върху начина, по който захарите се доставят."

Басири и нейният екип разделили участниците в проучването на две групи - едната група получавала прясно манго дневно, докато другата група получавала нискокалоричен мюсли бар всеки ден. В продължение на шест месеца изследователите измервали нивата на кръвната захар на участниците, телесните реакции към инсулин и телесните мазнини.

В края на проучването, резултатите са показали, че мангото с високо съдържание на захар (32 грама захар) се е оказало по-полезно от мюсли барче с ниско съдържание на захар (11 грама захар). Групата, която е консумирала манго ежедневно, е показала подобрен контрол на кръвната захар, повишена инсулинова чувствителност и намалени телесни мазнини.

Справка: Raedeh Basiri, Kallie Dawkins, Saiful Singar, Lauren T. Ormsbee, Neda S. Akhavan, Robert C. Hickner, Bahram H. Arjmandi. Daily Mango Intake Improves Glycemic and Body Composition Outcomes in Adults with Prediabetes: A Randomized Controlled Study. Foods, 2025; 14 (17): 2971 DOI: 10.3390/foods14172971

Източник: This high-sugar fruit may actually lower diabetes risk, George Mason University

    Най-важното
    Всички новини