Първият в света жив реципиент на генетично модифициран свински бъбрек почина. PETA осъжда такива трансплантации (видео)

Ваня Милева Последна промяна на 16 май 2024 в 10:30 3460 0

PETA, организацията за правата на животните, осъжда практиката животински органи да се използват за трансплантация на хора след смъртта на първия в света жив реципиент на генетично модифициран свински бъбрек. Мъжът в крайна сметка умира само седмици след

Кредит Pexels / RDNE Stock Project

PETA, организацията за правата на животните, осъжда практиката животински органи да се използват за трансплантация на хора след смъртта на първия в света жив реципиент на генетично модифициран свински бъбрек. Мъжът в крайна сметка умира само седмици след като е получил трансплантацията

PETA, организацията за правата на животните, осъжда практиката животински органи да се използват за трансплантация на хора след смъртта на първия в света жив реципиент на генетично модифициран свински бъбрек. Мъжът в крайна сметка умира само седмици след като е получил трансплантацията.

Миналия 16 март 62-годишният Ричард Слейман стана първият жив реципиент на генетично модифициран орган от прасе в Масачузетската обща болница. Тази процедура по ксенотрансплантация бе последната му възможност за лечение на бъбречно заболяване в краен стадий.

Свинският бъбрек е доставен от eGenesis, биотехнологична компания. Взет е от прасе донор, което е претърпяло генетична модификация чрез технологията CRISPR-cas9, за да се подобри неговата съвместимост с хората.

Миналия 11 май бе обявено от Масачузетската обща болница, че Слейман е починал, въпреки че нямаше ясна индикация, че смъртта му е резултат от трансплантацията му.

Първоначално тази трансплантация се разглеждаше като крайъгълен камък в областта на медицината, тъй като специалистите се надяваха, че тя може да помогне трансплантацията на органи да стане по-достъпна в бъдеще. Това бе важна стъпка в ксенотрансплантацията, която включва трансплантация на органи от един вид на друг. Този метод може да помогне в борбата с недостига на органи за хора, които трябва да се подложат на трансплантация.

Въпреки че методът показва потенциал, използването на животни за тази технология не е нещо, с което всички са съгласни.

Противоречия и осъждане

Джулия Бейнс, старши мениджър на научната политика на People for the Ethical Treatment of Animals (PETA), заявява, че тази практика е провал. Бейнс обяснява, че тези процедури също водят до смърт на хора, обосновавайки се на наученото от трансплантациите на сърце на павиан, които преди това са се провалили, и други трансплантации, включващи вземане на органи от различни видове,

Въпреки че Слейман става първият жив реципиент на такава процедура, той не е първият реципиент на ксенотрансплантация. През август 2023 г. лекари от Университета на Алабама в Медицинския факултет на Бирмингам Хеерсинк трансплантираха модифицирани свински бъбреци на пациент в мозъчна смърт, за да покажат как органите могат да работят като другите човешки органи за определен период от време. През септември 2021 г. бе съобщено за друг подобен случай.

Изглежда обаче, че живите реципиенти на такива ксенотрансплантации са оцелявали само за кратки периоди след процедурата.

Бейнс обяснява, че не е имало експерименти от такъв вид, които да са успешни въпреки шума около тях. Слейман вече е третият човек, починал след трансплантация на свински орган. Джулия Бейнс добавя, че безброй животни в крайна сметка са убити по ужасяващи начини за подобни процедури, които медиите отразяват с ентусиазъм и които включват третирането на тези живи същества като складове за експерименти.

Въпреки това семейството на Слейман изразява благодарност за процедурата, която им даде още седем седмици да бъдат с починалия. Те изразяват своята благодарност на екипа от Масачузетската болница и на отговорните лекари, д-р Риела, Кавай и д-р Уилямс, които направиха каквото могат, за да дадат втори шанс на Слейман.

Източник: Pig-to-Human Transplants Spark Controversy, Condemnation Following the Death of World's First Living Recipient of Genetically Engineered Pig Kidney, ScienceТimes

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !