Първите ваксини срещу малария ще получат три африкански държави

Антония Петрова Последна промяна на 25 април 2017 в 09:33 7104 0

Снимка: Flickr, Julien Harneis

Първите в света ваксини срещу малария ще бъдат въведени от догодина в три африкански страни - Гана, Кения и Малави.

Ваксината RTS,S обучава имунната система да атакува паразита на маларията, който се разпространява при ухапване от комар.

Световната здравна организация (СЗО) отбелязва, че ваксината има потенциал да спаси десетки хиляди хора.

Ваксината е преминала строго контролирани тестове, но все още не е ясно как ще се представи в реална среда, където достъпът до здравни услуги е ограничен. Въпреки неоспоримия напредък на медицината по отношение на инфекциозните болести, маларията винаги е била като забито в петата трънче. Всяка година болестта засяга 200 милиона души и убива половин милион, въпреки огромният напредък, постигнат в нейното овладяване.

Около 90% от случаите на заразени са в районите под Сахара, а трите африкански страни, където ще се проведе пилотната програма на СЗО, са избрани на случаен принцип. Те са сред най-силно засегнатите от маларията държави, но също така при тях действат мащабни програми за наблюдение и превенция на болестта. Между 2000 и 2015 г. предпазните мерки намалиха с 62% всички свързани с маларията смъртни случаи. СЗО се надява унищожи болестта до 2040 г.

Първата по рода си ваксина срещу малария първо ще бъде приложена на деца на възраст между 5 и 17 месеца, съобщават световните агенции. Необходими са четири дози - веднъж месечно за три поредни месеца и след това четвърти път 18 месеца по-късно. Във всяка от избраните страни най-малко 120 000 деца ще бъдат ваксинирани, за да се установи дали обещаващите резултати от клиничните тестове ще издържат на реалните условия. 

Снимка: D POLAND/PATH

Инжектиращата ваксина RTS,S, разработена от GlaxoSmithKline в партньорство с PATH Malaria Vaccine Initiative, костваше десетилетия на научни тестове и милиарди долари разходи (финансирането идва от Gavi, Vaccine Alliance, Глобалният фонд за борба със СПИН, туберкулоза и малария, СЗО, Unitaid и GSK). Тя е преминала през всички клинични тестове между 2009 и 2014 г. и е получила одобрение за пилотна програма през 2015 г.

Ваксината, известна още като Mosquirix, не обещава пълна защита срещу пренасяната от комари болест, но е най-успешната научно проверена ваксина срещу малария на разположение. Досега тестовете, включващи 15 000 участници от седем държави, са показали, че RTS,S намалява честотата на случаите с 40%. Предвид количеството на заразените на годишна основа това означава, че ваксината може да спаси стотици хиляди хора.

"Това е ниво на ефективност, което е доста ниско, но предвид количеството на заразени хора, резултатите ще бъдат огромни", коментира Мери Хамъл (Mary Hamel), която координира програмата за приложение на ваксината. "Ще има и други ваксини и те ще са по-ефективни, но междувременно тази ще има значително въздействие", добавя тя.

Ако ваксината се окаже ефективна, тя ще бъде приложена в по-голям мащаб в Африка, но също така в Латинска Америка и Близкия изток, където също има значително разпространение на болестта. 

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !