Повече от три часа седене на стол увеличава риска от преждевременна смърт

Наука OFFNews Последна промяна на 25 март 2016 в 13:15 4189 0

Три часа, прекарани на стол, водят до 3,8% смъртност в световен мащаб. Това гласи нова закономерност, открита от бразилски лекари, според която заседналият начин на живот води до увеличаване на риска от преждевременна смърт.

Тяхното изследване е публикувано в научното списание American Journal of Preventive Medicine.

От друга страна обаче, ако за едно денонощие човек седи на стол около три часа (но не и повече), то средно неговата продължителност на живота се увеличава с около 0,2 години. 

Намаляването на времето, което хората прекарват на стол за един ден, наполовина (или два часа) може да намали с три пъти броя смъртни случаи, свързани със заседналия начин на живот.

Как учените са достигнали до тези изводи?

В своето изследване те направили метаанализ на научни работи от 54 страни, в които се описва начина на живот и данните за смъртността от 2002 до 2011 г. Общо, според оценките на бразилските учени, заседналият начин на живот е убил около 433 хил. души. Най-висока била смъртността в страните, разположени около западната част на Тихия океан, както и в Европа и Северна Америка. Най-ниска пък била в страните в Югоизточна Азия.

Учените отбелязват също, че интензивните физически упражнения не биха снижили риска от преждевременна смърт, ако се запази заседналият начин на живот. Специалистите планират да използват получените данни за ефективно планиране на дневния режим на работещите.

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !