Разследват се 14 нови случая на полово предаване на вируса Зика

Никола Кереков Последна промяна на 24 февруари 2016 в 14:17 2581 0

Американският център за контрол и превенция на заболяванията (CDC) са обявили официално, че разследват 14 нови случая, при които изглежда вируса Зика се е предал по полов път - притеснителното е, че "няколко" от тези случаи включват бременни жени, според докладите

Въпреки че продължават да се извършват тестове при тези случаи, от CDC признават, че вирусът може да се предава по полов път много по-често, отколкото се смяташе първоначално и препоръчват жените да избягват секса или да използват кондоми, особено при контакт с мъже, които наскоро са се върнали от райони засегнати от епидемията със Зика, докато не излезе повече допълнителна информация.

Длъжни сме да изясним, че основният метод за заразяване с вируса Зика в 34-те засегнати от епидемията държави, повечето от които в Латинска и Централна Америка и Карибския регион, си остава ухапването от комари Aedes aegypti.

Въпреки че учените били наясно, че Зика може да се предава по полов път, се смяташе, че това е изключително рядко явление - доскоро, единственият потвърден случай беше от 2008 г., когато мъж се инфектирал в Сенегал и след това предал вируса на своята партньорка при завръщането си в Колорадо. Друго изследване в Таити е потвърдило наличието на Зика в спермата на мъж.

Едва преди няколко седмици, когато първият случай на полово-предавана Зика в САЩ беше докладван в Тексас, властите започнаха да се съмняват в твърдението, че половото предаване представлява само единични инциденти.

Всички от последните 14 случая, включват мъже, които са пътували в райони засегнати от Зика и чиито жени по-късно се оплакали от симптоми подобни на Зика - въпреки че те самите не са пътували в район обхванат от епидемията. Засега се смята, че вирусът може да се предава само от мъже на жени, но не и обратното.

"При два от новите предполагаеми случаи на полово предаване, инфекцията с вируса Зика е била потвърдена при жени, чиито единствен рисков фактор е бил сексуалния контакт с болен партньор, който наскоро е пътувал в район с активно предаване на вируса Зика," обясняват от CDC. "Продължава тестването на мъжете партньори."

Все още има много неясноти около това как се осъществява половото предаване и от CDC в момента изследват подробно всички важни въпроси, като например колко дълго Зика може да се съдържа в семенната течност, кога мъжете са най-заразни и кой тип сексуални практики създават най-висок риск от предаване на вируса?

Според CDC, това е което знаем засега (тази информация може да се променя непрекъснато с разкриването на нови детайли):

  • Зика вируса може да се предава от мъже на сексуалните им партньори.
  • В известните случаи на вероятно полово предаване, мъжете са имали симптоми на Зика.
  • В поне един от случаите, вирусът е бил предаден няколко дни преди появата на симптомите.
  • Вирусът се запазва в семенната течност по-дълго, отколкото в кръвта (статия на фаза предпечат, обявена тази седмица предполага, че Зика е била открита в семенната течност на пациент 62 дни след като той е показал признаци на заболяването).

Въпреки че все още не са известни всички факти, от CDC са обявили временни насоки, които препоръчват на мъжете, които наскоро са пътували в район, засегнат от епидемията - особено тези, които имат бременни партньорки - да се въздържат от секс или да използват кондоми при вагинален, анален и орален секс.

"Днес не променяме предишните насоки, а просто ги подсилваме с допълнителни," обяви Ане Шухат (Anne Schuchat) от CDC. "Засега препоръчваме на жените да избягват секс или да са внимателни при секс с партньор, който наскоро се е върнал от район, където има Зика."

"Учените все още не са наясно, колко време трябва да се избягва този риск. В момента се провеждат изследвания, които да отговорят на този въпрос възможно най-скоро," добавят от CDC.

Все повече се засилват подозренията за връзката между вируса и микроцефалията при ембриони - родилен дефект, който засяга новородени, които имат необичайно малки черепи и мозъци. Тези подсилени препоръки за сигурност идват само седмици след изказването на предположението, че вируса може да е свързан и с друго състояние наречено синдром на Guillain-Barre, който предизвиква мускулна слабост и парализа.

Има също свидетелства, че Зика може в крайна сметка да се разпростанява и с помощта на азиатския тигров комар (Aedes albopictus), който се среща по-често в САЩ и други страни от развития свят. Този комар разпространява и заболяването Западнонилска треска, от което се наблюдават единични случаи и у нас (само в южна България в близост до южната ни граница), а преди няколко години имаше малко огнище на заболяването в западната ни съседка, Сърбия.

Все още не е потвърдена нито една от тези хипотези, но здравните власти с основание са притеснени - в момента няма ваксина срещу Зика и въпреки обхвата на епидемията, става все по-очевидно, че знаем прекалено малко за това как се разпространява вируса.

Засега, трябва да сме внимателни. Независимо от всичко, най-голямата и реална опасност в случая си остават комарите. "Няма никакъв шанс предаването по полов път дори да се доближава до честотата на предаване с помощта на оригиналния вектор, комарите," съобщи пред NBC експертът по инфекциозни заболявания Уилиам Шафнер (William Schaffner) от Университета Вандербилт. "Комарът е най-опасното животно на планетата."

Може би след самите нас, разбира се.

Източник: Science Allert

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !