На лов за ваксина за Зика

Никола Кереков Последна промяна на 05 февруари 2016 в 09:00 7033 0

Кредит CAMILLA CARVALHO, BUTANTAN INSTITUTE

Жорже Калил (държащ кутия), директор на Института Butantan в Бразилия твърди че екипът се надява да изработи ваксина за Зика, копирайки подхода използван за ваксината за близкородствения денга вирус.

Миналото лято преди по-малко от година, вирусът Зика изглеждаше прекалено незначителен, за да се захване някой да разработва контрамерки срещу него.

Разпространяваният от комари вирус премина през редица държави в Южното полукълбо, но се смяташе, че в най-лошия случай причинява само треска и обрив. Но вече не - на 1-ви февруари Световната здравна организация (СЗО) обяви Зика за "сериозна заплаха за общественото здраве" с международно значение, на фона на необичайната честотата на микроцефалия и други неврологични усложнения при новородени, които са били свързани с инфекциите с вируса. Производителите на ваксини, големи и малки, не закъсняха и веднага започнаха да се състезават кой ще вземе превес първи. Някои експерти твръдят, че те имат голям шанс за успех, но те предпазливо напомнят също, че тестването отнема години.

Изолиран през 1947 г., вирусът Зика предизвика сериозни притеснения едва през май 2015 г. след пристигането си в Южна Африка и все повече нарастват подозренията, че инфекцията по време на бременност може да предизвика увреждащото мозъка състояние микроцефалия при бебетата. "Причинно-следствената връзка между вирусната инфекция Зика и родилните малформации все още не е потвърдена, но съществуват сериозни подозрения, че такава има," заяви Маргарет Чан (Margaret Chan), генерален директор на Световната здравна организация. Тя отбелязва също, че е силно вероятна връзката със синдрома Guillain-Barré, който предизвиква временна парализа при възрастните. С увеличаването на разпространението на вируса, разработването на ваксина се превръща най-високия приоритет.

Пионерът в производството на ваксини, Стенли Плоткин (Stanley Plotkin) от Университета на Пенсилвания предсказва "относително ясен път на развитие" на ваксина. Той отбелязва, че Зика принадлежи към семейството на флавивирусите (Flaviviradae), а в момента съществуват ваксини за няколко близкородствени вируси, включително денга, жълта треска и японски енцефалит. "Не виждам каквито и да е технически затруднения, каквито видимо съществуват например за ваксини срещу ХИВ, туберкулоза и много други агенти," коментира Плоткин, който е консултат в няколко компании за производство на ваксини.

Все пак има много неизвестни, добавя Томас Монат (Thomas Monath), вирусолог, който е изучавал Зика при диви маймуни в Нигерия през 70-те години на миналия век и в момента е директор по научната част в NewLink Genetics в Девенс, щата Масачузетс, чиито екип помогна много при разработването на обещаваща ваксина за Ебола. При Зика една от основните неизвестни е дали инфекцията води до доживотен имунитет - това е ключова характеристика на заболяванията, при които ваксините са най-ефективни, като например жълтата треска. Друг въпрос е дали естетественият или свързаният с ваксина имунитет срещу други близки вируси - особено жълта треска - може да осигури "разширена защита" (чрез кръстосана реактивност), което може значително да затрудни оценяването на ефективността на ваксините срещу Зика. Освен това учените още не са разработили така необходимия модел при маймуни, който да позволи сравняването на кандидат-ваксините.

Има множество налични подходи. Монат, който е разработил ваксини срещу няколко флавивируси, съобщи, че компанията NewLink Genetics ще опита традиционна стратегия, при която се инактивира или убива вируса по химичен път, така той да не може да се размножава в тялото. Той смята, че евентуална инактивирана ваксина има най-голям шанс да получи одобрение от регулаторните власти като продукт, който може да се използва от бременни жени.

В благотворителият инстиут Бутантан в Сао Паоло, Бразилия, имунологът и директор Жорже Калил (Jorge Kalil) е готов да се обзаложи, че отслабената (атенюирана) жива ваксина ще бъде по-безопасна и потенциално по-ефективна от убития вирус. Неговият екип планира да приложи технология, която учени от американския Национален Институт по Алергии и Инфекциозни Заболявания (NIAID) са използвали, за да разработят ваксина за денга, която от Бутантан са лицензирали и сега ефективността й е в процес на тестове при клинично изпитване. За да се отслаби даден вирус, учените изтриват някои от гените му така, че той да може да се размножава, но да не може да предизвиква заболяване. "Вероятно ще успеем да атенюираме вируса Зика с помощта на същите делеции на същите места в гените му," коментира Калил, като отбелязва, че от Бутантан вероятно ще си партнират с NIAID при разработването на ваксината. Бразилският институт има едно ключово предимство - за разлика от почти всяка друга институция на света, която се занимава с изследвания на ваксини, той има завод за производство в промишлени мащаби. Миналата година институтът е произвел 40 млн. дози ваксина за груп - така че той може да осигури достатъчно продукт за Бразилия без помощта на фармацевтичната индустрия.

Директорът на NIAID, Антъни Фаучи (Anthony Fauci) твърди че неговия институт има известна преднина, благодарение на друга технология, която е била използвана за производството на експериментална ваксина за западно-нилска треска, причинена от друг представител на флавивирусите. Процесът на производство започва с плазмид (кръгова ДНК молекула), съдържащ важни вирусни гени. Когато той се вмъкне в бактериални клетки, те започват да произвеждат т.нар. "вирусоподобни частици", които действат като инактивирана ваксина, тъй като не могат да се копират сами в организма. Ваксината за западно-нилска треска е проработила добре при ранните изпитвания с хора, но NIAID все още не е намерила частен партньор, за да продължи проучванията по-нататък.

От компанията Inovio Pharmaceuticals от Плимонт Мийтинг, щата Пенсилвания, пък се хвалят, че вече имат експериментална ваксина за Зика, която представлява чист плазмид с гени от вируса. С помощта на електрически импулс по кожата, плазмида попада директно в човешките клетки, които започват да произвеждат вирусни протеини характерни за Зика, които стимулират имунната система. Главният изпълнителен директор, Джером Ким (Jerome Kim) твърди, че неговият екип вече е започнал тестове с мишки. И въпреки че учените могат бързо да произведат такива ДНК ваксини, този тип ваксини са загубили голяма част от популярността си през последните 20 години, тъй като не са успели да предизвикат достатъчно силен имунен отговор срещу други заболявания. "Има сериозни експерти в сферата, които са загубили вяра в тази технология," обяснява Ким. "Искам да докажа на всички в бранша, че тази технология е напълно приложима и вероятно е най-добрия вариант за този тип внезапни избухвания на инфекциозни агенти."

От малкият институт Дженър в Оксфорд, Великобритания пък са вмъкнали генът за един от повърхностните протеини на Зика в безобиден аденовирус от шимпанзета, който да служи като "вектор" - подход много сходен на този използван за ваксината срещу Ебола на GSK, която беше тествана по време на епидемията в западна Африка. Производителите на ваксини Protein Sciences от Мериден, щата Кънектикът и Hawaii Biotech от Хонолулу - които специализират в производството на вирусни протеини в клетъчни линии от насекоми - също имат вече вървящи проекти.

Междувременно от индийската биотехнологична компания Bharat Biotech International Limited базирана в Хидерабад наскоро неочаквано обявиха, че са патентовали "първата" ваксина срещу Зика. "При Зика, ние вероятно сме първата компания производител на ваксини в света, която подава документи за патент за кандидат-ваксина, като това се случи преди 9 месеца," твърди д-р Кришна Ела (Krishna Ella), председател и изпълнителен директор на Bharat Biotech Ltd. От малкото налична информация за индийската ваксина става ясно, че тя най-вероятно е на основата на жив вирус, но недостъпността до по-подробни данни вероятно ще доведе до изолиране на малката индийска компания в състезанието за разработване на ваксина за Зика.

Изключително трудно е да се предскаже кога ще се появи на пазара първата ваксина, но Фаучи от NIAID смята, че опитите с животни може да приключат за няколко месеца и първоначалните човешки изследвания за оценка на безопасността и характеристиките на имунния отговор могат да започнат в края на годината. Дори ако се появи обещаващ кандидат, широкомащабните клинични изпитвания за ефективност ще се случат едва след години, твърди той. Одобряването на ваксина и доставката на милиони дози вероятно ще изисква ресурсите на голям фармацевтичен производител. От четирите големи фармацевтични компании, които произвеждат ваксини само Sanofi Pasteur в Лион, Франция - произвеждащи три флавивирусни ваксини - са стартирали програма за Зика, въпреки че представители на другите три твърдят, че внимателно следят развитието на нещата.

Като първоначална мярка преди да завърши разработката на действаща ваксина, Калил обяви, че от института Бутантан се надяват да произведат защитен серум за бременни, който института вече произвежда за няколко други заболявания. За целта се инжектира Зика в коне и се събират антителата, които ще произведат животните (подобно на начина, по който се произвеждат змийските противоотрови). "Това би трябвало да отнеме малко повече от година," обяснява Калил. "Това е най-добрия график и то ако сме много, много оптимистични в преценката си."

Източник: Science Magazine

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !