Редки неврологични разстройства са документирани след ваксинация срещу COVID-19

Ваня Милева Последна промяна на 24 юни 2021 в 08:13 5704 0

Кредит: Pixabay / CC0 Public Domain

В две отделни статии в Annals of Neurology клиницисти от Индия и Англия съобщават за случаи на рядко неврологично разстройство, наречено синдром на Гилен-Баре, след като хората са били ваксинирани срещу COVID-19.

И двата доклада описват необичаен вариант на синдрома на Гилен-Баре, характеризиращ се с подчертана слабост на лицето. Съобщени са седем случая от регионален медицински център в Керала, Индия, където приблизително 1,2 милиона души са били ваксинирани с ваксината на AstraZeneca срещу COVID-19. Съобщени са четири случая в Нотингам, Англия, в район, в който приблизително 700 000 души са получили същата ваксина. Всичките единадесет случая са сред хора, получили тази ваксина между 10 и 22 дни по-рано.

Честотата на синдрома на Гилен-Баре в тези области се изчислява до 10 пъти по-голяма от очакваната.

„Ако връзката е причинно-следствена, това може да се дължи на кръстосано реактивен имунен отговор към протеина на SARS-CoV-2 и компонентите на периферната имунна система“, пишат авторите на доклада от Англия.

Авторите на двете статии подчертават, че клиницистите трябва да бъдат бдителни в търсенето на този рядък неврологичен синдром след прилагане на ваксините срещу COVID-19.

Справка:

Boby Varkey Maramattom et al, Guillain‐Barré syndrome following ChAdOx1‐S / nCoV ‐19 vaccine, Annals of Neurology (2021). DOI: 10.1002/ana.26143

Christopher Martin Allen et al, Guillain‐Barré syndrome variant occurring after SARS‐CoV ‐2 vaccination, Annals of Neurology (2021). DOI: 10.1002/ana.26144

Източник: Rare neurological disorder documented following COVID-19 vaccination, Wiley, MedicalXpress

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !