Редовната употреба на кетамин преструктурира допаминовата система на мозъка

Проучване установи, че многократната употреба на кетамин засяга по различен начин специфични структури, произвеждащи допамин в мозъка

Ваня Милева Последна промяна на 06 декември 2023 в 00:00 4100 0

Проучване установи, че многократната употреба на кетамин засяга по различен начин специфични структури, произвеждащи допамин в мозъка

Кредит AI Dream за НаукаOFFNews

Проучване установи, че многократната употреба на кетамин засяга по различен начин специфични структури, произвеждащи допамин в мозъка

Изследователи са картографирали целия мозък на мишки, разкривайки как редовната употреба на кетамин води до различни промени в специфични области на мозъка, отговорни за производството на невротрансмитера за "приятни усещания" допамин. Откритието може да има значителни последици за лечението на психични заболявания.

Поради незаконната си употреба като наркотик за парти, кетаминът има лоша репутация. Но репутацията му е донякъде възстановена, като неотдавна публикувани проучвания сочат, че лекарството е ефективно лечение за хора с депресия, особено такива с устойчива на лечение форма.

Много от тези проучвания разглеждат как една доза кетамин може да бъде полезна за психичното здраве. Сега, използвайки картографиране на целия мозък с висока разделителна способност на мишки, ново изследване на Колумбийския университет разкрива как многократната употреба на кетамин за продължителни периоди засяга допаминовата система на мозъка.

"Това проучване ни дава по-дълбока мозъчна перспектива за това как функционира кетаминът, което се надяваме да допринесе за подобряване на употребата на това многообещаващо лекарство в различни клинични условия, както и да помогне за минимизиране на злоупотребата му за развлечение", коментира Раджу Томер (Raju Tomer), съавтор на изследването. "В по-широк план изследването показва, че един и същи тип неврони, разположени в различни области на мозъка, могат да бъдат повлияни по различен начин от едно и също лекарство."

Допаминът функционира като невротрансмитер, химикал, освобождаван от невроните, за да изпраща сигнали до други нервни клетки, и действа върху областите на мозъка, за да даде чувство на удоволствие, удовлетворение и мотивация. Мозъкът съдържа четири основни допаминови пътища.

Изследователите са генерирали изображения с висока разделителна способност на целия мозък на мишки, които са използвали, за да изследват зависимите от дозата ефекти от ежедневната експозиция на кетамин – 30 мг/кг и 100 мг/кг за един, пет и 10 дни – върху допаминовата система на целия мозък. Те наблюдават статистически значими невронални промени само след 10 дни експозиция на кетамин както за групите на лечение с 30 мг/кг, така и със 100 мг/кг.

И в двете групи изследователите са забелязали цялостно зависимо от дозата намаляване на допаминовите неврони в областите на средния мозък, свързани с регулирането на настроението, и обратното, цялостно увеличение в рамките на хипоталамуса, който регулира основните функции на тялото като метаболизма и хомеостазата. Промените, наблюдавани в средния мозък, могат да обяснят защо дългосрочната злоупотреба с кетамин може да доведе до симптоми, подобни на шизофрения. Промените в хипоталамуса могат да помогнат да се обясни защо е установено, че кетаминът е обещаващо лечение за хранителни разстройства.

Проследявайки как кетаминът засяга допаминовите мрежи в мозъка, изследователите откриват, че лекарството намалява плътността на допаминовите аксони, проекциите, провеждащи импулси, простиращи се от неврона в областите на мозъка, отговорни за слуха и зрението, като същевременно увеличава аксоните в когнитивните центрове на мозъка Това може да обясни дисоциативните ефекти на препарата, усещането за "откъсване" от околната среда и откъсване от тялото.

Като се имат предвид различните мозъчни промени, причинени от кетамина, резултатите от проучването предполагат преосмисляне на начина, по който в момента използваме лекарството, и може да има значителни последици за разработването на лечения за депресия, шизофрения и психоза.

"Вместо да къпем целия мозък в кетамин, както правят повечето терапии, нашите данни за картографиране на целия мозък показват, че по-безопасен подход би бил да се насочат към определени части на мозъка, така че да се сведат до минимум нежеланите ефекти върху други допаминовите области на мозъка", отбелязва Томер.

Справка: 
Whole-brain mapping reveals the divergent impact of ketamine on the dopamine system
Malika S. Datta, Yannan Chen, Shradha Chauhan, Estanislao Daniel De La Cruz, Cheng Gong, Raju Tomer et al; Cell Reports Published:December 04, 2023 DOI: https://doi.org/10.1016/j.celrep.2023.113491 

Източник: Regular ketamine use found to restructure the brain's dopamine system, Paul McClure, newatlas

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !