Робот изпълнява двучасова хирургична операция за 2.5 мин (видео)

Антония Петрова Последна промяна на 22 май 2017 в 10:29 13300 0

Снимка: CNN

Съвсем скоро хирургични операции могат да бъдат извършвани от роботи и то още в нашия живот - много по-бързо от очакваното.

Изследователи от Университета в Юта създадоха автоматизирана машина, която може да извършва сложна черепна операция 50 пъти по-бързо от стандартните процедури. Учените коментират, че това е доказателство на принципа, че робот може да изпълни сложни процедури, които изискват умения и опит, съобщава CNN.

Изобретеният подход намалява операционното време от 2 часа на 2,5 мин. Тази специфична операция, описана подробно в списание Neurosurgical Focus, цитирано от Science Daily, обикновено се използва за премахване на доброкачествени тумори при пациенти със значителна загуба на слух. 

Роботизираната процедура се извършва с бързи, чисти и безопасни разрези, което намалява времето, в което раната е отоворена, а пациентът - под анестезия. Това намалява инфекциите, хирургичните разходи и човешките грешки, отбелязват изследователите, водени от неврохирурга Уилям Кудуел (William Couldwell) от Университета в Юта.

Роботът е насочван около уязвимите зони в черепа от данни, събрани чрез компютърна томография и програмирани в робота. Томографията показва мястото на нервите или вените, които трябва да бъдат избегнати.

Източник: CNN

За да изпълнят сложни процедури, осбено черепни, хирурзите обикновено използват свредели, за да извършат трудното отваряне на черепа, което прибавя часове към операцията. "Това е като извършване на археологически разкопки. Трябва бавно да се махне кост по кост, за да се избегнат чувствителните структури", обяснява Кудуел.

Макар употребата на автоматизацията и роботиката в операциите да нараства през последното десетилетие - например, медицински роботи вече помагат при поставянето на импланти (винтове) в гръбначния стълб или асистират при операции по поставяне на тазобедрени протези - Кудуел подчертава, че този тип технология все още не е прилагана при черепни операции. 

Ето как работи: първо компютърна томография събира данните за костите на пациента, като прецизира разположението на чувствителните струтури като нерви или големи вени. Хирурзите използват информацията, за да програмират пътя на рязане, като използват специален софтуер, разработен от инженери в екипа на Кудуел. 

"Можем да програмираме безопасното разрязване на костите просто като използваме собсвените данни на пациента", подчертава Кудуел. 

Това трябва да бъде извършено като се избегнат редица чувствителни места, като венозните синуси в твърдата мозъчна обвивка, през които минава кръвта от мозъка. Техниката позволява на хирурзите да програмират разрязването на разстояние до 1-2 мм от тези чуствителни зони.

По време на операцията хирурзите могат да спрат робота по всяко време. Машината също така има собствени защити от грешки, например, може да разпознае когато е твърде близо до лицев нерв и автоматично да спре да действа. 

Техниката е тествана първо върху пластмасови блокове, а след това върху трупни черепи. По време на процеса са разработени няколко прототипа, за да може финалната версия да бъде достатъчно преносима и лека, за да се мести между операционни зали. Екипът изобретатели в момента работи по комерсиализирането на машината. По техни изчисления тя ще излезе на пазара до 1-2 години.

Очаква се цената й да бъде 100 000 долара или по-малко. Тези средства ще се изплатят с времето, отбелязва Кудуел, защото поддържането на операционна стая е изключително скъпо. "Ако спестява по 2,5 часа на операция, това е значително количество спестени разходи с времето", отбелязва той.

Машината може да бъде използвана и при друг вид хирургични операции, а също и като образователен инструмент. "Бих искал да я видя в употреба в големи университетски болници, защото според мен ще е от голяма полза при обучението", отбелязва Кудуел.

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !