Робот - хирург самостоятелно оперира прасе (видео)

Наука ОFFNews Последна промяна на 05 май 2016 в 13:27 4650 0

Кредит Axel Krieger

Изследователи от Университета Джонс Хопкинс с помощта на автономен робот хирург с минимум човешка намеса успешно са провели процедура за чревна анастомоза на живо прасе. Изследването е публикувано в Science

Чревната анастомоза е операция за свързване на сегментите на червата. Роботът, наречен STAR (Smart Tissue Autonomous Robot) се ориентира по време на работата си от флуоресцентни биомаркери, предварително добавени в тъканта. В резултат на това, роботът самостоятелно провежда операцията екс виво (извън тялото) и ин виво (на жив организъм), ориентирайки се със собствен софтуер и машинно зрение с помощта на инфрачервени камери, разказва Scientific American

За разлика от обичайната практика на роботизираната хирургия, където роботите са само помощно средство, STAR действа през повечето време независимо под наблюдението на лекари, които понякога го коригират или му помагат като например да му държат конците. Изследователите смятат, че роботът е действал самостоятелно в 60% от общото време на операцията.

Авторите сравняват качеството на анастомозата с работата на хора хирурзи и други модели на роботи. Към съединеното черво е свързана помпа и е измерено налягането, при което шевът дава теч. Оказало се, че шевът на STAR превъзхожда другите шевове и на роботи хирурзи, и на хора. 

Azad Shademan et al., / Science

Според авторите на изследването, целта на STAR не е замести хората хирурзи, а по-скоро да демонстрира реалните възможности на автономната роботизирана хирургия. Изследователите отбелязват, че с голям брой сензори или с допълнителен манипулатор, съвместната работа на автономен робот-хирург и лекар може да подобри качеството на операциите и да намали човешкия фактор върху резултата от операцията.

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !