Създадена е изкуствена кожа, която скрива бръчките (видео)

Наука ОFFNews Последна промяна на 10 май 2016 в 16:27 6440 1

Кредит Olivo Labs, LLC

Изследователите са третирали дясната половина на лицето под очите.

Учени от Масачузетския технологичен институт са разработили нов материал, който може временно да защити и стегне кожата и изглади бръчките.

В бъдеще се планира да се използва за доставяне на лекарства за лечение на кожни заболявания като екзема, изгаряния и други увреждания на кожата, съобщава Science Daily.

Статията е публикувана в списание Nature Materials

Материалът представлява прозрачен гел на силиконова основа, който имитира млада кожа. Той може да се прилага на лицето, образувайки втори слой кожа, която маскира бръчки и други дефекти. Получената кожата е дишаща, запазва влагата и изглежда естествено, твърди екипът, разработил материала.

Пилотно проучване върху 25 човека установи, че може да се носи в продължение на повече от 24 часа без дискомфорт.

Екипът, ръководен от Робърт Лангер (Robert Langer) от Масачузетския технологичен институт, работи съвместно с козметичната компания Olivo.

Технологията, разработена от MIT е наречена XPL (cross-linked polymer layer - напречно свързан полимерен слой). Той се прилага на два етапа. Първо се полага прозрачен крем, съдържащ желиобразен полимер на базата на силоксан. След това се прилага катализатор, който свързва крема с кожата, образувайки прозрачен филм с дебелина не е повече от 40-70 микрона.

Изследователите тестват XPL върху торбички под очите и установяват, че гелътк стяга кожата и бръчките изчезват до 24 часа. След като се приложи, той остава устойчив на вода и търкане и помага на основната кожа да запази влажността си.

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

13859

1

Daering

11.05 2016 в 09:56

- Мадам, смея да твърдя, че операцията мина чудесно! Кожата ви е изпъната като на девойка!
- Чудесно, докторе! О, виждам, че дори сте ми направили трапчинка на брадичката, много е шик!
- А, не, това е вашия пъп!