Тази жена се подложи на първата генна терапия срещу стареене (видео)

Наука ОFFNews Последна промяна на 26 април 2016 в 14:58 26063 0

Елизабет Париш твърди, че успешно е преминала курса на генна терапия срещу стареене.

Елизабет Париш (Elizabeth Parrish), жител на Сиатъл, на 45 години, директор на стартъп компанията BioViva, специализирана в областта на биотехнологиите, твърди, че успешно е преминала курс на генна терапия срещу стареене, съобщи Geekwire.

Терапията е фокусирана върху борбата с два добре известни и очевидни ефекта, свързани с процеса на стареене: скъсяването на теломерите и загубата на мускулна маса.

Тексаската медицинска лаборатория SpectraCell вече потвърди успеха на терапията. През септември 2015 г. в лабораторията е взета кръв на Париш за анализ, непосредствено преди започване на терапията. Тогава лекарите установили, че показателят за дължината на теломерите в левкоцитите на жената е необичайно нисък - 6,71 кб (килобази или хиляди базови двойки). В сравнение средно у бебетата, тази дължина е около 8 кб, при възрастните може да достигне до 3 кб, а при старите хора - 1,5 кб.

Когато през март 2016 г., след края на терапията, в същата лаборатория кръвта на Париш отново била анализирана, средната дължина на теломерите на белите кръвни клетки се е увеличила до 7,33 кб. По този начин, левкоцитите на Париш се оказват подмладени с около 20 години. Париш е преминала процедурата в Колумбия, тъй като подобни експерименти са забранени в Съединените щати.

Интервю с Париш:

Резултатите от изследванията са потвърдени от две независими организации - Белгийската организация с нестопанска цел HEALES (HEalthy Life Extension Company) и британската Изследователска фондация за биогеронтология (Biogerontology Research Foundation). Резултатите все още не са подложени на експертна оценка.

Теломерите са крайните участъци на хромозомите. При деление на клетките те защитават ДНК от повреди, но с всяко деление самите те се скъсяват с около 30-200 базови двойки. Колкото по-къси са теломерите, толкова по-вероятни са нарушения на ДНК по време на клетъчното делене.

Теломерите са маркирани в зелено.

Втората част от терапията се състои в опит да се потисне производството на протеина миостатин. Той потиска растежа и диференциацията на мускулната тъкан. Образува се в мускулите на животните, а след това се освобождава в кръвта. При човека миостатинът се кодира в гена MSTN. Проучванията при животни показват, че блокирането на действието на миостатина води до значително увеличаване на мускулната маса с почти пълна липса на мастна тъкан.

"Аз съм 100% сигурна, че това ще сработи - иначе не бих го направила, - заяви Париш в интервюто. - "Не съм го направила заради славата. Проучванията ясно показват, че това трябва да работи."

Осъзнавайки сериозността на тази стъпка, Париш не предупредила специалистите в своя стартът за намеренията си, защото е била сигурна, че ще се опитат да я разубедят. Когато ги поставила пред свършен факт, един от консултантите, медицинският изследовател Джордж Мартин (George Martin), напуснал консултативния съвет на компанията.

"Тя е добър човек и много я харесвах," - коментира решението си Мартин. - "Но като лекар, аз съм сигурен, че преди експериментите върху хора е необходимо да се извършат клинични изпитвания".

"Над 100 000 души умират всеки ден от болести на застаряването", заяви Париш. "Някой ми каза днес: "Ти си толкова смела". Може би съм, а може би не съм. Смели са тези, които знаят, че може да има лек за болестите на стареенето и не го приемат, примирили се, че започват да угасват. Аз не съм толкова смела."

Ще се окаже ли Елизабет Париш месия и пионер в борбата срещу стареенето или ще се окаже поредната скандална история? Ще почакаме експертните оценки.

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !