Синдромът на внезапната детска смърт може да има биологична причина

Състоянието може поне отчасти да се дължи на недостатъчно свързване на невротрансмитер с рецепторите в мозъчния ствол

Ваня Милева Последна промяна на 26 май 2023 в 08:48 3347 0

Синдромът на внезапната детска смърт може частично да се дължи на намалено свързване на невротрансмитера серотонин с рецепторите в долната част на мозъчния ствол
Синдромът на внезапната детска смърт може частично да се дължи на намалено свързване на невротрансмитера серотонин с рецепторите в долната част на мозъчния ствол

Изследователи може би са установили биологичен механизъм, който стои в основата на синдрома на внезапната детска смърт (СВДС). По-доброто разбиране на причините за това състояние може да помогне на учените да разработят тест, който да предсказва риска от СВДС при бебето.

Това се случва, когато видимо здраво бебе умира неочаквано, обикновено през първите шест месеца от живота си, докато спи. Причините за това са неизвестни, но се предполага, че включват комбинация от фактори, като например развитието на бебето и излагането му на въздействието на околната среда, като например пушенето на цигари.

За да научат повече, Робин Хейнс от детската болница в Бостън, Масачузетс, и нейните колеги анализират мозъчните стволове на 70 починали бебета, от които 58 са починали от СВДС, а 12 - по други причини. Сред бебетата, починали от СВДС, изследователите установяват разлики в начина, по който невротрансмитерът серотонин се свързва с техните т.нар. 5-HT2A/C рецептори, намиращи се в долната част на мозъчния ствол.

При гризачите тези рецептори са свързани със защитни функции по време на сън, като например способността да се реагира на ниски нива на кислород чрез поемане на въздух или събуждане.

Сред бебетата, починали от СВДС, се наблюдава намалено свързване на серотонин с рецепторите 5-HT2A/C или свързването не се увеличава, както се очаква, с напредването на възрастта на бебетата, в сравнение с бебетата, починали от причини, които не са свързани със СВДС, обяснява Хейнс.

Тези различия могат да се комбинират с други биологични фактори и фактори на околната среда, като например позицията на бебето по време на сън, за да увеличат риска от СВДС, посочват изследователите.

По-доброто разбиране на различните механизми, които могат да доведат до СВДС, като например потенциални генетични аномалии, може един ден да помогне на учените да разработят тест, който да предсказва риска за бебето, добавя Хейнс. Междувременно родителите трябва да се придържат към протоколи за безопасен сън, като например да поставят бебетата по гръб и да държат одеялата далеч от главите им, казват изследователите.

"Мисля, че едно от нещата, които станаха ясни, е, че за разлика от други неща, СВДС не се дължи на една аномалия в една физиологична система, а е взаимодействие", посочва Томас Кийнс от Детската болница в Лос Анджелис.

Фактът, че проучването установява, че при някои от бебетата, починали от СВДС, не се е увеличило свързването на серотонин с възрастта, може да обясни защо тези смъртни случаи често настъпват между 2 и 4 месеца, смята той, тъй като тогава бебетата претърпяват бързи промени в контрола на дишането си.

Справка: Altered 5-HT2A/C receptor binding in the medulla oblongata in the sudden infant death syndrome (SIDS): Part I. Tissue-based evidence for serotonin receptor signaling abnormalities in cardiorespiratory- and arousal-related circuits Get access Arrow
Robin L Haynes, PhD, Felicia Trachtenberg, PhD, Ryan Darnall, MD, Elisabeth A Haas, MPH, Richard D Goldstein, MD, Othon J Mena, MD, Henry F Krous, MD, Hannah C Kinney, MD
Journal of Neuropathology & Experimental Neurology, Volume 82, Issue 6, June 2023, Pages 467–482, Published: 25 May 2023 https://doi.org/10.1093/jnen/nlad030 

Източник: Sudden infant death syndrome may have a biological cause,  New Scientist

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !