Тънките черва на жените са с 30 см по-дълги от тези на мъжете

По-дългите тънки черва могат да подобрят усвояването на хранителни вещества от храната, което може да е необходимо повече по време на бременност или кърмене

Ваня Милева Последна промяна на 26 април 2023 в 07:50 2530 0

Тънките черва на жените са с 30 см по-дълги от тези на мъжете

Кредит Pexels, Public Domain Certification

Тънките черва на жените са с 30 см по-дълги от тези на мъжете

Тънките черва на жените са по-дълги от тези на мъжете, като тази допълнителна дължина вероятно им помага да абсорбират по-добре мазнини и други хранителни вещества, ако са необходими за бременност и кърмене.

„Тънките черва са свързани с абсорбция, абсорбция, абсорбция“, казва Аманда Хейл (Amanda Hale) от Държавния университет на Северна Каролина. „Там се получават по-голямата част от хранителните си вещества от всичко, което се изяждат.“

В часовете по анатомия обикновено учениците не се обучават за индивидуалните различия и вместо това се фокусират върху органи, които следват описанията в учебниците, отбелязва Хейл. Но тези различия биха могли да помогнат за информиране на решенията в здравеопазването, казва тя.

„Има един вид формулиран подход, съсредоточен върху това, което е средно или това, което повечето хора изпитват“, разказва Хейл. „Това е в противоречие с персонализираната медицина, при която се гледа дали човек има специфични характеристики на храносмилателната си система, които може да допринасят за това, което се случва и което не отговаря на обичайното.“

Загрижени, че важни разлики може да останат незабелязани, Хейл, Ерин Маккени (Erin McKenney) – също от Държавния университет на Северна Каролина – и техните колеги измериха храносмилателните органи на 21 женски и 24 мъжки трупа на възрастни хора, които бяха дарени на Университета Дюк, Северна Каролина.

Те откриват, че средно тънките черва на мъжките трупове са с дължина малко над 4 метра, докато тези на женските трупове са с 30 сантиметра по-дълги. Статистическият анализ показва, че тази разлика не е случайна находка.

„Ако [тънките черва на жените] са по-дълги и има повече повърхност, това означава, че те могат да абсорбират повече от всичко, което ядат“, обяснява Хейл. „Това може да е свързано с репродукцията и най-вероятно е така.“

Тази анатомична разлика обаче вероятно не обяснява напълно защо някои стомашно-чревни заболявания са по-чести при единия пол, отколкото при другия. Например организацията Temple Health в Пенсилвания съобщава, че жените са по-склонни да развият болест на Крон – възпаление на която и да е част от храносмилателната система, от устата до ануса – но мъжете са по-склонни да имат улцерозен колит – възпаление на дебелото черво, от дебелото черво до ануса.

Свързаните с пола различия в нашата имунна система и генетиката вероятно играят важна роля в тези състояния, посочва Маккени.

Изследователите също установяват, че дължините на други органи се различават при труповете, но има по-малко ясен сигнал във вариациите, възникващи между двата пола. Например дължината на жлъчния мехур на труповете варира от 5,5 до 12,5 сантиметра, докато техните апендикси се простират от 1,4 до 12,7 сантиметра.

Някои са имали дебели черва, които са били повече от два пъти по-дълги от останалите.

Като цяло дължините на органите не са свързани с ръста, който варира от 149 до 184 сантиметра, нито с размера на другите им органи. Например наличието на по-дълъг жлъчен мехур не е непременно свързано с по-дълъг апендикс.

Като цяло, изследването сочи колко е важно да се вземе предвид уникалната анатомия на хората, когато се диагностицират и лекуват, пишат изследователите в своя доклад.

„Това помага да се осъзнае и признае огромното количество съществуващи вариации, и това, как всички тези различни клинични състояния биха се проявили по различни начини, ако телата ни са толкова различни всъщност“, отбелязва Маккени.

Проучването е върху относително малък брой субекти, но изследователите обясняват, че това само подкрепя изводите на техните открития.

„Заслужава да се отбележи, че открихме толкова вариации, въпреки че измерихме само 45 човешки трупа“, пишат те.

Справка: Hidden diversity: comparative functional morphology of humans and other species
Erin A. McKenney, Amanda R. Hale, Janiaya Anderson, Roxanne Larsen, Colleen Grant, Robert R. Dunn
PeerJ DOI: doi.org/10.7717/peerj.15148

Източник: Women's small intestines are 30 centimetres longer than men's,  New Scientist

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !