Тестостеронът подобрява представянето на жените в спорта. Ще промени ли това правилата

Ивайла Сопотенска Последна промяна на 03 ноември 2019 в 00:32 3518 0

Кредит TAB59/WIKIMEDIA COMMONS

Ново проучване, публикувано в списание British Journal of Sports Medicine, подкрепя идеята, че повишените нива на тестостерон при жените носят по-добри физически постижения

В извадка от 48 млади атлетични жени (но не професионални атлети), допълнителния прием на тестостерон повишава мускулната маса, както и им дава възможност да бягат средно 21,17 секунди по-дълго по време на интензивно упражнение за бягане, в сравнение с контролната група.

Това е подобрение на представянето с 8,5% и такава разлика оказва голямо влияние в елитния спорт, пояснява водещият автор д-р Анджелика Линден Хършберг (Angelica Lindén Hirschberg).

"Това изследване показва мащаба на подобрението на физическите постижения, благодарение на тестостерона", обяснява Хършберг. "Нивата на тестостерон се повишават повече от 4 пъти, но все още остават доста под референтните граници за мъжете. Повишаването на издръжливостта от по-високите нива тестостерон е повече от 8%, което оказва огромно влияние в спорта."

Какъв ефект би оказало това върху представянето на елитни атлетки обаче остава неясно, особено в случаи като този на южноафриканската бегачка Кастер Семеня (Caster Semenya), която има медицинско състояние, водещо до повишени нива на тестостерон. Тя не е допусната до тазгодишния Световен шампионат по лека атлетика, именно заради повишените нива на тестостерон в кръвта си и Международната асоциация на федерациите по лека атлетика (IAAF) иска да забрани на Семеня да се състезава срещу други жени. 

Но проучването има и своите противници. Някои посочват, че тази опитна постановка не може да се съотнесе към жени като Семеня, защото нейното състояние променя начина, по който тестостеронът влияе върху тялото й. Други обръщат внимание, че финансирането за това проучване идва от организация, свързана с IAAF.

Източници: Science - Study shows testosterone boosts athletic performance in women

Inverse - Female athletes with high testosterone levels are facing even more scrutiny

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !