В Калифорния е регистриран първият случай на чума при човек от 5 години насам

Ивайла Сопотенска Последна промяна на 19 август 2020 в 09:07 11749 0

Кредит flickr

Yersinia pestis

Жител на Калифорния е болен от чума, което е първият случай на заболяването при човек от пет години насам според здравните власти.

Случаят е потвърден на 17 август, а болният е жител на Саут Лейк Тахо, съобщават от здравния департамент на Ел Дорадо Каунти.

Пациентът е "запален турист" и вероятно е бил ухапан от заразена бълха докато е разхождал кучето си в района Тахо Кийс или около реката Тръки.

"Чумата се среща естествено в много части на Калифорния, включително и в места с по-висока надморска височина в Ел Дорадо Каунти", обяснява здравният инспектор на района Нанси Уилямс (Nancy Williams). "Важно е хората да вземат предпазни мерки за себе си и любимците си когато са навън, особено когато се разхождат или къмпингуват в райони, където има диви гризачи. Случаите на чума по хората са изключително редки, но могат да бъдат много сериозни".

Пациентът се възстановява в дома си под грижите на медицински специалисти, допълват властите.

Чумата се причинява от бактерия, наречена Yersinia pestis, и е известна може би най-вече с пандемията Черната смърт в Европа през 14-ти век. Инфекцията се появява и днес, въпреки че е относително рядка и обикновено се повлиява от антибиотици.

В САЩ годишно се регистрират средно около седем случая на чума според данните на Центровете за контрол и превенция на заболяванията (CDC). Хората могат да се заразят със заболяването от ухапване на бълхи или чрез контакт с тъкани или телесни течности на заразено животно, обясняват от CDC. Последният известен случай на чума в Калифорния е от 2015 г. при двама посетители на парка Йосемити.

Редица фактори могат да изиграят роля в това кога и къде се появяват случаите на чума, включително поведението на хората или гризачите, както и времето, тъй като по-високите температури са благоприятни за активността на бълхите. 

Най-често срещаният вид чума в САЩ е бубонната чума, която причинява треска, повръщане, слабост и подути и болезнени лимфни възли. Тя обикновено се причинява от ухапване на бълхи. 

Някои начини за предпазване от инфекция са: избягване на контакт с диви гризачи (включително болни, ранени или мъртви), недопускане на домашните любимци до леговища на гризачи, водене на животните на повод, носене на дълги панталони и приложение на репелент срещу насекоми.

Източник: Live Science  - California reports first human plague case in 5 years

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !