Ваксинирането срещу COVID-19 подобрява психичното здраве

Ваня Милева Последна промяна на 10 септември 2021 в 00:02 7713 0

Психичен дистрес преди и след получаване на първата доза. Забележка. Резултатите от PHQ-4 са стандартизирани, за да имат средна стойност 0 и стандартно отклонение 1. Кредит: Perez-Arce et al, 2021, PLOS ONE (CC-BY 4.0, creativecommons.org/licenses/by/4.0/)

Екип изследователи от Университета на Южна Калифорния представя доказателства, които показват, че хората, които са били ваксинирани срещу COVID-19, са преживели по-малко стрес след това и са видели в резултат подобрения в психичното си здраве.

Екипът е написал документ, описващ тяхното целогодишно проучване и какво са научили от него, и са го публикували на сайта с отворен достъп PLOS ONE.

Изследователите участват в проучването Understanding America Study - дългосрочен проект, създаден от Университета на Южна Калифорния за проследяване на въздействието на пандемията в САЩ върху психичното здраве. Първоначалната част от проекта включва изпращане на повече от 8 000 анкети до хората в цялата страна с въпроси, насочени към измерване на това как пандемията влияе върху психичното здраве на хората като цяло.

Данните от проучванията показват, че по-голямата част от запитаните хора изпитват известна степен на тревожност и депресия в резултат на пандемията. Екипът продължава да изпраща запитване на едни и същи хора на всеки две седмици като начин за измерване на промените в психичното здраве, докато продължава пандемията. В това последно проучване респондентите са попитани за въздействието върху психичното им здраве след ваксинация срещу COVID-19.

Изследователите установяват, че респондентите в проучването имат 15% намаление на вероятността да се почувстват много депресирани след ваксинацията и 4% намаляване на вероятността да се чувстват само леко депресирани. Изследователите също така изчисляват, че въз основа на техните данни е вероятно 1 милион души да са почувствали намаляване на психичните страдания след ваксинация.

Изследователите също така предполагат, че техните данни показват, че ваксинирането срещу COVID-19 прави нещо повече от защита на хората от инфекция - също така значително намаляват страха и безпокойството, които хората изпитват относно вероятността да бъдат заразени.

Те също така предполагат, че може да има нещо повече в историята, като отбелязват, че не са питали респондентите за намаляване на стреса при тревожност поради това, че близките им са получили ваксинация.

Учените също така отбелязват, че цялостният проект все още е в ход - ще бъдат изпратени още проучвания, за да се определи как се чувстват хората по отношение на перспективата за инфекция от различни варианти и как биха могли да се чувстват след получаване на бустерни инжекции.

Справка: Francisco Perez-Arce et al, COVID-19 vaccines and mental distress, PLOS ONE (2021). DOI: 10.1371/journal.pone.0256406

Източник: Getting vaccinated for COVID-19 found to improve mental health
Bob Yirka, Medical Xpress

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !