Секс, депресия, стрес. По какво се различават женските и мъжките мозъци?

Ваня Милева Последна промяна на 08 март 2021 в 00:00 10685 0

Мозъкът е една от последните граници на медицината - все още не знаем как всички тези кръвоносни съдове, мозъчни клетки и неврони работят заедно, за да оформят живота и здравето ни.

Средният мозък тежи 1,36 кг - или около 2% от общото телесно тегло, но изразходва до 20% от енергията на тялото, повече от всеки друг орган, както и 20% от неговия кислород.

Една от най-големите загадки на мозъка е ролята на пола. Например, жените изглежда са по-склонни към деменция и депресия, но неврологични състояния като болестта на Паркинсон поразяват повече мъжете.

Защо е така? По-противоречиво е предположението, че полът не влияе само на здравето на мозъка ни, а и на начина, по който работи - и доколко е ефективен при различни задачи.

„Все повече изследвания разкриват, че мъжките и женските мозъци са много по-различни, отколкото сме предполагали досега“, коментира невропсихиатърът д-р Луан Бризендин (Louann Brizendine), автор на книгата „Женският мозък и мъжкият мозък“ (The Female Brain And The Male Brain).

Какво мислят някои експерти как нашият мозък се влияе от пола ни:

Мъжете имат по-големи мозъци (но те са по-малко активни)

Средно мозъкът на мъжете е с 8 до 10 процента по-голям от женския - едва ли е изненадващо, тъй като главите на мъжете са по-големи. Но някои области на мозъка на мъжете и жените също са с различни размери.

Проучване през 2001 г. от изследователи от Харвардския университет установи, че части от фронталния лоб, които управляват вземането на решения и решаването на проблеми, са пропорционално по-големи при жените.

При мъжете теменната кора, участваща в пространственото възприятие, и амигдалата, която предизвиква реакцията "бий се или бягай", обхващат по-голяма площ - изследователите предполагат, че това означава, че мъжете вероятно ще се ориентират в непозната територия по-лесно и често ще усетят по-бързо опасността.

Възможно е също така нивата на активност в мозъка на жените и мъжете да са различни.

„Мозъкът на жената никога не е в покой, за разлика от мъжкия мозък - жената винаги е нащрек“, отбелязва британският невропсихолог д-р Ан Моър (Anne Moir), автор на книгата „Brain Sex: The Real Difference Between Men And Women“ („Полът на мозъка: Истинската разлика между мъжете и жените“. „Еволюционно жените са отговорни за децата, които могат да попаднат в сериозна опасност, така че те трябва да бъдат винаги с повишено внимание".

Когато американският невроучен д-р Даниел Амен (Daniel Amen) сравнява 26 000 сканирания на мозъка, жените имат повишена активност - показана от увеличен кръвен поток - в 112 от 128 измерени области на мозъка. Но по-активен не означава по-добър, подчертава специалистът.

"Мъжкият и женският мозък са различни. Жените имат зает мозък; мъжете са много по-тихи. Единият модел не е по-добър от другия; те просто са различни".

Кредит: Pixabay

Кой изпитва повече болка?

Жените усещат повече болка от мъжете и са по-чувствителни на допир.

„Механизмите на болката в мозъка ни са различни поради половите хормони“, пояснява д-р Ник Лосеф (Nick Losseff), консултант невролог в Националната болница по неврология и неврохирургия в Лондон. "Мъжкият плод се къпе в тестостерон от самото начало, което може да предизвика тези мозъчни промени".

Жените обработват болката по различен начин, както се подчертава от изследванe ot 2011, използващo MRI сканирания на мозъка. Изглежда те са засегнати по-емоционално от болката, предполага водещият изследовател Касим Азиз (Qasim Aziz), професор по неврогастроентерология в Бартс и Лондонското училище по медицина и стоматология.

„Това може да повлияе на начина, по който те съобщават за болка. Например известно е, че някои състояния на хронична болка като синдром на раздразнените черва и фибромиалгия са по-чести при жените.

„Смятаме, че по-силната емоционална реакция на болката може да се превърне в по-често отчитане на болката при тези условия“.

Този вид изследвания са авангардни и противоречиви. Изследването на мозъчната дейност е трудна задача. В проучването, проведено от професор Азис например функционалната ЯМР (fMRI) е използвана за идентифициране на промените в кръвния поток. Приема се, че когато е силен кръвният поток в дадена област на мозъка, това означава повече активност на това място.

Обикновено се смята, че това е най-добрият метод за анализ на мозъчната активност, но има въпроси относно неговата точност - някои експерти смятат, че подчертаването на местната активност пренебрегва факта, че мозъкът е мрежа, а други региони също са важни за всяка отделна мозъчна функция.

„Начините за измерване на активността на мозъка се подобряват. Но те все още са ограничени. Не може да се измерва мозъка при ежедневни обстоятелства, защото трябва човекът да е в масивна машина и да не се движи", смята д-р Моър.

Кредит: Piqsels

Женският мозък има присъща възбудимост, която предразполага жените към мигрена

Добре известно е, че мигрената засяга до три пъти повече жени, отколкото мъже. Стандартното обяснение е, че това се свежда до променливите хормони.

Но може да има и друг фактор - при жените е по-лесно да се задействат мозъчните вълни, свързани с мигрената, отбелязва д-р Андрю Чарлз (Andrew Charles), директор на програмата за изследване и лечение на главоболието към Калифорнийския университет.

Неговите изследвания, базирани на проучвания върху животни, показват, че при мъжете стимулът - включително светлините - трябва да бъде три пъти по-голям, за да произведе същия ефект.

И докато мигрената е по-честа по време на менструалния период, изследванията на д-р Чарлз показват нещо друго.

"Нашите резултати показват, че женският мозък има присъща възбудимост, която предразполага жените към мигрена, която може да не е свързана с менструалния цикъл."

Кредит: Pinterest

Жените по-често страдат от деменция

Когато става въпрос за мозъчни нарушения, мъжете и жените често са непропорционално засегнати.

„Жените обикновено помнят нещата по-дълго от мъжете“, отбелязва д-р Даниел Амин (Daniel Amen). Изследванията му показват, че жените имат повишена активност в хипокампуса, областта, която помага на спомените да се съхраняват дългосрочно.

Но в дългосрочен план статистиката за жените не e добрa: близо 7% от жените на възраст над 75 години имат някаква форма на деменция в сравнение с 5% от мъжете. Според Асоциацията на Алцхаймер от около 5,5 милиона души в САЩ с болестта на Алцхаймер около две трети са жени.

Жените имат по-бърз когнитивен спад, отколкото мъжете. Двадесет процента повече жени, отколкото мъже, умират от болестта на Алцхаймер.

Фактът, че жените са склонни да остават вкъщи и да се грижат за деца, е възможно да играе роля за по-бързия когнитивен спад при тях, смята д-р Кийт Лоуз (Keith Laws), професор по когнитивна невропсихология в Университета в Хартфордшир. Той и екипът му разглеждат 15 проучвания, включващи повече от 2000 мъже и жени с болестта на Алцхаймер.

"Нашите открития показват, че мозъчните функции са по-сериозно и по-широко засегнати при жените, отколкото при мъжете с болестта на Алцхаймер. По някаква причина мъжете могат да се противопоставят по-дълго на болестта на Алцхаймер.

„Това все още се изучава, но една теория е, че мъжете имат по-добър „когнитивен резерв“ за поколението, развиващо болестта на Алцхаймер, много от жените биха останали вкъщи, докато мъжете работят, което би могло да им позволи да запазят своите мозъците са по-активни за по-дълго. Така че, когато болестта започне, те могат да издържат по-добре".

Ролята на хормоните

Експертите смятат, че това се дължи на ефекта върху мозъка на естрогена и тестостерона - хормоните, които определят различните сексуални характеристики на мъжете и жените.

„Тепърва започваме да осъзнаваме колко важни могат да бъдат разликите в мозъчната функция между жените и мъжете, за да обясним общите разлики, които виждаме при заболявания като болестта на Алцхаймер“, коментира Катрин Абел (Kathryn Abel), професор по психиатрия в Университета в Манчестър.

„Мъжете са изложени на половината от риска от болестта на Алцхаймер в сравнение с жените преди менопаузата. А жените, които развиват болестта на Алцхаймер, се влошават по-бързо".

Полин Маки (Pauline Maki), професор по психиатрия и психология в Университета на Илинойс в Чикаго, която има специален интерес към връзките мозъчни хормони и деменцията, смята, че естрогенът може да играе роля в риска от Алцхаймер.

Тя цитира примера с жени, които са претърпели ранна менопауза (преди 48 г.), тъй като яйчниците им са премахнати - те със 70% по-голяма вероятност да развият болестта на Алцхаймер.

„Естрогенът изглежда предпазва от невродегенерацията при жените. При мъжете тестостеронът може да има невропротективни ефекти. Нивата на тестостерон не спадат толкова драстично при мъжете, колкото естрогенът при жените.

В резултат на това след менопаузата жените са изложени на по-голям риск от деменция, отколкото мъжете.

Кредит: Flickr (CC BY-NC-SA 2.0)

Кой се справя по-добре с многозадачността? Не е сигурно

Това не е мит - жените наистина са по-добри от мъжете в многозадачността, поне в определени случаи, се казва в проучване, публикувано в списание BMC Psychology.

Мъжете са били по-бавни и по-малко организирани от жените, когато трябва бързо да превключват между задачите в тестовете на британските психолози.

И на двата пола е трудно да се справят с жонглирането с приоритетите, но мъжете се справят средно по-зле, според статията.

Ако мъжете наистина са по-бавни от жените, това може да има сериозни последици за организацията на работните места, смята съавторът д-р Гийсберт Стоет (Gijsbert Stoet) от Университета в Глазгоу.

Предишни проучвания относно пола и многозадачността са стигнали до много различни заключения.

Един експеримент в Китай установи, че жените превъзхождат своите колеги от мъжки пол, докато друг в Швеция установява, че мъжете всъщност могат да бъдат по-добри от жените при многозадачност, когато са включени пространствени задачи.

„Доказателствата за многозадачността са неубедителни“, коментира клиничният психолог д-р Женевиев фон Лоб (Genevieve von Lob) от City Psychology Group в Лондон.

Клишето, че мъжете не могат да изпълняват много задачи, не е напълно вярно, но жените могат да го правят по-често.

„Проучванията показват противоречиви резултати - някои установяват, че жените са малко по-добри в това, докато други откриват, че мъжете се стпавят малко по-добре в зависимост от задачата.“

Жените изпълняват много задачи едновременно по-често. Проучване, публикувано в Американския социологически преглед, разглеждащо 500 семейства, установи, че и двамата родители са прекарали много време в многозадачност, но жените са го изпълнявали 48 часа на седмица в сравнение с 39 за мъжете.

Многозадачността на жените включва най-вече домакинска работа и грижа за децата. „Така че може би жените имат повече задачи, не защото естествено са по-добри в това, а защото са принудени да се справят с работата и семейния живот“, коментира д-р фон Лоб.

Кредит: Pixy.org

Жените са по-склонни към депресия

Жените са два пъти по-склонни да получат тежка депресия, отколкото мъжете и това се случва особено по време на хормонални промени.

„Общите доказателства показват, че половете обработват емоциите по различен начин“, коментира д-р Моър. „Има няколко разлики в лимбичната област или зоната за емоционална обработка на мозъка, които правят по-вероятно жените да гледат по-негативно на ситуациите и по-често да се притесняват от проблемите.

„Това нарушава моделите на съня и ако не се спи, се изпада в депресия“.

Д-р Абел добавя, че тези разлики може също да се дължат на хормоните.

„Различията във физическата структура на мозъка на жената в сравнение с мозъка на мъжа са отчасти причинени от гени и отчасти от разликите в хормоните, които мозъкът „вижда“.

Мозъкът на жените има повече рецептори за разпознаване на присъствието на естроген, отколкото мъжете. Те също така имат повече ензим, който превръща тестостерона в естроген.

„Хормоните и хромозомите може да са важни при болестите и здравето на жените и мъжете.

"В зряла възраст жените са два пъти по-склонни да развият депресия, докато мъжете са два пъти по-склонни да развият шизофрения".

И мъжете изглежда развиват по-тежки симптоми на шизофрения.

„Ходът на заболяването е по-благоприятен при жените, отколкото при мъжете, като жените показват по-бърз и по-силен отговор на антипсихотичните лекарства, вероятно поради взаимодействието си с женския хормон естроген", добавя професор Лоуз.

„Жените имат по-малко хоспитализации и по-голям шанс за възстановяване“.

Кредит: Pixnio

Жените и шоколадът

Мъжете и жените реагират на яденето на шоколад с различни части на мозъка си, установява холандско проучване през 2005 г. По-специално, жените имат намалена активност в хипоталамуса, който контролира чувството на глад, така че те трябва да ядат повече, за да получат подобен ефект като мъжете.

Изследователите заключават, че резултатите им "показват, че мъжете и жените се различават в отговора си на засищане [чувство на ситост] и предполагат, че регулирането на приема на храна от мозъка може да варира между половете".

Д-р Дейвид Кац (David Katz), директор-основател на Изследователския център за превенция на Йейлския университет, е на същото мнение.

„Има ясни разлики между половете“, смята той. „Проучванията показват, че женският организъм жадува повече за захар и мазнини, докато мъжете са по-склонни да искат месо“.

И тук причината се крие в еволюционното ни минало.

„Всички подобни разлики имат смисъл най-вероятно в еволюционен контекст“, отбелязва д-р Кац.

„Мъжете се нуждаят от малко повече протеини, за да изградят мускулите си, които ги правят най-способни да оцелеят и да успеят да предадат своите гени.

„Жените вършат по-трудната работа по размножаването. Те се нуждаят от повече запаси от мазнини, за да износят бебето през бременността си и да произвеждат полови хормони като естроген. Тези хормони от своя страна изглежда оказват влияние върху хранителните предпочитания. Ето защо желанието на жените за шоколад може да бъде повлияно от менструалния цикъл.

Стресът ядосва мъжете, а жените стават бъбриви

Изглежда, че стресовите ситуации активират бадемовидната част от мозъка, наречена амигдала, която обработва страха, агресията и активността.

Докато при мъжете тези ситуации предизвикват реакцията „бий се или бягай“, реакцията на жените е наречена системата „грижи се и се сприятелявай“.

В своя анализ на мозъка Лари Кахил (Larry Cahill), професор по невробиология и поведение в Калифорнийския университет, открива, че мъжката амигдала изглежда по-активна от дясната страна, но женската е по-активна от лявата.

Лявата страна е свързана със зоната, която управлява емоциите и самосъзнанието.

„Така че мъжете под стрес искат да избягат, да изпуснат парата или да имат място за себе си“, обяснява д-р фон Лоб.

„Жените под стрес са склонни да активират системата за привързване и да освободят повече от хормона окситоцин, който е свързан с чувство на любов, спокойствие, защита и безопасност. Жените обикновено искат да говорят с приятели, за да се успокоят".

Жените имат по-висока продължителност на живота в повечето страни, където има равен достъп до медицински грижи. Една от хипотезите е, че реакциите на мъжете на стрес (които включват агресия, социална изолация и злоупотреба с вредни субстанции) ги излагат на риск от неблагоприятни последици, свързани със здравето. За разлика от тях реакциите на жените на стрес, които включват обръщане към социални източници за подкрепа, осигуряват защита за здравето.

Ето как изглежда сексът при ЯМР сканиране. Кредит: Wikimedia Commons

И не на последно място: сексът

Окситоцинът е ключов хормон, освобождаван в мозъка, за да създаде чувство на любов и безопасност по време на секс. Той е ключът към обвързването, тъй като увеличава нивата на съпричастност. Жените произвеждат повече от този хормон, въпреки че не е ясно защо и това означава, че е по-вероятно да се влюбят в мъж след секс.

Мъжете, от друга страна, вместо да получат прилив на този свързващ хормон, получават прилив на просто наслада - при мъжете освободеният хормон е допамин - хормонът на удоволствието.

„И това може да доведе до пристрастяване“, отбелязва д-р Арън Гош (Arun Ghosh), личен лекар, специализиран в областта на сексуалното здраве в болница Spire в Ливърпул. Затова толкова много мъже са склонни да страдат от пристрастяване към секса.

Учени от Университета Рутгерс, Ню Джърси, разкриха какво се случва в главата на жената по време на оргазъм, използвайки сканирания за наблюдение на мозъка на жените по време на оргазъм и установиха, че се активират до 30 различни части на мозъка, включително тези, които отговарят за емоциите, допира, радостта, удовлетворението и паметта.

Изследователите са установили, че две минути преди оргазма мозъчните центрове за възнаграждение стават активни. Това са зоните, които обикновено се активират при ядене на храна и напитки.

„Ядрено-магнитен резонанс показа, че по време на оргазма невроните [нервните клетки] в мозъка са по-активни“, разказва Бари Комисарук (Barry Komisaruk), професор по психология в университета Рутгерс в САЩ. „Колкото по-активни са невроните, толкова повече кислород извличат от кръвта - така се доставя повече кислород в кръвта и повече хранителни вещества". 

Сред нещата, които Комисарук е открил досега, е, че оргазмът е естествен блокер на болката, намалявайки я с до 50%. Оргазмът също така поддържа или повишава чувствителността на жената на допир, правейки любовта по-сладка. Комисарук вече е извадил патент за пептида, който създава този отговор.

Но много загадки остават. Разбирането на тази телесна функция е все още в зародиш. Въпреки че вече изследваме дълбокия космос и кацнахме на Луната, тепърва трябва да разберем причините за това, което кара собствените ни тела да се вълнуват.

Няма функционални разлики между мъжките и женските мозъци

Един наскоро публикуван преглед на проучвания от десетилетия стига до заключението, че мозъкът на жените не се различава от мъжкия и нито едно наблюдавано различие не се среща последователно във всички проучвания.  

Прегледът, публикуван в Neuroscience and Biobehavioural Reviews, представлява анализ на 30-годишни изследвания на ЯМР и трупове, като се установява, че след като се коригира размерът на мозъка, на пола се дължат само 1 процент от всякакви разлики.  

Според авторите през последните няколко десетилетия невронауката е потопена в сексизъм, наречен „невросексизъм“. Изхождайки от редица погрешно интерпретирани или предубедени проучвания, невросексизмът доведе до убеждението, че мозъкът на жените е много по-слабо развит, по-зле се справя с логически задачи или има по-малко сиво вещество, което го прави по-подходящ за многозадачност и класически джендър роли. Тези твърдения никога не са били обосновани на конкретни доказателства, но това не пречи на много хора да ги цитират. 

Новата работа, която се опита да открие всякакви разлики между мозъците на двата пола, прегледжа задълбочено данните от голям брой проучвания, много от които имат резултати, които са в пряк конфликт помежду си, като неврученият Лиз Елиът (Lise Eliot) и нейният екип разглеждат резултатите и методологията на всяко от тях. 

„Подобно на много невроучени, бях с впечатлението, че ако успеем просто да достигнем до по-голам размер на извадката, ще се отървем от шума; ще можем да видим тези беспорни разлики “, коментира Елиът за Academic Times

„И размерите на извадките ставаха все по-големи и по-големи - хиляди - но не откривахме тези достоверни разлики“. 

Това не означава, че мъжкият и женският мозък са абсолютно еднакви. Вярно е, че мъжкият мозък е малко по-голям - около 11% по обем - но по-големите мозъци обикновено имат повече бяло вещество, независимо дали са от мъжки или женски пол. Бялото вещество просто предава съобщенията през мозъка и няма връзка с по-добри мозъчни функции. Всъщност размерът на мозъка по никакъв начин не е свързан с интелигентността - ако това беше така, кашалотите би трябвало вече да изследват космоса.  

Ако се изключи размерът, изглежда, че мъжкият и женският мозък са мономорфни (показват малки или никакви вариации помежду си) вместо диморфни. Някои големи проучвания твърдят, че намират по-големи специфични структури при жените в резултат на разпределението на естрогенните рецептори, но действителните измервания на мозъчните обеми са ненадеждни и незначителни.  

Този преглед бележи най-изчерпателното и актуално сравнение на мозъчните разлики между половете. Намира резултати, които мнозина вече са знаели - няма абсолютно консенсус относно силния сексуален диморфизъм в човешкия мозък.

Справка:

Dump the “dimorphism”: Comprehensive synthesis of human brain studies reveals few male-female differences beyond size
Lise Eliot et al., Neuroscience and Biobehavioural Reviews, Available online 20 February 2021, https://doi.org/10.1016/j.neubiorev.2021.02.026

Sex differences in brain response to anticipated and experienced visceral pain in healthy subjects, Michiko Kano, Qasim Aziz et al., Am J Physiol Gastrointest Liver Physiol. 2013 Apr 15; 304(8): G687–G699. Published online 2013 Feb 7. doi: 10.1152/ajpgi.00385.2012

Distinctive anatomical and physiological features of migraine aura revealed by 18 years of recording
Jakob Møller Hansen, Serapio Michael Baca, Paul Vanvalkenburgh, Andrew Charles, PMID: 24264937 DOI: 10.1093/brain/awt309

Gender-Based Cerebral Perfusion Differences in 46,034 Functional Neuroimaging Scans, Amen, Daniel et al., Journal of Alzheimer's Disease, vol. 60, no. 2, pp. 605-614, 2017, Published: 18 September 2017, DOI: 10.3233/JAD-170432

Sex differences in cognitive impairment in Alzheimer's disease
Keith R Laws et al., PMID: 27014598 PMCID: PMC4804268 DOI: 10.5498/wjp.v6.i1.54

Mood and anxiety disorders in women
David Castle, Jayashri Kulkarni, Kathryn M Abel, Cambridge University Press, January 2006, DOI: 10.1017/CBO9780511543647

Are women better than men at multi-tasking? Stoet, G., O’Connor, D.B., Conner, M. et al.. BMC Psychol 1, 18 (2013). https://doi.org/10.1186/2050-7283-1-18

Gender-related Differences in Food Craving and Obesity, Jessica Hallam et al.,, PMID: 27354843 PMCID: PMC4918881
Free PMC article: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/pmid/27354843/

Източници:

No Functional Differences Between Male And Female Brains, Finds Sweeping Review, IFLScience, Academic Times

What's Going On Inside Your Head? Take a Look at Differences Between a Man and Woman's Brain, Science World Report

Science of Migraine

Women 'better at multitasking' than men, study finds, BBC News

The truth about men, women and food, The Guardian

Ever think your other half's brain must be wired differently? New research reveals you're right, David Hurst, Mail Online

Rutgers lab studies female orgasm through brain imaging, nj.com

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !