Мъжете еволюционно са приспособени за битки

Ваня Милева Последна промяна на 10 февруари 2020 в 09:07 2941 0

Кредит Pxfuel

Елените имат рога. Овните имат рога. В животинското царство мъжките имат специализирани оръжия, защото да спечелят битките със съперниците си е от решаващо значение.

И при хората е така според новите изследвания на Университета на Юта.

Горната част на мъжките тела са приспособени да нанасят и поемат по-мощни удари от женските, се казва в проучването, публикувано в Journal of Experimental Biology, което предполага, че двубоите отдавна са част от нашата еволюционна история.

"При бозайниците разликата между мъжките и женските често е най-голяма в структурите, които се използват като оръжие", коментира професор Дейвид Кариер (David Carrier), водещ автор на изследването.

Събиране на доказателства

От години Кариер изследва хипотезата, че поколения агресия между мъжете са оформяли структури в човешките тела, които да се специализират за постигане на успех в двубоите.

Предишни проучвания показват, че развитието на пропорциите на мъжките ръце позволява не са само да се увеличи тяхната сръчност, но и също така да се защити ръката при удар с юмрук. Други проучвания разглеждат здравината на костите на лицето (като вероятна мишена за удари).

Авторите на новата работа предполагат, че ако мъжете са склонни да правят удари с ръце, то в хода на еволюцията те би трябвало да формират по-силни мускули, свързани с това действие. Ранните проучвания показват, че при мъжете горната част на тялото има средно 75% по-голяма маса и 90% повече сила от тази на жените. Но защо и как се е случило, все още е неясно.

За да установят това, изследователите от Университета на Юта разработват специален експеримент. Те решават да проверят силата на удара на мъжете. Те изграждат ръкохватка, която симулира движението при удар. Авторите също така измерват силата на участниците при движение подобно на хвърляне на копие, за да се тества алтернативна хипотеза, че силата на горната част на мъжете може да се е развила заради лова.

Създадената от изследователите установка. Кредит: Jeremy Morris

В проучването участват 20 мъже и 19 жени. Те са подбрани след попълване на специален въпросник за ежедневната им физическа активност. Оказа се, че дори при приблизително едно и също ниво на физическа подготовка, средната сила на мъжете по време на ударните движения е 162% по-голяма от тази на жените, при това най-малко силният мъж все пак е по-силен от най-силната жена. Подобен полов диморфизъм според  учените, се развива с течение на времето и с конкретна цел. Изследователите смятат, че причината е необходимостта мъжете да участват в битки.

Справка: Sexual dimorphism in human arm power and force: implications for sexual selection on fighting ability, 
Jeremy S. Morris, Jenna Link, James C. Martin, David R. Carrier
Journal of Experimental Biology 2020 223: jeb212365 doi: 10.1242/jeb.212365

Източник:

Why males pack a powerful punch, University of Utah

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !