Мъжете са по-онеправдани от жените, показва ново изследване

Ася Филипова Последна промяна на 07 януари 2019 в 15:48 8448 0

Учени създадоха нов начин за измерване на равенството между половете и според него мъжете са по-онеправдани от жените в повечето развити страни, предаде британският Metro. 

Учени от американския Университет в Мисури и британския Университет в Есекс твърдят, че досегашният начин за измерване на неравенството между половете е изкривен и се фокусира предимно върху женските проблеми. Техният Основен Индекс за Полово Неравенство (Basic Index of Gender Inequality - BIGI) взима предвид три фактора: образователни възможности, продължителност на живота и цялостно удовлетворение от него. Академиците направили изчислението за 134 нации и според резултатите в 91 от тях мъжете са по-онеправдани.

Според изследването, публикувано в PLOS ONE, най-развитите нации в света са "близо до постигането на полово равенство, но имат леко предимство за жените".

В най-неразвитите страни обаче жените изостават от мъжете, защото нямат достъп до образование. Според индекса Бахрейн е на челно място по полово равенство, следвана от Обединеното кралство и Холандия. САЩ е на 34-а позиция, като мъжете изостават както в образованието, така и в продължителността на живота и удовлетворението от него. Според данните в повечето развити държави, с изключение на Италия, жените са в по-добра позиция от мъжете. 

Според проф. Дейвид Гиъри (David Geary), който преподава психология в Университета в Мисури, скалите за равенство досега винаги са били центрирани около проблемните за жените сфери и затова не са точни. Данните от новото изследване показват, че от 134-те изследвани нации, мъжете са по-онеправдани в 91 от тях, а жените - в 43. "Опитахме се да поправим изкривяването, което сегашните изследвания имат към женските проблеми и в същото време да изградим нова система, която да е полезна в която и да е страна в света, независимо от нивото ѝ на икономическо развитие", коментира Гиъри. 

Новата скала обаче води до странни резултати. Според нея в Саудитска Арабия например има високо ниво на полово равенство, тъй като жените изостават със 7% при образователните възможности, но мъжете изостават с 5% при нивата на удовлетворение от начина им на живот. През 2016 г. обаче изследване на Световния Икономически Форум постави Саудитска Арабия на 141 място от общо 144 за полово равенство. 

Според изследователите най-големият проблем при мъжете често е здравето, особено в страни с висока консумация на алкохол, която често намалява тяхната продължителност на живота. За жени проблемът най-често е образованието. По думи на изследователите никоя съществуваща мярка за полово неравенство не улавя напълно трудностите, които диспропорционално засягат мъжете, така че съществуващите изследвания по темата не представят пълната картинка. Според учените обаче техният индекс предлага много по-прост начин за справяне с половото неравенство чрез фокуса върху аспекти от живота, които са значими за всички хора.

"На международно ниво, подобрения в половото равенство могат да бъдат постигнати чрез съсредоточаване върху образованието в изоставащите държави и профилактичната здравна грижа в средноразвитите и най-развитите държави", казва Гисжбърт Стоет (Gijsbert Stoet), професор по психология в Университета в Есекс.

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !