Във Виетнам бе открит нов вариант COVID-19, хибрид между индийския и британския вариант

Ваня Милева Последна промяна на 30 май 2021 в 17:17 3092 0

Кредит Pixabay

Виетнам откри нов вариант на коронавирус, който е хибрид от вариантите, открити за първи път в Индия и Великобритания, заяви в събота виетнамският министър на здравеопазването.

Нгуен Тан Лонг заяви, че учените са изследвали генетичния състав на вируса, който е заразил наскоро няколко пациента, и са открили новата версия на вируса. Според него лабораторните тестове предполагат, че може да се разпространи по-лесно от другите версии на вируса.

Докато се размножават и разпространяват вирусите често развиват малки генетични промени и нови варианти на коронавируса се наблюдават почти от момента, в който е открит за първи път в Китай в края на 2019 г. Световната здравна организация изброява четири глобални „варианта, предизвикващи безпокойство“ - двата първи открити в Великобритания и Индия, плюс тези, идентифицирани в Южна Африка и Бразилия.

Лонг отбелязва, че новият вариант може да е отговорен за скорошния скок на заразените във Виетнам, засегнал 30 от 63-те общини и провинции в страната.

В началото Виетнам постигна изключителен успех в борбата с вируса - в началото на май бе регистрирал малко над 3100 потвърдени случая и 35 смъртни случая от началото на пандемията.

Но през последните няколко седмици Виетнам потвърди над 3500 нови случая и 12 смъртни случая, увеличавайки общия брой на загиналите в страната до 47.

Повечето от новите случаи са открити в две провинции (Bac Ninh и Bac Giang), гъсто населени индустриални зони, където стотици хиляди хора работят за големи компании, включително Samsung, Canon и Luxshare, партньор в сглобяването на продукти на Apple. Въпреки строгите здравни разпоредби, компания в Bac Giang откри, че една пета от нейните 4800 работници са тествани положително за вируса.

В град Хо Ши Мин, най-големият мегаполис в страната, където живеят 9 милиона, най-малко 85 души са тествани положително, част от клъстер в протестантска църква, съобщава виетнамското министерство на здравеопазването. Поклонниците са пеели и скандирали плътно един до друг, без да носят подходящи маски или да вземат други предпазни мерки.

Оттогава Виетнам забранява на национално ниво всякакви религиозни събития. В големите градове властите забраняват големи събирания, затварят обществени паркове и несъществен бизнес, включително ресторанти, барове, клубове и спа центрове.

Досега Виетнам е ваксинирал 1 милион души с ваксините на AstraZeneca. Миналата седмица държавата сключва сделка с Pfizer за 30 милиона дози, които трябва да бъдат доставени през третото и четвъртото тримесечие тази година. В преговори са и за доставка на ваксините на Moderna за достатъчно дози, за да ваксинира напълно 80% от 96-те милиона души.

Източник: Vietnam finds new virus variant, hybrid of India, UK strains, medicalxpress

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !