Вирусът на маймунската шарка е открит в сперма

Ваня Милева Последна промяна на 15 юни 2022 в 00:01 6281 0

маймунска шарка

Кредит Pixabay

При текущата епидемия от маймунска шарка повечето от случаите са мъже, които правят секс с мъже, често безразборно и незащитено.

Основният път на предаване на вируса на маймунската шарка на хората е от диви животни като примати и гризачи. Но, както по-рано съобщиха представители на Световната здравна организация, разпространението е възможно и чрез сексуален контакт между хората: това показва от първоначалния  обрив при заразените.

Сега италиански учени от Националния институт по инфекциозни болести "Лазаро Спаланцани" в Рим, болницата "Сан Донато" в Арецо и поликлиниката "Умберт I" в Рим потвърждават наличието на този патоген в семенната течност на мъжете.

Докладът е публикуван в списание Eurosurveillance.

Авторите на изследването съобщават за четирима пациенти, диагностицирани с маймунска шарка. Всичките са млади мъже от Италия, не по-възрастни от 30 години, които са имали хомосексуални връзки и една или повече полово предавани болести: сифилис, хепатит A, B или C. Едновременно с това двама (пациенти № 1 и 3) са имали потвърдена HIV инфекция и са получавали антиретровирусна терапия. Останалите (пациенти № 2 и № 4) са получили предекспозиционна профилактика, за да намалят риска от ХИВ инфекция.

Всички тези мъже пътували до други страни през май 2022 г.: трима са били на Канарските острови и са присъствали на публични събития, а един, както казват учените, пътувал с цел „секстуризъм“. В чужбина те са правили секс без презерватив с различни мъже партньори.

Пациентите са приети в добро клинично състояние в лечебните заведения. Симптомите обикновено са треска, астения, дълбоко разположени и добре очертани образувания - включително сърбежни папули* със серозен секрет - по гениталиите, в перианалната област, единични лезии са налице по гърдите, гърба, главата, ръцете, краката и стъпалата. При всички мъже проявите на инфекция по кожата прогресират асинхронно. Един от тях е бил ваксиниран срещу едра шарка като дете.

*папул - обривна единица, която представлява малко, плътно, леко надигнато над нивото на кожата възелче, с големина до лещено зърно.

„Пробите, получени от кожни, генитални и анални лезии, серум и плазма, семенна течност, изпражнения и назофаринкса, са положителни за ДНК на вируса на маймунската шарка. По време на периода на наблюдение пациентите нямат системни симптоми и се възстановяват спонтанно без специфична антивирусна терапия. Противовъзпалителни и антихистаминови лекарства са използвани за лечение на перианална болка и сърбеж само при пациент №2”, пишат авторите на доклада.

Филогенетичният анализ показва, че изследваният вариант на вируса на маймунската шарка принадлежи към западноафриканската линия (в сравнение с централноафриканския клад, това е по-малко вирулентен патоген, този, който се разпространява по света днес).

Според експерти описаните четири случая като цяло съответстват на клиничната картина, наблюдавана при днешното огнище на маймунска шарка при други пациенти. Припомняме, че миналата седмица СЗО регистрира 505 нови случая в неендемични страни (тоест това инфекциозно заболяване не е типично за тях).

„Характеристиките на случаите и съобщенията за множество полови контакти без презерватив предполагат, че предаването от човек на човек чрез близък физически контакт играе ключова роля в настоящата епидемия. <...> Този път беше неефективен при предишни огнища, причинени от западноафриканския клад “, подчертават учените.

Освен това проучването е важно, защото симптомите на тези четирима мъже се различават от тези, които се срещат в научната литература: кожните лезии вече са асинхронни – от единични петна или цели „клъстери“, повдигнати папули с прогресивна язва до струпеи. Лезиите са локализирани предимно в гениталните и перианалните области.

И накрая, въпреки че маймунската шарка в ендемичните региони винаги е засягала мъжете по-често, това преди това се обясняваше с факта, че те са били повече на лов. При текущата епидемия от маймунска шарка повечето от случаите са мъже, които правят секс с мъже, често безразборно и незащитено.

При пациенти, чиято медицинска история е описана в новото проучване, лезиите започват да се разпространяват предимно от гениталиите и перианалната област - според експертите това предполага, че близкият контакт по време на полов акт е важен за предаването на вируса. Въпреки това, за да се направят недвусмислени заключения и да се класифицира маймунската шарка като полово предавана болест, ще са необходими допълнителни изследвания за оценка на присъствието, устойчивостта и заразността на този вирус в различни телесни течности и способността му да се предава по полов път.

Справка: Epidemiological, clinical and virological characteristics of four cases of monkeypox support transmission through sexual contact, Italy, May 2022
Andrea Antinori, Valentina Mazzotta, Serena Vita, Fabrizio Carletti, Danilo Tacconi, Laura Emma Lapini, Alessandra D’Abramo, Stefania Cicalini, Daniele Lapa, Silvia Pittalis, Vincenzo Puro, Marco Rivano Capparuccia3 , Emanuela Giombini, Cesare Ernesto Maria Gruber, Anna Rosa Garbuglia, Alessandra Marani, Francesco Vairo, Enrico Girardi, Francesco Vaia, Emanuele Nicastri
Euro Surveill. 2022;27(22):pii=2200421. https://doi.org/10.2807/1560-7917.ES.2022.27.22.2200421 

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !