Вирусът заразява най-лесно носа. Носете си маските правилно

Маска, която не покрива носа, не предпазва ефективно

Ваня Милева Последна промяна на 19 юни 2020 в 11:02 12686 1

Кредит Наука OFFNews

Грешка! Ноздрите са пълни с рецептори, към които вирусът се прицелва и са далеч по-благоприятна среда за коронавируса да се размножава, преди да тръгне надолу към белите дробове, което прави носенето на маска над устата и носа от съществено значение предупреждават изследователите от Университета на Северна Каролина.

Защо маската трябва да носи така, че да покрива носа. Ново проучване установява, че коронавирусът може да зарази клетките в носа много по-лесно от гърлото и белите дробове - и може да направи 10 милиона свои копия в рамките на четири дни в носа.

Носенето на маска, която покрива както устата, така и носа, е от решаващо значение за предпазването на себе си (и другите) от коронавируса, тъй като ноздрите са особено уязвими от инфекция, показва новото изследване на Университета на Северна Каролина (UNC).

В научна статия, публикувана в списанието Cell, учените от Университетската школа за глобално здраве на UNC и Медицинското училище на UNC са характеризирали специфичните начини, по които SARS-CoV-2 - коронавирусът, който причинява COVID-19 - заразява носната кухина до голяма степен чрез репликиране на специфични клетъчни типове и инфектира и репликира прогресивно по-малко добре в клетки, по-ниско по дихателните пътища, включително в белите дробове.

Резултатите дават силни доказателства, че носът е първата мишена на коронавируса и предоставя най-добрата среда за размножаването му.

Учените казват, че носенето на маска е ключово - и изплакването на ноздрите може да помогне за намаляване на риска вируса да стигне до белите дробове и да причини животозастрашаваща пневмония.

„Ако носът доминира като начално място, в което се "посяват" белодробните инфекции, тогава широкото използване на маски за защита на ноздрите, както и всякакви терапевтични стратегии, които намаляват вируса в носа, като назално промиване или антивирусни назални спрейове, може да са от полза ", коментира съавторът на изследването Ричард Бушер (Richard Boucher), професор по медицина и директор на Института по белодробни заболявания в Медицинското училище на UNC.

Кредит: UNC School of Medicine

SARS-CoV-2 предизвика епидемия първоначално в края на 2019 г. в Китай и се разпространи по целия свят, заразявайки близо 6 милиона души и убивайки повече от 350 000.

В своето проучване екипът се стреми да разбере по-добре редица неща за вируса, включително кои клетки в дихателните пътища заразява и как попада в белите дробове при пациентите, които развиват пневмония.

В поредица от лабораторни експерименти изследователите използват различни изолати на SARS-CoV-2, за да видят колко ефективно биха могли да заразят култивирани клетки от различни части на човешкия дихателен път. Те откриват поразителен модел на непрекъснато изменение или градиент, от сравнително висока инфекциозност на SARS-CoV-2 в клетки, покриващи носните проходи, до по-малка инфекциозност в клетките, покриващи гърлото и бронхите, до още по-ниска инфекциозност в белодробните клетки.

"Носът очевидно е плодородната почва за вируса", обяснява д-р Бушер. "След три от четири дни, има 10 милиона копия на милилитър секрет върху култивирани нназални епителни клетки, докато ще откриете най-много хиляда до 10 000 в по-дълбоко в белодробната тъкан - така че има 1000 пъти повече в носа".

Учените откриват, че АСЕ2 - рецепторът на клетъчната повърхност, който вирусът използва, за да влезе в клетките - е в по-голямо изобилие в клетките на носа, отколкото на повърхността на клетките на долните дихателни пътища. Тази разлика би могла да обясни поне отчасти защо клетките на носната лигавица на горните дихателни пътища са по-податливи на инфекции.

"Всеки вирус има ключ на повърхността си - наречен шипов протеин - и този ключ отваря ключалка, а ключалката е [ACE2] рецепторът, а носът е плътно зареден с рецептори за този вирус", обяснява д-р Ричард Бушер. "Така че, ако този вирусът попадне там, намира много плодородна почва за инфекция."

Д-р Бушер и неговият екип откриват, че не само има много „ключалки“, които отговарят на ключа на вируса, но и че той може да се възпроизведе далеч по-плътно в носните тъкани, отколкото в други тъкани.

Други експерименти в проучването се фокусират върху TMPRSS2 и фурин, два разцепващи протеините ензима, открити в много човешки клетки. Смята се, че SARS-CoV-2 използва тези два ензима, за да оформи вирусните протеини "ключове" и да навлезе в човешките клетки. Експериментите потвърждават, че когато тези човешки ензими са повече, новият коронавирус заразява по-лесно клетките и прави свои копия.

Изследователите също така откриват, че вирусът може да инфектира епителните клетки на лигавиците на дихателните пътища и в ограничена степен може да зарази всички важни „пневмоцитни“ белодробни клетки, които спомагат за прехвърлянето на вдишвания кислород в кръвта. Но SARS-CoV-2 не заразява почти никакви други клетки на дихателните пътища.

Интересно е, че вирусът не заразява чашковидните клетки, покриващи дихателните пътища, въпреки че тези клетки експресират както ACE2, така и TMPRSS2. Нещо повече, едни и същи видове епителни клетки на дихателните пътища от различни човешки донори, особено епителни клетки на долните дихателни пътища, варират значително по своята чувствителност към инфекция. Тези открития предполагат, че в клетките на дихателните пътища има неоткрити фактори, които биха могли да определят хода на инфекцията при отделни индивиди - нещо, за което се знае, че варира в широки граници от никакви симптоми до дихателна недостатъчност и смърт.

Освен това, изследователите картографират местата на коронавирусна инфекция в белите дробове на няколко души, починали от COVID-19, и откриват, че тези места показват своеобразна мозаечност и други характеристики, които се съгласуват с хипотезата, че инфекцията в тези места идва от инфекция по-високо в дихателните пътища.

Кредит: Wikimedia Commons

"Наистина вирусът процъфтява на носните повърхности", отбелязва д-р Бушер. "Наистина носът стимулира това, така че трябва да го защитите"

И най-добрият начин да направите това в момента е и най-простият - носете маска и я носете правилно, покривайки както носа, така и устата си (последната е далеч по-малко уязвима или желана мишена за вируса).

Проучванията сочат, че носенето на маска намалява предаването на коронавируса с до 80%.

Все пак една разходка по която и да е градска улица в България ще покаже ясно, че много хора или не носят маски, или ги носят само през устата, или им висят безполезно на брадичката.

Освен носенето на маска, за да се предотврати попадането на вируса в носа, проучването на UNC предполага, че промивките на носа (практика, наречена "нети") преди лягане може буквално да отмият вируса и да му попречат да влезе в белите дробове през нощта.

Въпреки че това би било неприятна практика, според д-р Бушер, това може да „отмие 10 до 50 милиона вируса“, ​​ако сте бил заразен.

Тъй като коронавирусът е затворен в защитна мастна "обвивка", обикновен сапун може да я разруши и да убие  вируса.

Въпреки това д-р Бушер добавя, че промивката на носа със сапунен разтвор все пак трябва да бъде тествана в клиничните изпитвания, за да се знае дали е напълно безопасна и дали действа.

Справка: SARS-CoV-2 Reverse Genetics Reveals a Variable Infection Gradient in the Respiratory Tract, Yixuan J. Hou et al., Cell, 2020, DOI: https://doi.org/10.1016/j.cell.2020.05.042

Източник: Researchers map how COVID-19 travels through the body, UNC

Why you MUST wear a mask that covers your nose: Study finds coronavirus can infect nostrils MUCH more easily than the throat and lungs - and it can make 10 MILLION copies of itself within four days in the nose, DailyMail.com

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

13874

1

emanuilis

19.06 2020 в 23:26

Демагогия.