Един свят на маски

Ваня Милева Последна промяна на 03 май 2020 в 00:00 4600 1

Кредит: CC0 Public Domain

Отхвърляно като безполезно, но сега очевидно неизбежно - носенето на маска  като защита от новия коронавирус се превърна в нещо обичайно по целия свят с отслабването на ограничителните мерки.

Ето кратък преглед на правилата за носене маските по света - задължителни, препоръчителни или незадължителни. Данните са предоставени от бюрата на AFP по целия свят.

Задължително в цялата страна

Вече над 50 държави изискват хората да покриват лицето си, когато напускат дома си, особено в градския транспорт и в магазините.

В Африка Камерун наложи маски на 9 април.

Следват Ангола, Бенин, Буркина Фасо, Екваториална Гвинея, Етиопия, Габон, Гвинея, Кения, Либерия, Руанда, Сиера Леоне и Замбия.

Нигерия и Южна Африка се присъединяват към тях в началото на май.

Правилата не винаги се спазват в тези често бедни страни , или поради липса на пари или наличност, или поради скептицизъм към ефективността на маските.

Чад, който първоначално наложи маски, се отказа поради липса на материал. Въпреки това в някои страни тези, които нарушават правилата, могат да бъдат арестувани, включително в Гвинея или Либерия.

В Латинска Америка е задължително покриването на носа и устата на обществени места в Колумбия, Куба, Еквадор, Салвадор и Венецуела.

В Аржентина, Чили и Уругвай правилата се отнасят само за обществения транспорт и магазините. Маските стават задължителни в Хондурас от 3 май.

В Европа, Грузия, Люксембург, Полша, Чехия и Украйна е задължително да се носят маски. Но те са необходими само в затворени обществени места, градски транспорт и магазини в Австрия, Литва, Румъния и Словения. В България също.

Във Франция от 11 май те ще бъдат задължителни за обществения транспорт и ще се препоръчват за пазаруване.

В Германия носенето на маски на публично място е задължително във всичките 16 федерални провинции, включително в градския транспорт и в повечето магазини.

В Близкия изток Бахрейн, Израел, Ливан и Обединените арабски емирства ги налагат на обществени места, докато Катар ограничава мярката до работни места и определени магазини, както и Турция.

Само в някои региони

В Пакистан, където правителството само препоръчва използването им, в някои области маските са задължителни.

В Китай няма общи правила, но хората са длъжни да прикриват носовете и устата си при определени обстоятелства, включително на многолюдни обществени места .

Бразилия, Индия, Индонезия и Мексико настоятелно съветват своите граждани да носят маски на открито, но това е задължително само в някои региони. В Русия използването на маски се препоръчва, но е задължително само в определени региони, но не и в Москва.

В Италия, само в Ломбардия, епицентъра на епидемията на страната, е необходимо да се покрие носа и устата на открито. На други места е доброволно.

В големи градове като Абиджан, Киншаса, Лагос, Манила, Ню Делхи, Мумбай, Ню Йорк и Ниамей също се изискват маски или шалове.

Препоръчително

Използването на маски се препоръчва в Бангладеш, Боливия, Централноафриканската република, Естония, Гърция, Йордания, Малдивите, Мали, Танзания и Тунис.

В Испания те се препоръчват, когато социалното дистанциране не може да се спазва по време на работа, пазаруване, в затворени пространства и на улицата. Десет милиона маски бяха разпределени в градския транспорт на 13 април, когато много хора се завърнаха на работа.

Използването на маски е само препоръчително в страните от Централна Азия, с изключение на Узбекистан.

Част от живота

В много азиатски страни носенето на маски вече е често срещано като средство за справяне със сезонния грип и сенната хрема. Така хората продължават да ги носят и след огнището на COVID-19.

В Южна Корея или Япония те вече са почти недостъпни поради голямото търсене.

В Афганистан се носят от мнозина в градовете, включително в джамиите. Те вече често се използват за защита от замърсяване или от жените, за да скрият лицата си.

По избор

Около 30 държави - включително Австралия, Канада, Нова Зеландия, Саудитска Арабия и Скандинавските страни - оставят хората сами да решават дали да носят маски.

В Африка и Европа много страни нямат правила, включително Ботсвана, Великобритания, Холандия и Уганда.

Източник:

After lockdown, a world of masks, MedicalXpress

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

23293

1

Стефан

04.05 2020 в 03:28

Уличните кучета са шокирани. Всички хора са с намордници!