Израелски професор твърди, че вирусът ще се обезсили 70 дни след първия случай

Ваня Милева Последна промяна на 29 април 2020 в 00:00 36725 1

Структурата на коронавируса. Кредит: https://www.scientistanimations.com/coronavirus-symptoms-and-prevention-explained-through-medical-animation/

Простата статистика показва, че разпространението на коронавируса ще намалее до почти нула след 70 дни - без значение къде е епидемията и без значение какви мерки налагат правителствата, за да се опитат да я предотвратят.

Това твърди израелският професор Исак Бен-Израел (Isaac Ben Israel)в своето проучване, публикувано за първи път на 16 април 2020 г., което обсъжда пред израелската телевизия на 13 април.

Статията на Бен-Израел има за цел да проучи развитието на коронавирусната болест в Израел от появата й преди 56 дни (8 седмици).

Анализът на израелския учен показва, че моделът е един и същ в различните страни. Изненадващо този модел е общ и за страните, които са предприели сериозно блокиране на хората и икономиката си, както и за държавите, които провеждат далеч по-либерална политика и там животът продължава както обикновено.

Данните сочат, че политиката за блокиране може да бъде спряна в рамките на няколко дни и да бъде заменена с политика на умерено социално дистанциране.

Данните

Една нова концепция влезе в живота ни: експоненциален растеж, тоест растеж в геометрична прогресия. Ако наистина короната се разпространява според експоненциален растеж, в страната щеше да има двойно повече пациенти на всеки няколко дни. По същество данните за новите случаи на заразени трябва да показват растеж с все по-голяма скорост. Така ли се случва на практика? 

Към днешния ден, който отбелязва 56-ия ден от откриването на първия пациент в Израел, броят на известните пациенти се е увеличил от 1 на 20 февруари до 12 758 на 16 април. Дали увеличението наистина е експоненциално?

Следващата диаграма предоставя описание на ежедневното увеличение на броя на новите пациенти в Израел (хоризонталната ос е времевата линия в дни от откриването на първия пациент). Дори хората без особени знания за математиката, могат да разберат от графиката, че броят на новите пациенти на ден не се увеличава с постоянна скорост и следователно растежът не е експоненциален.

Графиката по-горе показва, че нарастването на нови пациенти на ден достига максимума си (около 41-ия ден) с около 700 нови пациенти в този ден и оттогава започва да спада.

Тази графика показва новите случаи на заразени по дни в България. Пикът при нас е на 49-ия ден, когато за един ден бяха отчетени 137 нови случая.

Времето, необходимо за удвояване на броя на пациентите, е спаднало от 2-4 дни в началото до около 30 дни днес и продължава да намалява (вижте долната графика):

Времето, необходимо за удвояване на броя на пациентите за Израел, се е увличило от 2-4 дни в началото до около 30 дни днес и продължава да се увеличава.

За България времето, необходимо за удвояване на броя на пациентите се е увличило от 1-2 дни в началото до около 12 дни, но за съжаление тенденцията за увеличаване не се забелязва толкова изразено.

Друг начин да се усети спадът на епидемията е да се разгледат ежедневните нови инфекции спрямо общия брой инфекции, тоест - процентът на новите заразени на ден. Диаграмата за Израел, която показва това:

Това е съответната диаграма за България.

Обобщение на казаното досега: През първите 4-5 седмици от откриването на болестта в Израел наистина има експоненциално увеличение на инфекциите, но оттогава растежът започва да става все по-умерен.

Броят на новите пациенти на ден достигна максимума си около шест седмици (в България е на 7-ата седмица) след откриването на болестта и оттогава е в постоянен спад.

Глобално сравнение

Това явление се забелязва в почти всяка страна по света. Например в САЩ, макар че броят им е значително по-голям (с население от почти 330 милиона души), вижда се същият модел на спад:

В Израел абсолютните числа са по-малки, но явлението е подобно:

Този модел не е нито уникален за Израел, нито за САЩ и наистина представлява глобално явление, което е отразено в следващата графика, която предоставя дневния брой инфекции в световен мащаб (за страни, публикуващи точни данни):

Интересно е да се отбележи, че този модел, главно бързото нарастване и последващия спад на броя на новите пациенти на ден, се повтаря при държави, които реагират по много различни начини.

Това е показано на следващите графики, които илюстрират ситуацията в Италия, страна, наложила тотално блокиране, както и Швеция, чиято политика е, да не прилага никакви варианти на блокиране:


С горепосочената информация можем да се върнем сега към първоначалния въпрос:

Продължава ли коронавирусът да се разпространява експоненциално?

Ако внимателно си помислим, ще отговорим - "не". Разпространението на вируса започва с експоненциално нарастване, обаче продължава по-умерено и в крайна сметка почти изчезва след около 8 седмици след появата на огнището.

Анализ

Като се имат предвид данните, е наложително да се уточни какво е причинило намаляването на броя на новите инфекции.

Някои могат да заявят, че намаляването на броя на новите пациенти за ден е резултат от строгите мерки за изолация, наложени от правителството и здравните власти. Разглеждането на данните на различни страни по света хвърля сянка на горното твърдение.

Оказва се, че подобен модел - бързото нарастване на инфекциите, което достига пик през шестата седмица и намалява от осмата седмица - е общ за всички страни, в които е открита болестта, независимо от политиките им за реакция: някои налагат тежко и незабавно блокиране, което включва не само „социално дистанциране“ и забрана на събиранията, но и спиране на икономиката (като Израел). Някои „игнорираха“ инфекцията и продължиха почти нормален живот (като Тайван, Корея или Швеция), а някои първоначално приеха по-либерална политика, но скоро преминаха към пълно блокиране (като Италия или щата Ню Йорк). Независимо от това, данните показват сходни константи на времето сред всички тези страни по отношение на първоначалния бърз растеж и спада на болестта.

Например изчисления на израелския екип показват, че моделът на новите дневни инфекции като процент от натрупания брой инфекции (средно седмично) е общ за всяка страна по света. Обикновено през първата фаза на разпространението този процент възлиза на около 30%, намалява до ниво под 10% след 6 седмици и в крайна сметка достига ниво под 5% седмица по-късно.

Това явление е илюстрирано в следващата таблица за избрани държави:

Важно е да се прави разлика между политиките за блокиране, които включват стопиране на икономиката чрез цялостно или частично намаляване на работната сила (като Израел, където близо 85% от работната сила е изключена за сметка на 100 милиарда шекела на месец), и политиките на социално дистанциране (напр. забрана на големи събирания, спазване на дистанция между хората и т.н.).

Със сигурност пълното цялостно блокиране намалява разпространението на вируса. Както показват горните данни обаче, има очевидно подобен спад на процента на заразяване дори в страни, които не налагат пълно блокиране. Трябва да се направят допълнителни изследвания, за да се разбере основната причина за това наблюдение.

Заключение

Строгото блокиране има някои отрицателни последици. Непосредственият му резултат е увеличаване на нивото на безработица и спадът на БВП (в Израел се смята, че всеки месец блокиране намалява БВП с 8%). Това в крайна сметка ще доведе до увеличаване на бедността и до
загуба на човешки животи поради други заболявания.

Като се има предвид, че доказателствата показват, че болестта COVID-19 намалява дори без пълно блокиране, препоръчително е да се обърне настоящата политика и да се премахне блокирането. В същото време е препоръчително да се продължи с мерки с ниски разходи, като например носенето на маски, разширяване на тестовете за определени популации и забрана на масови събирания.

"По този начин препоръчваме да се увеличи участието на работната сила до 50% в деня след Пасхата (или на следващата неделя на 19 април). След това трябва да нарасне до 100% участие на работната сила през следващите 1-2 седмици, с изключение на ограничен брой райони с висока степен на заразяване, в които честотата на инфекциите ще се оценява редовно. Облекчаването на ограниченията в тези дефинирани райони зависи от понижаване на темпа на растеж до по-малко от 5 процента", пише авторът на статията.

Статията в Times of Israel завършва с препоръки за действие в Израел като увеличаване на тестване до 20 000 - 30 000 на ден  и преодоляване на дефицита на медицински тампони, тестови комплекти и реактиви (включително местното производство).

Източник:

The end of exponential growth: The decline in the spread of coronavirus, ISAAC BEN-ISRAEL, Times of Israel

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

8011

1

bobr

04.05 2020 в 08:12

Ще ни лъжат всичките както си искат, докато същевременно тайно развиват все по-неуловими, бързи, точно прицелени и дозирани модификации на това оръжие - уж мутации - за да премахват неудобни или ненужни и правят луди останалите. Съвсем "естествено" и "случайно". Майтап бе, Уили! :P
Във всеки случай вече никой не може да е сигурен в бъдещето си, докато скритото разработване на такива "естествено" действащи, т.е. неоткриваемо прилагани оръжия е въобще възможно.