Жена е излекувана от ХИВ след преливане на кръв от пъпна връв

Ваня Милева Последна промяна на 16 февруари 2022 в 16:39 6460 0

Микроскопско изображение на инфектирана с ХИВ вирус Т-клетка. Кредит: NIAID

Американски лекари съобщават за четвъртия възможен случай на излекуване от ХИВ след трансплантация на стволови клетки. Пациентката от Ню Йорк е лекувана както за ХИВ, така и за левкемия, очевидно е била излекувана от ХИВ – 14 месеца след спиране на антиретровирусната терапия, тя все още е отрицателна за ХИВ вируса.

Екипът представя своите открития на тазгодишната Конференция относно ретровирусите и опортюнистичните инфекции (CROI).

Преди това последно постижение само двама други пациенти са били излекувани от ХИВ инфекция - и двамата са били мъже и двамата също са страдали от левкемия. Те са били лекувани с трансплантация на костен мозък от друго лице, което е носило генетична мутация, за която е известно, че блокира ХИВ инфекциите, мутацията в CCR5 гена. Вирусът се нуждае от CCR5 рецептора, за да проникне в клетките на имунната система и мутацията затруднява този процес и прави носителя й устойчив на инфекция. Досега мутацията е известна за трима такива пациента: "Берлински", "Лондонски" и "Дюселдорфски".

В този нов случай на жената е дадена кръв от пъпна връв от човек със същата генетична мутация като донора за двата преди излекувани пациенти. Освен това са й дарени кръвни стволови клетки от негов роднина от първа степен. Стволовите клетки са за укрепване на имунната система на пациентката, докато дарените клетки от пъпна връв станат доминиращи в нейната система. На такива стволови клетки са необходими приблизително шест седмици, за да станат доминиращи, за разлика от тези от трансплантация на костен мозък, за които е нужно много по-малко време. Жената продължава да приема антивирусните лекарства, които предпазват ХИВ в продължение на 37 месеца след процедурата до преди 14 месеца и все още е свободна от ХИВ.

Изследователите не могат да обяснят защо клетките на пъпната кръв са сработили толкова добре да елиминират ХИВ вируса, но подозират, че това има нещо общо със способността им да се адаптират към нова среда. Те също така подозират, че кръвта от пъпна връв може да съдържа стволови клетки, които подпомагат процеса. Те също така отбелязват, че фактът, че пациентът е жена, а също и от смесена раса, е важна част от тяхното изследване. 

Изследователите отбелязват, че кръвта от пъпната връв е много по-лесна за получаване, отколкото стволовите клетки, използвани при трансплантации на костен мозък , и че процедурата е много по-щадяща за пациента от типичната трансплантация на костен мозък. И двамата мъже, които са били излекувани от ХИВ, са претърпели тежки странични ефекти, включително развитие на заболяване, при което тялото реагира на трансплантацията, като атакува организма. Един от пациентите едва не умира след трансплантацията, другият претърпява огромна загуба на тегло и увреждане на вътрешното ухо, което го направи почти глух.

За разлика от тях, жената в този случай претърпява много малко странични ефекти.

ХИВ инфекцията все още е нелечима, въпреки че наскоро са започнали клинични проучвания на системата CRISPR/Cas, в които лекарите ще се опитат да изрежат ХИВ от лимфоцитния геном. При маймуните в предклинични тестове вирусът не е напълно отстранен, но количеството на вирусната ДНК е намаляла в някои случаи с 95%.

Освен лечението след трансплантацията на стволови клетки, има и случаи на спонтанно лечение от имунодефицитния вирус. Има два такива случаи за жени през 2020 г. и през 2021 година.

ИзточникWoman appears to be cured of HIV after treatment with umbilical cord blood
Bob Yirka , Medical Xpress

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !