3 сценария за еволюцията на човека: "колонизатор", "ледена епоха" и "воден свят" (видео)

Наука ОFFNews Последна промяна на 14 януари 2016 в 09:00 16655 3

Кредит wikimedia

Една от адаптациите, за който говори палеоантропологът Матю Скинър е ципести крака. На снимката - крак на жаба.

Хората могат да еволюират до странни форми, придобивайки ципести крака и очи на котки като реакция на променящите се условия, твърди палеоантропологът Матю Скинър (Matthew Skinner) от Университета на Кент.

Как ще се промени външния ни вид спрямо редица сценарии, включително "воден свят", ако се стопят ледените шапки и предизвикат покачване на нивото на световния океан. За този анализ на британския палеонтолог съобщават няколко британски таблоида като The Telegraph и Daily Mail.

Това изследване, придружено с впечатляващите илюстрации на художника Куентин Дивайн (Quentin Devine) е по-скоро любопитно упражнение по еволюционни адаптации под натиска на промените на средата, отколкото прогноза за бъдещето. Защото човечеството вече е напреднало достатъчно, за да може да използва разнообразни технологични средства за справяне с неблагоприятните външни условия. 

Подобни промени в човешкото тяло като показаните от Скинър, които позволяват на хората да живеят в екстремни условия може да се осъществят само в продължение на стотици поколения естествен подбор, а може би и с генно инженерство.

Скинър разглежда три сценария: живот на планета с по-малка гравитация, "ледена епоха" и "воден свят".

"Воден свят"

Ако се стопят ледените шапки и предизвикат покачване на нивото на световния океан, хората, според Скинър ще се адаптират към новите условия и една от тези промени може да бъде образуването на ципи на крайниците. Нещо подобно може да се види у тюлени, видри, патици и жаби. Предимството на такава еволюционна придобивка е очевидно - ще се движим по-бързо във водата. А и сега у някои хора се появява генетична мутация, която предизвиква ципи.

Ще се запази бебешкият слой мазнини в зряла възраст като изолатор, за да можеш да прекарваме по-дълго в студената вода. Може да се развият и изкуствени "хриле", които да ни помогнат да дишаме, извличайки кислород от водата. Това ще доведе и до намаляване на капацитета на белия дроб и свиване на гръдната клетка. Възможно е да се развие допълнителен слой в ретината, както при котешките очи, за да ни помогне да виждаме под вода, а също и допълнителен полупрозрачен клепач за защита на очите от водата.

"Ледена епоха"

Екипът на Скинър разглежда какво би се случило и при втори ледников период, предизвикан да речем, от падане на астероид. Тогава атмосферата ще се изпълни с частици, по-трудно ще прониква слънчева светлина до Земята и студът и намалената светлина ще тласнат човешката еволюция в друга посока.

За да може да се усвоява нужния ни витамин D, кожата и косата ни ще станат по-светли. Носът и лицето ще са по-големи и ще се увеличат и сгъстят космите на тялото, за да оцелеем в суровите условия на силния студ.

В условията на оскъдни ресурси и технологии, физическа сила ще става все по-важна и човешкото тяло ще стане по-силно. Това ще се отрази в по-голяма степен на мъжете, които ще трябва да разчитат повече на своята физика, а не интелекта си, за да се привлекат своята половинка. Това ще е свят, в който хората ще заприличат на горили.

На чужда планета

Ако заживеем на Марс, човешката еволюция ще промени хората, за да се адаптират към слабата гравитация.Това може да включва по-дълги ръце и по-къси крака, тъй като при слаба гравитация ходенето ще бъде много по-лесно. Горните и долните крайници ще стават все по-важни и ще станат подобни по пропорции с тези на орангутаните, които се придвижват по дърветата, а не по земята. Ние може да развием палец, който е противопоставен на останалите пръсти на краката ни, както е на ръцете, за да стане по-полезен при захващане в условията на слаба гравитация.

Употребата на изкуствени готови храни, ще намали размера на челюстта и зъбите ще изчезнат напълно, което би довело до това лицата ни да станат по-малки. Но мозъкът в сравнение с общия обем на тялото ще се увеличи. Цялостният ефект ще е да изглеждаме повече като новородени бебета, чиито усти са само за сучене.

В условията на колония на Червената планета не би трябвало да има някакви естествени врагове и особена необходимост от физическа активност. И като цяло размерът на тялото ще намалее. Това се среща в природата като явление, наречено "островно смаляване" (нанизъм), когато бозайниците обитават ограничена територия с оскъдни ресурси и малко хищници.

Днес много експерти се опитват да предскажат как ще изглеждат хората в бъдеще. Най-често се стига до заключението, че с течение на времето, Homo sapiens няма да се промени много. Може би една очаквана и желана трансформация би било увеличаването на устойчивостта ни към опасни заболявания.

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

23.01 2016 в 05:45

Дрън-дрън. Щели да ни пораснат хриле, тва да го видя няма да го повярвам. А слабата гравитация на Марс позволява на хоратя да са по-високи, поради по-малкото съпротивление. Големи глупости са тва според мен.

14.01 2016 в 18:59

Е, как пък от цялото нещо похвалихте именно илюстрациите?
Първо не са илюстрации, а обработени стокови снимки (купени в сток сайт и манипулирани в редактор на изображения). И изобщо не са впечатляващи - напротив. Доста некадърно са обработени. Та те дори не са изрязани като хората.

14.01 2016 в 11:10

А по-голям мозък предвижда ли се при някой от сценариите? Щото в последните има-няма 1000 века формата и особеностите на тялото имат второстепенно значение, оцеляват в общия случай умните. Статистически де, не във всеки отделен случай.

В съвременния усложняващ се свят интелектът е в явен недостиг - ако нещо еволюира, трябва да е това. Иначе да не се захващаме изобщо.