Гъбите - от лекарство до тераформатори на други планети (интервю)

Никола Кереков Последна промяна на 15 февруари 2016 в 13:58 14963 0

Кредит Stuart Isett

Микологът Пол Стамец демонстрира изключително интересната си шапка направена от дървестна гъба.

Гъбите са сериозно подценявани. Те детоксикират животни, могат да възстановяват екосистемите и дори могат да тераформират чужди планети, твърди микологът Пол Стамец (Paul Stamets).

Разкажи ни повече за шапката, която носиш.

Направена е от брезова праханова гъба. На нашите предци им е хрумнало, че могат да свалят тази здрава праханова гъба от стволовете на брезови дървета, да я издълбаят, да запалят огън вътре и да го носят в продължение на дни. Това е осигурило преносимостта на огъня, което е било толкова важно за оцеляването на хората. Когато същата гъба се свари и разтегне, от нея може да се получи тъкан. Сега има едва няколко човека останали в Трансилвания, които продължават да правят такива шапки. Поради обезлесяването и все по-трудното откриване на достатъчно големи гъби, този вид шапки са станали особено редки.

Какво предизвика интереса ти към гъбите?

Един ден реших да опитам малко псилоцибинови ("магически") гъби. След като изядох цяла торбичка от тях, се качих на върха на един дъб точно, когато се задаваха бушуващите черни облаци на мощна гръмотевична буря. Тогава си помислих, "Това е то, Пол. Ако се измъкнеш от това, какво ли ще означава това за теб?"

Най-големия проблем в живота ми по това време беше, че много заеквах. Имах социална фобия, която правеше срещите ми с момичета ужасно трудни. Затова започнах да си повтарям мантрата "Спри да заекваш веднага, спри да заекваш веднага." На връщане срещнах момиче, което ми харесваше много, но все ме беше срам да го заговоря. "Здрасти, Пол. Как си?" ми каза тя. А аз отговорих, "О, чувствам се просто прекрасно!" Та това беше края на моето заекване.

Как мислиш, че това е излекувало заекването ти?

Наскоро, учени са установили, че псилоцибина стимулира неврогенезата - с други думи подпомага образуването на нови неврони. Аз смятам, че тъкмо това се е случило с мен - тези вещества са ми помогнали да пренастроя определен нервен път в мозъка си.

Какво друго са ти дали гъбите?

Може би най-важното, на което ме научиха гъбите е за взаимната свързаност на всички живи форми и молекулярната матрица, която всички живи същества споделяме. Вече не вярвам, че обитавам тази човешка обвивка, наречена Пол Стамец. Аз съм просто част от потока на молекули, който протича в природата, който е основата на живота. Дадена ми е възможността да говоря, да имам съзнание за определено време, но преди всичко аз се чувствам като част от този кръговрат от звезден прах, в който съм роден и в който ще се върна в края на този си живот.

Много хора от западните култури почти се ужасяват от гъбите като цяло. Как смяташ, защо се случва така?

Много хора са микофоби (страхуващи се от гъбите). Хората от Япония, Източна Европа, Китай и Мексико пък са много по-"микофилни". На запад виждаме гъбите като признак на разложение и смърт, докато в Азия гъбите символизират възкресението и прераждането. Това е културна пропаст, която едва от скоро се опитваме да преодолеем.

Имат ли гъбите потенциална употреба в медицината?

След събитията около 11 септември, от Американското Министерство на отбраната (DoD) започнаха да се тревожат за евентуална атака с биологично оръжие, особено такова използващо военизирани форми на бактерии и вируси. Като част от програмата "Проект Биощит" аз предложих над 500 проби от екстракти от гъби, за да се провери дали някои от тях могат да се използват за защита. Те дадоха най-добрите резултати сред стотиците хиляди съединения, които бяха тествани, включително някои медикаменти срещу вируси като говежда шарка, едра шарка и инфлуенца.

Някога ние хората сме били горски обитатели. С изобретяването на земеделието, преди около 12 000 г., хората са пристъпили към обезлесяване, необратимо нарушавайки сложните имунологични връзки с мицелните мрежи, които са защитавали нас и другите видове в продължиние на еони. Напоследък вирусни заболявания започват да прескачат от животни на хора, като например птичия грип и Ебола, което според мен е следствие на тази загуба на горски хабитати и съответстващото разнообразие от гъбни съобщества.

Могат ли гъбите да защитават животните?

Дървестните гъби осигуряват имунна защита и осъществяват връзката между животните и гората - от пчели до птици, прилепи, мечки, диви свине и хора. Например, преди време отглеждах гъби върху компост от дървесен талаш и бях особено изненадан, когато забелязах, че пчелите бяха избутали талаша настрана и смучеха от разклонената вегетативна част на гъбите, наречена мицел. Оказва се, че пчелите, а може би и други организми, използват някои гъбни съединения в гниещата дървесина, за да се детоксикират. Без гъбите, пчелите вече не могат да се очистват от фунгициди, хербициди и други отрови и затова се разболяват.

В компанията, която основах, Fungi Perfecti*, сега са разработили "мико-мед", използвайки естракти от мицел. Когато пчелите ядат от него, вирусният титър в тях спада значително, те живеят по-дълго и при това се подобрява значително способността за оцеляване на колонията.

*Fungi Perfecti представлява игра на думи, тъй като в класификацията на гъбите съществува голяма група наречена Fungi imperfecti, известни още като Deuteromycota, като тази група обединява видове, които не спадат към нито един от добре обособените таксони в класификацията на гъбите.

Бъдещите космически пионери би трябвало да носят гъби със себе си при тераформирането на чужди светове, смята Стамец (Снимка: Stuart Isett)

Как гъбите унищожават токсини?

От министерството на отбраната на Щатите искаха нещо, което да подпомогне разграждането на невротоксин, който Садам Хюсейн е използвал, за да убие 20 000 от собствените си хора. От една от лабораториите изпратиха молба до мен с въпрос дали мога да накарам гъбен мицел да го разгради. Предоставих им култури от 28 вида и ги инструктирах постепенно да ги излагат на нарастваща с времето концентрация на токсина. След 6 месеца, два от щамовете, които им бях дал се бяха адаптирали към токсина като единствен хранителен източник и произвеждаха ензими специално устроени да го разграждат. Реално тези гъби се хранеха с токсина и по този начин го обезвреждаха.

Мицелите сами се учат от средата, която обитават. Те могат да подпомогнат възстановяването след нефтени разливи или да разграждат пестициди и хербициди. Уверен съм, че все още няма органичен токсин, към който да не можем да адаптираме мицел, който да го разгражда.

За какво друго могат да се използват гъбите?

Преди около 400 млн. години е имало гъби високи 10 метра, наречени Prototaxites, които били разпръснати сред пейзажа - най-високият организъм на Земята в тази ера преди появата висшите растения. Бъдещите пионери в космическите изследвания сигурно ще трябва да носят гъбни общества със себе си, ако искат да тераформират други планети: за да се разградят скали, за да подпомогне трансформирането на минералите в лесна за усвояване от растенията форма, за да се регулира биодинамиката в една екосистема и пр.

Могат ли гъбите да се използват за възстановяването на собствената ни планета?

Гъбите и техния мицел могат да рехабилитират хабитати, които са пострадали от травматични въздействия, като замърсяване и обезлесяване. Аз лично приемам гъбите като почвени магьосници. Те са основните оргнаизми извършващи рециклирането в природата, жизнено важни в процесите на разграждане, които създават почва, която пък осигурява биоразнообразие.

Един от начините да се борим с глобалното затопляне е да използваме мицел, за да увеличим количеството на въглерод в почвите. Например, около 30% от биологичния въглерод в почвите на дългогодишни гори е от гъбен произход. Тази "микомаса" може да задържи повече въглерод отколкото по-голямата част от дърветата.

Наричаш обширните подземни мрежи от мицели "естествения интернет" на планетата и твърдиш, че те са интелигентни. Все още ли смяташ така?

Нека го кажа по този начин: брат ми, Бил, беше моят най-отявлен критик. Той казваше, "Пол, не можеш да твърдиш, че природата е интелигентна." А аз му отговарях, "Бил, нима искаш да кажеш, че природата не може да е интелигентна, при условие, че ти дала мозъка, който ти осигурява способността да изградиш подобна теория?"

Смяташ ли, че науката е подценила значението на гъбите?

Абсолютно. Предразсъдъците за тях са проникнали сред много науки: това е форма на биологичен расизъм. От друга страна положителното е, че цялостното избягване на гъбите е оставило тази област от познанието напълно отворена за изследвания - за мен и за някои други.

Страница на статията : 0102
Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !