04 февруари 2023
Категории
  •  Космос
  •  Физика
  •  Науки за земята
  •  Биология
  •  Медицина
  •  Математика
  •  Научни дискусии
  •  Разни
FACEBOOK

Снимка на „експлозивно сътворение“ печели конкурса „Фотограф на годината за дивата природа“

Избражението е уловило „неземната красота“ на хвърлящи хайвера си риби по пълнолуние

| ПОСЛЕДНА ПРОМЯНА 13 октомври 2021 в 08:36 64040
Снимка, наречена „Сътворение“, е носител на голямата титла на конкурса „Фотограф на годината за дивата природа“ през 2021 г., провеждан от Природонаучния музей в Лондон. Кредит: Laurent Ballesta / Wildlife Photographer of the Year

Поразителна снимка, уловила „експлозивното създаване на живота“ на хвърлящи хайвера си риби, победи над 50 000 други снимки, за да спечели голямата награда на състезанието „Фотограф на годината за дивата природа“ (Wildlife Photographer of the Year) за 2021 г.

Подводната снимка, наречена "Сътворение", показва камуфлажни групери (Epinephelus polyphekadion), вид застрашени от изчезване лъчеперки от семейство Serranidae, от които излиза облак от яйцеклетки и сперматозоиди във Факарава, Френска Полинезия, в южната част на Тихия океан.

Лоран Балеста, подводен фотограф и биолог, прави снимката на водолазно пътуване до лагуната Факарава, за да види хвърлянето на хайвера, което се случва през юли всяка година около пълнолуние .

„Изображението въздейства на много нива“, казва в изявление Розамунд Кидман Кокс (Rosamund Kidman Cox), председател на журито на фотографския конкурс. "То е изненадващо, пълно с енергия, интригуващо с извънземна красота". Фотографът е уловил и магически момент - наистина експлозивно сътворение на живота, а "опашката на облака яйцеклетки виси като символичен въпросителен знак".

Групата на снимката е част от 20 000 риби, които се събират всяка година в тесен канал, свързващ лагуната с океана. След като се съберат, женските освобождават яйцата си, а мъжките ги оплождат със сперматозоиди във водата.

Камуфлажните групери са застрашени от изчезване заради прекомерния улов и търговия с живи рифови риби в Хонконг според Международния съюз за опазване на природата (IUCN). Груперите във Факарава са в безопасност от прекомерен риболов, тъй като се намират в защитен биосферен резерват, където такъв риболов е забранен.

„Сътворението“ на Лоран Балеста е убедително напомняне за това, което можем да загубим, ако не се заемем с въздействието на човечеството върху нашата планета“, заявява Дъг Гур (Doug Gurr), директор на Природонаучния музей в Лондон. "Защитата, предоставена на този застрашен вид от биосферния резерват, подчертава положителната промяна, която можем да направим".

Конкурсът "Фотограф на дивата природа на годината" е организиран и продуциран от Природонаучния музей.

Музеят приема заявки за конкурса през следващата година от 18 октомври до 6:30 ч. ET на 9 декември. Входна такса е около 41 долара (30 британски лири), но тя ще бъде отменена за хора от 50 държави, които са недостатъчно представени в конкуренцията, като Афганистан и Демократична република Конго.

Източник: 'Explosive' photo captures 'otherworldly beauty' of spawning fish during a full moon, Live Science.


Няма коментари към тази новина !

 
Още от : Фото
Всички текстове и изображения публикувани в OffNews.bg са собственост на "Офф Медия" АД и са под закрила на "Закона за авторското право и сродните им права". Използването и публикуването на част или цялото съдържание на сайта без разрешение на "Офф Медия" АД е забранено.