Преди 47 години официално е регистрирана компанията Microsoft

Наука ОFFNews Последна промяна на 04 април 2022 в 00:00 45180 2

Преди 47 години, на 4 април 1975, официално е регистрирана компанията Microsoft от двама младежи - Бил Гейтс и Пол Алън. Днес тя е една от най-големите софтуерни компании и като обем на продажбите и като финанси.

Историята на компанията започва през 1975, когато състудентите от Харвард, Бил Гейтс и Пол Алън, прочитат една статия в януарския брой "Popular Electronics" за новия компютър на Altair 8800 и решават да разработят интерпретатора Basic. Месец по-късно подписват договор с изпълнителния директор на MITS (Micro Instrumentation and Telemetry Systems) Ед Робъртс, производител на компютъра за използването на Basic като софтуер за Altair.

Те са мислили да нарекат компанията си "Алън и Гейтс", но решили, че ще звучи като адвокатска кантора, затова Пол предложил Micro-Soft, от микропроцесори и софтуер. Първата година на новата компания, в която по това време работели само трима души, завършила с оборот от 16 хиляди долара. 

Пол Гарднър Алън (Paul Gardner Allen) и Уйлям Хенри Гейтс трети (William Hentry Gates III) 1975. Снимка: phonearena.com

Сделката на малката компания с гиганта IBM е съдбоносна. Официалната версия гласи, че IBM решава да играе на пазара на персонални компютри и поръчва на компанията на Бил Гейтс да напише операционна система.

Microsoft купува своята първа операционна система за 75 000 долара. Нейният автор, Тим Патерсън, е нает от Гейтс и системата от 86-DOS е преименувана на MS-DOS, а месец по-късно, лицензирана от корпорацията IBM. 

IBM не само плаща за програмата, но и се ангажира да доставя компютри заедно с нея и също така и да изплаща процент за всяка продадена машина. Така Гейтс става свръхбогаташ.

Системата с прозорци също не е изобретение на Гейтс - тя е създадена и внедрена от шефа на Apple Стив Джобс. Гейтс обаче усетил потенциала ѝ навреме и успява да я направи безалтернативна.

През август 1992 г. излиза Office 3.0, за първи път събрал Word, Excel, PowerPoint и Mail в един пакет. В предишните версии приложенията са пускани отделно. От 1993 г. Excel заменя Lotus 1-2-3 като индустриален стандарт за електронни таблици. Скоро Office 3.0 е преименуван в Office 92 и вече офис пакетът започва да се именува годината на издаването си. Друга особеност на пакета е, че разширенията на файловете на приложенията не се променят до 2007.

Windows направи достъпна работата с компютър за всеки човек.

Това са първите стъпки към могъществото на Microsoft. 

Днес, независимо дали сте програмист или потребител е невъзможно да не сте се докосвали до Microsoft по някакъв начин.

А Microsoft продължава да се развива. 

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

3035

2

Явор

26.05 2020 в 22:12

Шеговито им честитя с песента: 45 години стигат! Шеговито, защото в известна за мен степен поддържам идеите на комунизма, а то значи и чистата наука неповлияна от бизнес интереси. А в случая не е така. Но все пак е подходящ поздрав за точно тази годишнина. Технократите казват: „Ние създадохме изкуствен интелект“. Не. Изкуствен интелект репликира и надгражда себе си чрез тях. Обема на знанията не ми позволява да се възхитя на подобна репликация макар и с високи калкулиращи способности. За финал отново ще завърша шеговито за Майкрософт и по-специално за Бил Гейтс с реплика от филм, в който хуманоидният протоколен дроид Трипио изрича: „О, мили боже! Изключи ме! Машини правят машини. Колко перверзно!“

12636

1

prascho

04.04 2020 в 16:20

Това за "прозорците" и като цяло за графичния потребителски интерфейс не е вярно - не са откритие на Apple, а на Xerox. В легендарната им лаборатория PARC (Palo Alto Research Center) са родени много голяма част от технологиите, без които не можем да си представим съвременния живот: графичната операционна система, компютърната мишка, Ethernet стандарта и още много. За съжаление тогавашните ръководители на Xerox са отхвърлили повечето от тези технологии като безперспективни...
Apple винаги са били крадци на чужди идеи и гении в хипстърския ню ейдж маркетинг.