На 28 октомври 1955 е роден Уилям Хенри Гейтс III

Наука ОFFNews Последна промяна на 28 октомври 2022 в 00:00 35807 6

Кредит Wikimedia Commons

Целият свят го знае като Бил Гейтс - основателят на компанията „Майкрософт“, чийто софтуер се използва навсякъде по света.

Той е очевидно въплъщение на американската мечта, self-made man, гениален програмист и бизнес гений. 

В годината на завършването си на частното училище „Лейксайд“ приключва поръчка за софтуер, получава $ 30 000 и се договаря да му бъде призната като дипломна работа. Гениално решение! След него следват още много такива решения.

На третата година от обучението си, Бил Гейтс напусна Харвард - от къде да намери време за зубрене, след като му трябва, за да напише версия на BASIC за Altair 8800. Нюхът за бизнес му подсказва, че персоналните компютри имат голямо бъдеще. Компанията, която основава заедно с приятеля си Пол Алън, наричат Microsoft - "Micro" - от микрокомпютър.

Сделката на малката компания с гиганта IBM е съдбоносна. Официалната версия гласи, че IBM решава да играе на пазара на персонални компютри и поръчва на компанията на Бил Гейтс да напише операционна система. Гейтс не написал DOS, а си я купил от друга компания, а IBM не само платила за програмата, но и се ангажирала да доставя компютри заедно с нея и също така и да изплаща процент за всяка продадена машина. Така Гейтс става свръхбогаташ.

Системата с прозорци също не е изобретение на Гейтс - тя е създадена и внедрена от шефа на Apple Стив Джобс. Гейтс обаче усетил потенциала ѝ навреме и успява да я направи безалтернативна.

Windows направи достъпна работата с компютър за всеки човек. Продажбите на персоналните компютри с продуктите на Microsoft лавинообразно нараснаха - заедно с доходите на Гейтс.

През 1999 г. богатството му за кратко надхвърля 101 милиарда щатски долара. От 2000 г. насам номиналната стойност на неговите притежания в Microsoft е намаляла поради спада в цената на акциите на Microsoft и многомилиардните дарения, които той е направил на своите благотворителни фондации. През май 2006 г. Гейтс отбеляза, че му се иска да не е най-богатият човек в света, защото не харесва вниманието, което носи това.

До 2017 г. Гейтс заема първото място в списъка на милиардерите в света за 18 от предходните 23 години.

Публичният образ на Гейтс се променя многократно през годините.

Първоначално е възприеман като брилянтен, но безмилостен "барон-разбойник", "маниак, превърнал се в магнат". 

От 2000 г. с основаването на фондацията на Бил и Мелинда Гейтс, и особено след като се оттегля като ръководител на Microsoft, той насочва вниманието си към филантропията, харчейки повече от 50 милиарда долара за каузи като здраве, бедност и образование.

Образът му се трансформира от „тираничен технократ в светец спасител“ до „достоен за прегръдки милиардер техно-филантроп“, славен на кориците на списанията и търсен заради мненията си по основни въпроси като глобалното здраве и изменението на климата.

Още една промяна в общественото мнение дойде през 2021 г. с обявяването, че той и Мелинда се развеждат. Отразяването на това дело извади информация за романтични похождения на Гейтс с жени, които са работили за него, дългосрочна извънбрачна връзка и приятелство с осъдения сексуален престъпник Джефри Епщайн.

Тази информация и неговият отговор на пандемията от COVID-19 доведоха до известно влошаване на публичния му имидж, преминавайки от човек, „който искаше да спаси света“, до „технологичен суперзлодей, който иска да печели за сметка на общественото здраве".

В социалните медии, особено във Facebook, се разпространяват много фалшиви конспиративни теории за Гейтс, най-вече за COVID-19, за ваксините, микрочиповете и плановете му за уж обезлюдяване на земята.

В интервю за Rolling Stone Гейтс заявява:

„Имах голям късмет и затова съм длъжен да опитам да намаля неравенството в света“.

Уви, с момента усилията му не са оценени достойно.

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

1012

6

Джони Пенкофф

28.10 2022 в 09:50

И принуждаваше всички, малки и големи, богати и сиромаси, свободни и роби, да им се тури белег на десницата или на челата им;
17 за да не може никой да купува или да продава, освен оня, който носи за белег името на звяра, или числото на неговото име.
18 Тук е нужно мъдрост; който е разумен, нека сметне числото на звяра, защото е число на човек; а числото му е шестстотин шестдесет и шест.

1012

5

Джони Пенкофф

28.10 2022 в 09:47

Дядо му е основател на централната банка на САЩ и пръв ръководител, майка му управлява осмата банка в САЩ, тя е съпредседател на най-голямата фондация за ваксинация и противозачатъчни методи-подпомагане, заедно с шефът на АйБиеМ, тя се застъпва за синът си пред него. Баща му е дясната ръка на семейство рокфелер, юрист.

30.10 2015 в 13:40

Със сигурност - способен бизнесмен и повече от средна ръка програмист. А колко сме го попържали, не е истина.

28.10 2015 в 19:53

Може да е крадец на идеи, но не е обикновен. Освен че 99% от всички човешки постижения се откраднати от някой и продадени от друг - това е живота.
Ако някой не бе откраднал идеята за колелото - и досега щеше да е собственост на някое племе в Африка...

28.10 2015 в 19:27

"гениален програмист"
Не пишете глупости.
Най-обикновен крадец на идеи.