Как симптомите на COVID-19 се различават от грип, настинка и алергии в една схема

Ваня Милева Последна промяна на 06 ноември 2020 в 19:00 32999 0

Дали е COVID-19 или просто настинка?

Това е въпрос, който си задават много хора. Есента и зимата настъпват, а с тях и все повече случаи на обикновена настинка и сезонен грип. Симптомите може да са трудни за разграничаване, тъй като и трите състояния могат да доведат до кашлица.

Но всяко заболяване има своите отличителни белези.

Едно проучване от август 2020 г. на Университета на Южна Калифорния намери отчетлива разлика в реда на появата на симптомите. При повечето пациенти с COVID-19 - симптомите започват с треска, последвана от кашлица. За сезонния грип е обратното - хората обикновено започват да кашлят преди да вдигнат температура.

Междувременно, ако имате обикновена настинка, е по-вероятно тя да започне с възпалено гърло като първи симптом, според Центровете за контрол и превенция на заболяванията (CDC).

Ето как да различим новия коронавирус от сезонния грип, алергиите и обикновената настинка.

Тези списъци на симптомите обаче - и редът, в който се появяват - не са надеждни. Много пациенти с COVID-19 изобщо не развиват треска, а някои пациенти с грип никога не кашлят.

Ето защо е полезно да се помисли и колко бързо се появяват симптомите и колко дълго продължават.

Как се проявяват и развиват COVID-19, грип, настинка и алергиите

Случаите на коронавирус обикновено се развиват по-постепенно от грипа. При някои хора симптомите на COVID-19 се проявяват в рамките на два дни след заразяването, при други може да са нужни до две седмици. Средно хората започват да се разболяват пет дни след заразяването.

Хората с грип, от друга страна, обикновено се чувстват болни един до четири дни след срещата с вируса. След това повечето пациенти се възстановяват напълно за по-малко от две седмици, често до няколко дни.

Много пациенти с коронавирус също се възстановяват в рамките на две седмици, но все по-голям дял от пациентите съобщават за симптоми, които продължават месеци.

Симптомите на обикновена настинка, за разлика от тях, обикновено достигат своя пик в рамките на два до три дни след инфекцията - но, подобно на коронавируса, те често се появяват по-постепенно. Някои симптоми на настинка продължават по-дълго от други: Пациентите с типична настинка могат да имат възпалено гърло в продължение на осем дни, главоболие от девет до 10 дни и запушен нос, хрема или кашлица повече от две седмици.

Алергиите обикновено продължават по-дълго - около две до три седмици след срещата с алергена - и няма да се разрешат, докато алергенът не напусне въздуха. Сезонните алергии обикновено са по-тежки през пролетта.

Най-честите симптоми на всяко заболяване

Случаите на коронавирус варират от асимптомни и леки до тежки.

„Никога не съм виждал инфекция с такава широка гама от прояви“, коментира Антъни Фаучи (Anthony Fauci), директор на Националния институт по алергии и инфекциозни болести на САЩ, пред основателя на Facebook Марк Зукърбърг през юли.

Много пациенти съобщават за състояния, които не се появяват в официалния списък на CDC, включително загуба на коса, хълцане, обриви и лилави, подути пръсти.

Голям дял от пациентите с COVID-19 губят усещането си за вкус или мирис - това е може би най-точният показател за коронавирусна инфекция, според проучване, публикувано през юни 2020 г. на учени от Масачузетската болница и Кингс Колидж в Лондон.

Изследвания, проведено в Испания, също установи, че близо 40% от пациентите с COVID-19 развиват загуба на обоняние и/или  на вкуса, в сравнение с едва 12% от пациентите с грип.

Симптоми като треска или главоболие могат да помогнат за изключване на алергии или обикновена настинка. Междувременно хората с настинка по-често развиват хрема или запушен нос, отколкото пациентите с COVID-19. А симптомите на настинка са по-леки като цяло.

Един от отличителните белези на алергиите - възпалени очи - не е свързан с нито едно от останалите три заболявания.

В крайна сметка най-добрият начин да разберете дали имате COVID-19 е да си направите диагностичен тест. Хората трябва да останат вкъщи, ако се почувстват зле или са били в контакт с някой, за когото е потвърдено, че има вируса, докато резултатът от теста им не стане отрицателен.

Би било добре всеки да си сложи грипна ваксина, за да сведе до минимум риска от пренаселеност в болниците. Но това бе неосъществимо за България по ред причини.

"Това ще бъде, по мое мнение, най-важният грипен сезон в живота ни", споделя американският главен хирург Джером Адамс (Jerome Adams) по време на изслушването в Сената през септември. "По-малко грип и по-малко хоспитализации ще помогнат за запазването на ценни здравни ресурси."

Източник: How COVID-19 Symptoms Differ From Allergies, Cold And Flu, in One Chart, Business Insider

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !