28 януари 2023
Категории
  •  Космос
  •  Физика
  •  Науки за земята
  •  Биология
  •  Медицина
  •  Математика
  •  Научни дискусии
  •  Разни
FACEBOOK

Нов вид клетки, открити в перикарда, дават надежда за лечение на сърдечни травми

| ПОСЛЕДНА ПРОМЯНА 24 юли 2019 в 00:25 35360
Снимка: pixabay

Учени от Университета в Калгари откриват непознати досега клетки в перикардната течност около сърцето. Това откритие може да доведе до нов тип лечение при пациентите със сърдечни травми. Изследването е публикувано наскоро в списание Immunity.

Сътрудничеството между лабораториите Kubes и Fedak открива, че този специфичен вид клетки, Gata6+, макрофаги от перикардната кухина, помагат за заздравяването на наранено сърце при мишки. Клетките са открити в течността, изпълваща перикарда (торбичка, обвиваща сърцето) при мишки със сърдечна травма. С помощта на професор Пол Федак (Paul Fedak), кардиохирург и директор на Сърдечносъдовия център Либин в Албърта, същите клетки са открити и в човешкия перикард при пациенти със сърдечни травми, което потвърждава, че тези клетки могат да участват в създаването на нова терапия за лечение на сърдечни заболявания.

Кардиолозите преди никога не са изследвали възможността клети извън сърцето да участват в заздравяването и лечението на сърце след травма. За разлика от други органи, сърцето има много малка способност да се самовъзстановява и затова сърдечните заболявания са първата причина за смъртността в Северна Америка. 

"Откритието, че нов вид клетки могат да помогнат в лечението на наранен сърдечен мускул, ще отвори вратата за създаването на нови терапии и ще даде надежда на милиони хора, страдащи от сърдечни заболявания. Отдавна е известно, че сърцето се намира в торбичка, изпълнена с течност. Сега обаче знаем, че тази перикардна течност е богата на клетки, спомагащи заздравяването. Те може да са ключът към заздравяването и регенерацията на нов сърдечен мускул. Възможностите са нови открития и иновативни нови терапии са вълнуващи и важни", споделя проф. Федак.

Работейки в интердисциплинарен екип, научните работници, заедно с клиничния специалист сърдечен хирург, успяват да открият клетките за по-малко от три години, което е относително кратък период изследването да мине от лабораторни модели и животни, към хора. 

Проф. Федак се надява, че изследването ще се разшири към възможностите за лечение на човешко сърце и отново програмата ще комбинира лабораторни и клинични специалисти, за да се открият потенциални нови видове терапия за възстановяване.

Източник: Science daily - New cell discovered that can heal hearts


Няма коментари към тази новина !

 
Още от : Медицина
Всички текстове и изображения публикувани в OffNews.bg са собственост на "Офф Медия" АД и са под закрила на "Закона за авторското право и сродните им права". Използването и публикуването на част или цялото съдържание на сайта без разрешение на "Офф Медия" АД е забранено.