Разработиха ново лекарство за лечение на ХОББ и астма

Катя Димитрова Последна промяна на 02 юли 2016 в 08:00 9677 0

Кредит www.prevention.com

Положително становище, което препоръчва издаване на разрешение за пускане на пазара на лекарствения нов медикамент за лечение на астма и ХОББ прие Комитетът по лекарствените продукти за хуманна употреба (CHMP).

Става дума за препарата Aerivio Spiromax, предназначени за лечение на тежка форма на тези две заболявания при възрастни пациенти.

Активните му съставки са салметеролксинафоат - селективен дългодействащ инхалаторен β адренорецепторен агонист, и флутиказон пропионат - инхалиран глюкокортикоид с противовъзпалително действие в белите дробове. Ползите му се състоят в способността да се подобри белодробната функция, съобщават от Европейската агенция по лекарствата.

Медикаментът не трябва да се използва за започване на лечението при пациенти с тежка астма, ако изискването за такава висока доза кортикостероидът заедно с дългодействащ β2 агонист е установена по-горе.

Пациентите трябва да бъдат снабдени с обучение от предписващия медицински специалист, за да се гарантира, че разбират как да използвате инхалатора правилно. Важно е, че пациентът трябва да вдишва лекарството силно, за да си осигури оптимално дозиране.

Най-честите нежелани реакции при терапията са главоболие и назофарингит.

Подробни препоръки за употребата на този продукт ще бъдат описани в кратката характеристика на продукта (КХП), която ще бъде публикувана в Европейския публичен оценъчен доклад (EPAR) и е на разположение на всички официални езици на Европейския съюз, след като бъде издадено разрешение за употреба от Европейската комисия.

Виж още за:
Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !