Медикамент срещу астма подмладява застаряващия мозък

Никола Кереков Последна промяна на 05 ноември 2015 в 10:54 17960 1

Ново изследване при плъхове е показало, че евтин медикамент, използван за предотвратяването на пристъпите на астма, може също така да помага при борбата със симптомите на състаряване в мозъка - включително загуба на памет, възпаление и загуба на умствени способности.

Медикаментът, известен като монтелукаст, бил даван на плъхове в продължение на 6 седмици, при което той е понижил възпалението в мозъка, като в същото време е подпомогнал растежа на нови неврони. Учените вече планират клинични проучвания при пациенти с деменция, за да установят дали веществото ще има същия ефект и при хора.

Монтелукаст е медикамент от групата на левкотриеновите антагонисти. Тези медикаменти потискат ефектите на т.нар. цистеинилови левкотриени, които се произвеждат от редица клетки на имунната система и предизвикват възпаление и стимулират инфилтрацията на провъзпалителни клетки. При астма те имат съществена роля при предизвикването на характерната за пристъпите на заболяването бронхоконстрикция. Въпреки че тази група медикаменти се наричат левкотриенови антагонисти, по-коректно е да се означават като обратни агонисти, тъй като те се свързват с рецептора за левкотриените, но вместо активиращ, предават негативен сигнал.

В процеса на стареене, за съжаление, мозъкът ви постепенно влошава своите функции и не работи така, както е работил, когато сте били по-млади, независимо дали ще развиете болестта на Алцхаймер или друга форма на деменция. Натрупват се възпалителни продукти, генерирането на нови мозъчни клетки се забавя, а паметта и познавателните способности се влошават.

Учените от отдавна търсят начин да забавят процеса на стареене или да го обърнат, когато е необходимо, но повечето от изследванията са фокусирани в намирането на начини за лечение на болестта на Алцхаймер и деменцията, вместо към обичайния процес на стареене на мозъка.

Настоящето изследване се е ръководило от Людвиг Айгнер (Ludwig Aigner), от Медицинския университет Paracelsus  в Австрия, за което той бил вдъхновен от данните за връзка между възпалителна молекула (левкотриен), характерна за астмата и понижаването на умствените способности.

За да се тества връзката между тези два процеса, Айгнер и неговите колеги решили да изследват ефекта на монтелукаст - обичаен медикамент, който и в момента се използва за понижаване на възпалението при астма и за предотвратяване на пристъпите на астма при пациенти.

Те третирали две групи от плъхове ежедневно с монтелукаст за период от 6 седмици - едната група била с 4-месечни плъхове, а другата - с 20-месечни плъхове, чиято възраст се равнява на приблизително 65-70 години при човек. По-възрастните плъхове нямали деменция, но вече показвали признаци на влошаване на познавателните способности. 

През целия период на лечението, учените тествали способностите на двете групи от плъхове да откриват подводна платформа в малък басейн с вода и да помнят къде са били разположени определени предмети в клетките им.

По-възрастните плъхове в началото се мъчели с разрешаването и на двата теста, но след като получили медикамента, те започнали да се справят много по-бързо от контролната плацебо-група - тяхното цялостно представяне било много подобно на това на младите животни. Допълнителните тестове показали, че по-възрастните животни третирани с монтелукаст имали също повече новообразувани неврони и по-малко признаци на възпаление в мозъка си от плацебо-контролите.

"Важното в случая е, че не само, че установихме ефект върху неврогенезата, но ние регистрирахме ефекти и върху други системи в мозъка," коментира Айгнер. "Медикаментът понижава възпалението в мозъка. Освен това установихме значително възстановяване на кръвно-мозъчната бариера. От преди е известно, че при стареене кръвно-мозъчната бариера става по-пропусклива, което подпомага невралното възпаление."

Следващата стъпка ще бъде да се тества същия медикамент при хора и Айгнер и екипът му смятат да започнат с пациенти с деменция. Фактът, че монтелукаст вече се използва за лечение на астма означава, че ще има много по-малко препятствия, що се отнася до приложението при хора, но тъй като медикамента не е обект на патентно право това го прави неприемлив за спонсориране от фармацевтичните компании, които не биха могли да си възвърнат парите необходими за провеждането на клиничното проучване.

Да се надяваме това да не възпрепятства намеренията на учените, тъй като проблемът с бързо застаряващото население е напълно реален и определено имаме нужда от нови начини да поддържаме мозъците си по-млади за по-дълго време.

Изследването е публикувано в Nature Communications.

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

05.11 2015 в 15:22

На бас че ако се докажат тези му свойства ще стане узкл'чително скъп!