30 януари 2023
Категории
  •  Космос
  •  Физика
  •  Науки за земята
  •  Биология
  •  Медицина
  •  Математика
  •  Научни дискусии
  •  Разни
FACEBOOK

Рекорден брой заболели от Eбола за един ден в Демократична република Конго

| ПОСЛЕДНА ПРОМЯНА 03 май 2019 в 11:09 25900
Кредит: WHO

Броят на заболелите от Ебола в Демократична република Конго нараства бързо, достигайки до рекордните 27 потвърдени случая в рамките на един ден, по данни на здравното министерство на страната.

Последните данни на СЗО включват 1 400 потвърдени случая на заболяването, включително 891 смъртни случая, повече измежду жени и деца. Повишението в заболяваемостта може да не се дължи на по-бързо разпространение, а на по-добри възможности за местните лекари да преброят точно случаите на болните в региони, които преди са били недостъпни по различни причини. 

"Повишението в броя на новите случаи в Демократична република Конго остава страшно обезпокоително," съобщават от СЗО в доклада си. "С честите трудности да се достигнат определени райони, разрушения, предизвикани от спорадични актове на насилие от въоръжени групи и ограничени ресурси за здравеопазване, тази епидемия от ебола се случва в едни от най-трудните обстоятелства, с които СЗО някога се е сблъсквала."

Епидемията от ебола избухна през август 2018г. и здравните работници изпитват трудности да я ограничат заради липсата на здравна инфраструктура, недоверието към тях от страна на засегнатите общества и атаките на насилие в региона. 

Общо 33 здравни работници също са починали, включително и епидемиологът от СЗО Ричард Музоко (Richard Mouzoko), който беше убит при въоръжена атака над клиника в Бутембо на 19 април. Конфликтите са постоянни от десетилетия в региона с около 70 въоръжени групи, съперничещи си за контрола над мините в региона.

Потвърдени и вероятни случаи на Ебола по региони и по седмици. Данни към 30 април 2019г. Кредит: WHO

Докато епидемията продължава, здравните работници и клиниките са се превърнали в честа цел на атаки и насилие. Две клиники бяха бомбардирани миналия февруари, а от организацията Лекари без граници временно изтеглиха доброволците си извън региона, за да ги предпазят. 

След смъртта на Музоко, някои от дейностите на СЗО са спрени, но ваксинациите и разследването на случаите са подновени, според Директора на СЗО„ Тедрос Аданом Гебрейзус (Tedros Adhanom Ghebreyesus).

Източник: New scientist


Няма коментари към тази новина !

 
Още от : Медицина
Всички текстове и изображения публикувани в OffNews.bg са собственост на "Офф Медия" АД и са под закрила на "Закона за авторското право и сродните им права". Използването и публикуването на част или цялото съдържание на сайта без разрешение на "Офф Медия" АД е забранено.