Експерименталната ваксина срещу Ебола показа почти 100% ефективност

Новата ваксина получиха почти 6 хиляди жители на Гвинея и нито един от тях не е заразен

Наука ОFFNews Последна промяна на 23 декември 2016 в 14:38 5636 0

Експерименталната ваксина срещу Ебола, която е тествана в Гвинея, показа почти 100% ефективност, съобщава доклад на Световната здравна организация, позовавайки се на изследвания, публикувани в списание Lancet.

Почти шест хиляди жители на Гвинея получиха новата ваксина rVSV-ZEBOV и никой от тях не бе заразен с опасните вируси. В същото време в наблюдаваната контролна група, които не са били ваксинирани, има 23 случаи на заразяване.

Ебола се появи в Западна Африка през февруари 2014 година. Оттогава от това опасно заболяване загинаха над 11.3 хиляди души и около 28.5 хиляди бяха заразени.

В Либерия броят на жертвите е 4806 души, заразените са 10666.

В Сиера Леоне умряха по-малко - 3906, но са били заразени с вируса, повече отколкото във всяка друга страна - 12593. Заразените и загиналите в Гвинея са значително по-малко, отколкото в тези две държави, 3626 и 2405 съответно.

Случаи на заразяване са регистрирани в Мали, Нигерия, Сенегал, Испания, Великобритания и Съединените щати. Но в тези страни броят на заразените хора не надвишава 10 души. Изключение е Нигерия, където 20 души са били заразени и осем умират. 

Едно от най-интересните неща за ваксината - освен очевидната й безопасност и ефективност - е методът, по който са я изследвали учените.

Когато започват процеса през 2015 г. броят на случаите на Ебола в Гвинея вече бе намалял и имаше твърде малко случаи, за да има смисъл да се проведе традиционното рандомизирано проучване като ваксината се приложи към произволно избрана група и се сравни с контролната група, която не получава ваксината. Така че изследователите трябваше да са изобретателни. Те решават да опитат нещо, наречено "пръстенова ваксинация", метод, използван за премахване на едрата шарка през 70-те години. Той включва имунизиране на хората, които са само в непосредствен контакт - приятели, семейство, съквартиранти, съседи - с човека, който се е разболял с вируса, за да се създаде защитен пръстен около тях и за да се спре разпространението на болестта.

Когато някой покаже симптоми на заболяването, всички негови близки и приятели се ваксинират, за да се предотврати разпространяването на вируса. Пробната ваксинация е била извършена върху 4000 души на територията на Гвинея и е показала 100% ефективност. Това означава, че от 4000 ваксинирани, никой не е показал симптоми, нито е разпространил ебола.

Веднага след като се диагностицира нов случай Ебола, изследователите проследяват всички неговите контакти за общо 117 групи или "пръстени", всеки от които се състои от около 80 души. След това те рандомизирали пръстените на ваксинираните хора или веднага след като техен приятел или член на семейството е бил диагностициран или със закъснение от три седмици.

Техните предварителни резултати бяха толкова категорични, че учените промениха начина на действие, така че всеки да получи ваксината веднага, включително деца. Малко повече от половината от тези ваксинирани (3149 души) съобщават за поне един страничен ефект, но те са предимно леки (главоболие, умора и болки в мускулите). 80 са докладвали сериозни нежелани събития, а само две (треска и алергична реакция) се считат за свързани с ваксината.

Тези резултати се основават на проучвания при примати, които показаха, че ваксината е безопасна и напълно ги предпазват от Ебола.

Изследователите се позовават на тази разработка като един от малкото положителни резултати за епидемията Ебола 2014-2016 - най-голямата, която светът някога е виждал.

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !