Защо в Япония има толкова често големи земетресения? (видео)

Наука ОFFNews Последна промяна на 24 ноември 2016 в 10:00 18354 1

Кредит KYODO

Въздушна снимка от хеликоптера на Kyodo News показва разрушената настилка на паркинг в Минамясо, Кумамото, след вторичния трус оот 7.3 в региона през април 2016.

Земетресение с магнитуд 6,9 удари наскоро близо до бреговете на Фукушима, Япония, вероятно по същия разлом, който се разкъса през 2011 г., отприщвайки мощен, 9.0 по скалата на Рихтер трус, който предизвика смъртоносни цунамита и причиниха мащабни разрушения. През цялата си история земята на Япония се е разклащала многократно.

Но какво прави тази част на света територия на големи земетресения?

Отговорът е свързан с местоположението на Япония. Нейните острови се намира по протежение на т.нар. Тихоокеански огнен пръстен, въображаема зона с форма на подкова, която следва ръба на Тихия океан, където се случват много от земетресенията и вулканичните изригвания в света. Всъщност, 81% от най-големите земетресения в света се случват в този активен пояс, според Агенцията за геоложки проучвания на САЩ (USGS).

"Повърхността на Земята е разделена на около дузина големи парчета и всичките те се движат. А когато си взаимодействат по краищата си, се случват интересни неща", - отбелязва Дъглас Гивън (Douglas Given), геофизик от USGS в Пасадена, Калифорния, пред LiveScience.

В рамките на Тихоокеанския огнен пръстен няколко тектонични плочи се разделят и се сблъскват. В така наречените зони на субдукция ръбът на едната плоча се подпъхва под другата плоча като едновременно я избутва, за да потъне в земната мантия.

"От Аляска до Япония и Филипините, по целия път надолу по западната част на Тихия океан - а след това границата на западното крайбрежие на Южна Америка и Централна Америка са все големи зони на субдукция,"  - заяви Робърт Смит (Robert Smith), почетен професор по геофизика в Университета на Юта.

Самата Япония е разположена на края на една сложна мозайка от тектонични плочи, които се търкат заедно и предизвиква смъртоносни земетресения и вулканични изригвания, заяви Смит.

Земетресението на 21 ноември край бреговете на Фукушима е на около 130 км югозападно от епицентъра на земетресението Тохоку, което удари с 9.0 по скалата на Рихтер през март 2011 г. Това означава, че трусът с магнитуд 6.9 може да е вторичен трус на по-мощното земетресение от 2011, според сеизмолози.

"Има цяла поредица от вторични трусове след земетресението 2011 г.", обяснява Смит. "Тези изключително мощни земетресения са вторични трусове, които могат да продължат десетки до стотици години. Това се случва много често".

Земетресението от 2011г. освободи напрежение, трупано стотици години в региона, където Тихоокеанската плоча се гмурка под Евразийската плоча, предизвика мощно цунами с височина 39 м и наводни крайбрежни райони, достигайки близо 10 км навътре в сушата. Вълните заляха крайбрежната АЕЦ Фукушима I и предизвикаха ядрена авария от седмо ниво. Въпреки че земетресението от 21 ноември не е толкова мощно, колкото трусът Тохоку, целият регион е все още под риск от големи земетресения.

Земетресението Тохоку "е едно от най-големите земетресения, които сме регистрирали исторически, но работата е там, че сеизмичната опасност по цялата зона на субдукция е изключително висока, така че големите земетресения ще бъдат по-често там, отколкото на други места", подчерта Смит.

По-рано тази година, през април, земетресение с магнитуд 7.0 удари региона Кумамото в южната част на Япония, два дни след това трус със 6,2 по скалата на Рихтер разтърси същия район.

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!