10-те най-странни животни, открити през 2015

Наука ОFFNews Последна промяна на 29 декември 2015 в 15:03 11815 0

Кредит WWF

Всяка година учените преброждат джунгли и пустини, преравят музейни сбирки, проучвайки различни животни, и ако са късметлии, откриват нови видове.

Така например, през 2015 г., изследователите идентифицираха странния рубиненочервен морския дракон край бреговете на Австралия, нов вид гигантски костенурки в островите Галапагос и още много други неподозирани досега животни.

Морският дракон Phyllopteryx taeniolatus

Досега са описани само два морски дракони, последният от които е открит преди 150 години. Но тази година бе съобщено, че се е появил трети морски дракон - рубинен. Не по-малко интересен факт от самото му съществуване е неговия цвят, както и дълбочината, от която е изваден - 51 метра. 

Цветът му е свидетелство за това, че вероятно предпочита дълбоки води - червеното е първата дължина на вълната на светлината, която се филтрира от морската вода, така че червените животни в океанските дълбини стават незабележими.

Морските дракони са рибки, подобни на морски кончета с хипнотична красота, със сложни израстъци, които им помагат да се прикриват сред водораслите в плитките крайбрежни води на Южна Австралия.

Гигантска костенурка от островите Галапагос

С помощта на ДНК анализ е установено, че костенурките на един от островите Галапагос, Санта Круз, които досега се смятаха за един вид, всъщност са два.

В Китай са намерени най-малките охлюви

Най-малкият охлюв на Земята е може би Angustopila dominikae, намерен в Китай, с размер ненадвишаващ милиметър. Седемте нови вида "микроохлюви" са открити в образци на почва от Китай като десет от мекотелите могат да "преминат през иглени уши".

Някои изследователи смятат, че е възможно тези същества да са се лишили от някои органи, като например бял дроб, в стремежа да се миниатюризират.

Други не мислят така. "Не може да са много по-малки, ако става дума за сложно животно", казва Бен Роусън (Ben Rowson) от Националния музей на Уелс в Кардиф, Великобритания. "А охлювите са доста сложни".

Освен това, той мисли, че един малък охлюв може да изсъхне частично, докато изцежда слуз за подпомагане на движението си. "Изсушаването е главната причина за смъртта при охлювите. Ако те са толкова малки, ще е трудно да се избегне това", заключава зоологът.

Кихаща маймуна

Новооткритата в Мианмар (бивша Бирма) маймуна вече си има прякор - "Снуби". Наречена е кихаща маймуна, защото когато вали дъжд, в ноздрите ѝ се събират капчици и тя започва да киха. Необичайната бяло-черна маймуна живее в северната част на Мианмар и може да бъде чута от разстояние заради кихането си, когато вали. Маймунките сами се опитват да се справят с неудобството - като завали те скриват главата си между крайниците си и остават така, докато дъждът спре. Така че не прекарват цялото си време в кихане.

Изследователи обявиха откритието на кихащата маймуна (Rhinopithecus) през 2010 г., но е представена в доклад на WWF от 2015 година сред 211-те нови вида, открити в източните Хималаи между 2009 г. и 2014 г.

Най-сладкото октоподче 

Досега тези странни същества не са имали им​е. Изследователите са събирали и изследвали тези "безименни" главоноги от 1990 г. насам, но никой не ги е класифицирал научно. Биолозите трябва да изучат новооткритите създания - отвътре и отвън - ясно да опишат по какво са уникални от другите видове, с които може да са тясно свързани. Новите класификации на видовете, включително името им, се публикуват като статии в научните списания.

Това е най-очарователния октопод, затова и Стефани Буш, изследовател в Monterey Bay Aquarium Research Institute, го нарича Adorabilis, т.е."очарователен" от латински - как другояче да наречеш малко сладко розово октоподче с големи очички?

Този вид принадлежи към рода Opistotheuthis, която включва октоподи, които се отличават със сплесната форма и ципести крайници. Задачата за именуването се паднала на Стефани Буш, изследовател в Monterey Bay Aquarium Research Institute , който работи усилено, за да класифицира тези водни животни.

Ракът Сноудън

Раците от вида Cherax snowden живеят в сладководните потоци в Западна Папуа в Индонезия. Описанието на новият рак е публикувано през август 2015 г. в научното списание ZooKeys. Учените попаднали на вида благодарение на жителите на Кепала Баранг, които ги отглеждали като домашни любимци.

Немският изследовател Кристиан Лухауп (Christian Lukhaup), голям фен на бившия служител на ЦРУ Едуард Сноудън, е кръстил в негова чест новооткритият вид речен рак.

Според Лухауп, водещ автор на съобщението, Сноудън е "американски борец за свобода" и "името му е символ на опозицията". "След като описах два нови вида, реших да нарека един от тях в чест на Сноудън, който дълбоко ме впечатли" - споделя ученият. "Исках да покажа подкрепата си за Едуард Сноудън. Мисля, че това, което той направи, е нещо много специално."

Според описанието, раците Cherax snowden има "мощен външен вид", клещите на животното са малки по размер, зелени с портокалова ивица - според изследователите - много ефективни и могат да предизвикат силна болка. Живеят под камъните и излизат през нощта, за да ловуват. Достигат размери от 7 до 10 см.

Най-стария организъм край бреговете на Хавай

Този нов вид черен корал, открит в Тихи океан, е на 4 000 години и е най-старият морски организъм на планетата. Идентифициран е от учените от Националната океанска и атмосферна администрация (NOAA) и Института Смитсониън.

Leiopathes annosa (което означава "дълъг живот") са в златисто кафяв цвят и по форма колониите им приличат на дървета, което е типично за черните корали. Тези животни живеят на дълбочина от 300-500 метра в района на Хавайските острови.

Коралът-дълголетник е известен на учените още от XVIII век, но преди това погрешно са го причислявали към средиземноморския вид L. glaberrima. Изследвайки го, учени от NOAA и Смитсониън са установили, че това е нов вид.

Чудовищен морски дявол

Морските дяволи са едно от най-чудатите и интригуващи създания в океанските дълбини. Новият вид морски дявол, открит в средата на годината е с дължина 30-95 мм. Намерен е случайно по време на експедиция в дълбините на Мексиканския залив.

Дълбоководните създания нерядко наподобяват истински чудовища.

Едно от тях е и новооткритият вид, добавен към списъка на дълбоководните създания, наскоро забелязан в тъмните води на северния Мексикански залив от изследовател на университета Nova Southeastern University's (NSU) Halmos College of Natural Sciences and Oceanography. 

Гигантски вирус от вечния мраз на Сибир

Международна група вирусолози, водени от Жан-Мишел Клавери (Jean-Michel Claverie) идентифицира нов вид гигантски вирус в проби от Сибир, чиято възраст е около 30 хиляди години.

Учените предполагат, че вирусът не принадлежи към един нито от познатите надцарства (еукариоти, бактерии и археи), а е потомък на четвърти, неизвестно досега надцарство.

Новият вирус е четвъртият вид голям вирус, поразяващ амеби, видим с обикновен оптичен микроскоп. 

Новият вирус е получил видово наименование Mollivirus sibericum. Неговите вириони (т.е. частици в компактна, готова да заразява форма) са открити в култура на амеби след смесването им с образци от вечната замръзнала почва на Сибир. Вирусът е с почти сферична форма с диаметър от около 500-600 нанометра, повърхността на вириона е покрита с рехав протеинов слой.

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !