В Китай са намерени най-малките охлюви

Наука ОFFNews Последна промяна на 29 септември 2015 в 15:21 2964 0

Кредит Barna Páll-Gergely

Микроохлювът. Едно деление от скалата е 0,1 от милиметъра.

Най-малкият охлюв на Земята е може би Angustopila dominikae, намерен в Китай с размер ненадвишаващ милиметър.

Седемте нови вида "микроохлюви" са открити в образци на почва от Китай като десет от мекотелите могат да "преминат през иглени уши", по думите на авторите на статията в списание ZooKeys.

За находката съобщава New Scientist.

Миниатюрните мекотели са открити в почвени проби, събрани в Китай през 2013 г., в подножието на варовиков хълм в провинция Гуанси от унгарския пътешественик Андраш Хуняди (András Hunyadi).

Малките размери позволяват на Angustopila dominikae да се крият в пукнатините на варовиковите хълмове, разказва Барна Пол-Гергели (Barna Páll-Gergely) от Shinshu University, Япония, който е ръководител на екипа, идентифицирал мекотелите. Вероятно, охлювчетата изчакват да завали дъжд, а след това изпълзят и пасат водораслите, които растат по хълма, когато има достатъчно влажност.

Изследователите предполагат, че малките размери предпазват охлювите от хищници. Вместо защитни структури вътре черупките (люкове, прегради, "капани") Angustopila dominikae е избрал да се развива в посока на миниатюризация.

Само черупки

Новите видове са описани само по черупките без дори следи от ДНК, затова "толкова много въпроси остават без отговор около техния начин на живот", споделя Пол-Гергели.

На учените са познати и други микроохлюви, които живеят по варовиковите масиви в Китай, Тайланд и Малайзия. Те, може би, са изпитвали силната конкуренцията за ресурси в тези изолирани местообитания, което ги е тласнало по пътя на миниатюризацията.

Може ли да има и по-малки охлюви?

Може ли да има още по-малки микроохлюви, които чакат да бъдат открити? Някои изследователи смятат, че е възможно тези същества да са се лишили от някои органи, като например бял дроб, в стремежа да се миниатюризират.

Други не мислят така. "Не може да са много по-малки, ако става дума за сложно животно", казва Бен Роусън (Ben Rowson) от Националния музей на Уелс в Кардиф, Великобритания. "А охлювите са доста сложни".

Освен това, той мисли, че един малък охлюв може да изсъхне частично, докато изцежда слуз за подпомагане на движението си. "Изсушаването е главната причина за смъртта при охлювите. Ако те са толкова малки, ще е трудно да се избегне това", заключава зоологът.

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !