6 същества, които сменят пола си или се преструват, че го правят

Наука ОFFNews Последна промяна на 09 август 2015 в 11:49 25475 0

Кредит observationdeck.kinja.com

Женските хиени са по-големи и по-агресивни от самците.

Макар и да изглежда странно, но съществуват животни, които могат да променят своя пол. Такива животни се наричат последователни хермафродити. В природата има ситуации, в които тази операция е изгодна.

Някои го правят "наужким", наподобявайки само външно противоположния пол. Други подхождат към въпроса сериозно и наистина се трансформира от самец в самка или обратното.

Сепия

Сепията е известна с уникалната си способност да се маскира, практически мигновено сменяйки окраската си. Интересното е, че мъжката сепия използва тази способност в битката за женски. По време на ухажване, самецът променя цветовете само на половината на тялото си, когато се намира в непосредствена близост до женската. Своят истински вид на "мъжкар" демонстрира пред любимата си, а потенциалният съперник вижда привидно "самка" . Благодарение на този хитър номер, мъжката сепеия увеличава шансовете си за брачен съюз.

Жартиерова змия (Thamnophis)

Тези роднини на обикновените змии живеят в Северна Америка, от Канада до Мексико. При този вид змии любовният период започва веднага след хибернацията. Едва събудили се от дълбокия сън самците търсят самки, за да образуват около тях "брачни възли". Но някои самци на жартиерните змии започват да имитират миризмата на женските.

Защо го правят дълго време остава загадка. Първоначално се е предполагало, че ароматната завеса дава някакво предимство в борбата за вниманието на нежния пол. Едва наскоро, изследователите открили, че в това поведение няма нищо романтично. След зимен сън змиите се нуждаят от време, за да се стоплят и да "дойдат на себе си". През това време те са бавни, мудни и са лесна плячка за хищниците. Ето защо, премръзналите самци се преструват на женски за да получат защита и топлина от страстните "брачни възли" на своите събратя.

Петниста хиена

Въпреки че външно много наподобяват на семейството на вълците, всъщност хиените са много по-близо до котките.

При хиените цари матриархат. Водеща роля играят самките, които са по-големи и по-агресивни от самците. Нивото на тестостерон в кръвта им е толкова високо, че се отразява във външния вид на гениталиите им: срамните устни са срастнали, образувайки подобие на скротум, а размерът на клитора е сравним с мъжкия пенис. Сходството с мъжките полови органи е толкова голямо, че да се различат самци от самки не е толкова лесно. Между другото, именно заради това е тръгнал митът за хомосексуализма у хиените.

Риба клоун

Да, известният Немо и неговите роднини могат да се превръщат в женски. Рибите клоун живеят на групи, в които цари строга йерархия. Начело е доминиращата двойка, която е отговорна за продължението на рода. Останалите членове на стадото са самци, при това те потискат растежа си и размерите им са много по-малки, отколкото на водача.

В случай, че той загине, мястото му заема един от "резервните играчи". Ако нещастие се случи със самката, бившият съпруг сменя пола си и негов, по-скоро неин партньор става най-големият от младите самци. 

Риба чистач

Рибата чистач обслужват всички морски хищници: акули, змиорки, риба тон, скумрия, които страдат от кожни паразити, особено в топлите тропически води.

Рибите чистачи живеят в малки групи в определен участък на рифа, в който идват за "обработка" както местни обитатели, така и гости от открития океан. Групата за почистване се състои от един самец и няколко самки. "Шефът" следи за качеството на работата и наказва сурово небрежните подчинени. Така че не е изненадващо, че всяка самка риба чистач мечтае да стане самец. Особено големи шансове има най-голямата женска, която ще се превърне в самец и ще заеме мястото на съпруга си в случай, че загине.

Морските охлюви Crepidula fornicata

Морските охлюви Crepidula fornicata са от Северна Америка, но случайно са внесени в Европа в края на XIX век. При липсата на естествени врагове тук, тези мекотели се разпространят бързо и се превръщат в заплаха за плантациите от стриди.

Те водят неподвижен начин на живот, като образувайки колонии във вид на пирамида по скали и черупки на стриди. На върха на пирамидата са най-младите индивиди и винаги са от мъжки пол. А основната са възрастните самки. Crepidula fornicata се раждат мъжки, а след това се превръщат в женски. А охлювите от средната част на пирамидата са на различни етапи на смяна на пола.

Text-to-speech function is limited to 100 characters
Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !