Какво правят рибите като останат без мъже

Наука ОFFNews Последна промяна на 26 май 2015 в 11:49 15636 0

Кредит wikipedia.org

Рибите клоуни са протандрични, т.е. се раждат мъжки, но после могат да сменят пола си.

Ако в съвременното човешко общество все още вървят дебатите около въвеждането на третия пол, то в животинския свят тази неопределеност в сексуалната ориентация съществува отдавна.

Може да изглежда неочаквано, но сред животните има видове, при които мъжкият индивид възниква от женския или обратно. 

Кораловите рибки зеленушки

Сред семейството на зеленушките, Labridae - пъстри рибки, обитаващи тропическите коралови рифове - има видове, при които се раждат и мъжки, и женски рибки, но при необходимост, например ако мъжката умре, доминиращата женска се превръща в мъжка риба.

Най-агресивната женска се превръща в мъжка с харем

При някои видове зеленушки се срещат и първични, и вторични мъжки, при други - всички рибки се раждат като женски и след това някои от тях се превръщат в мъжки, сменяйки не само пола си, но и цвета си.

Зеленушките оформят хареми, които мъжкият агресивно брани. Но ако мъжкият умре, това стартира съревнование между женските за позицията му. Тази женска, която успее да се наложи като доминираща, започва да се държи агресивно точно като мъжка и защитава харема срещу опитите на други мъжки да го превземат. Ако женската се задържи като доминираща за няколко часа, за 2 до4 дни се превръща в напълно функционален мъжки със собствен харем.

При тези видове зеленушки, при които се раждат мъжки, то последните преминават през три фази.

  • първа фаза - сексуално незрелите юноши,
  • втора (инициална) фаза - включва зрели мъжки и женски риби, които обаче не е възможно да бъдат различени една от друга без вътрешен преглед или когато хвърлят хайвер.
  • трета фаза включва само зрели мъжки, които са с ярки цветове и са много по-едри от останалите. След оплождането, те умират.

Когато обаче женските хвърлят хайвера си и терминалният мъжки отделя сперма, за да го оплоди, някои мъжки от инициалната фаза (които са много по-дребни и бързи и затова са наричани “стрелкащи” се) се появяват изневиделица и също изхвърлят сперма, за да оплодят хайвера. Интересното е, че те изхвърлят по-голямо количество семенна течност, защото техните тестиси са по-големи от тези на терминалния мъжки. По този начин техните сперматозоиди, които са в по-голямо количество могат да изместят конкурентно сперматозоидите на по-едрите и разчитащи на агресия терминални мъжки и да оплодят хайвера.

Thalassoma lunare се раждат женски, но когато обстоятелствата го наложат, стават мъжки. Снимка: wikipedia.org

Измамните травестити

При рибката Notolabrus celidotus, която също е от семейството на зеленушките, всички се раждат женски. Промяната на пола се случва, когато рибите станат около 20 см. Някои обаче сменят пола си преждевременно. Те са по-дребни и запазват женската си окраска - т.е. травестити и имат достъп до защитените от големите мъжки територии, като ги подлъгват и подражават на женски.

Notolabrus celidotus. Снимка: science.nayland.school.nz

Малките травестити изчакват финалния момент от ухажването между нормалната двойка, когато женската изхвърля яйца, стрелват се и отделят огромно количество сперма. Тези мъжки имат 5 пъти по-големи тестиси от обикновените мъжки. Стратегията е успешна най-вече там, където има повече места за криене. Когато тези травестити бъдат разпознати от обикновените мъжки, те бързо загубват женския си камуфлаж и стават обикновени мъжки.

От мъже - жени, от жени - мъже и обратно

Някои видове от ярко оцветените коралови риби от сем. Pomacentridae, се раждат мъжки и после се превръщат в женски, а някои могат отново да се превърнат в мъжки.

Рибките от сем. Serranidae пък се превръщат от женски в мъжки, а после могат обратно в женски. Всички тези случаи на последователна смяна на пола се наричат последователен хермафродизъм. Когато първоначално се раждат женски, се наричат протогинични хермафродити (protogynous), а когато първо са мъжки - са протандрични (protandrous).

Всеки знае, че охлювите са хермафродити, но макар и рядко и сред гръбначните има случаи в един организъм да има и мъжки и женски полови органи. Такива са няколко вида риби от сем. Scaridae и сем. Haemulidae. При тяхпърво единият партньор опложда яйцата на другия, а после ролите се разменят. Но самооплождане не се случва.

По материали от книгата "Необикновените животни" на д-р Чавдар Черников

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !