2018-та идва с "падащи звезди", 2 суперлуни и лунно затъмнение (видео)

Максимумът на метеорния поток Квадрантиди ще бъде на 3 януари

НаукаOFFNews Последна промяна на 31 декември 2017 в 00:00 15067 0

Северно сияние и метеор от Геминидите. Astronomy Picture of the Day, 2009

Метеорният поток Квадрантиди, който е първият метеорен дъжд на идващата 2018-та година, ще достигне връхната си точка в нощта на 3 януари, съобщава Американското метеорно общество.

Метеорният поток може да се наблюдава от 22 декември до 17 януари, но върхът на неговата активност се пада по време на Новогодишните празници. В нощта на 3 януари в средните ширини на Северното полукълбо ще се наблюдават приблизително 11 метеора на час в часовете преди разсъмване, а вечер броят им ще бъде около три на час.

По-добре е да наблюдаваме метеорите извън големите градове, като потърсим съзвездието Воловар.

Метеорният поток Квадрантиди е открит през 1835 г. от белгийския математик и астроном Адолф Кетеле. Потокът е кръстен от съзвездието Квадрант. Сега това съзвездие вече не е в звездните карти - през 1922 г. Международният астрономически съюз преразпредели територията на това съзвездие между съседите му Воловар и Дракон. Името му обаче остава в името на метеоритния поток. Доскоро астрономите не знаеха кой е източникът на метеорния поток. Едва през 2003 г. планеолозите разбраха, че този метеоритен поток е породен от разрушения астероид 2003 EH1. Други наблюдения показаха, че това е фрагмент от древна комета, чиито запаси от лед са се изпарили.

Тази година, отбелязват изследователите, наблюденията на Квадрантиди ще бъдат усложнени поради светлината на пълната луна.

Супер вълча луна

Това ще бъде една незабравима Нова година за тези, които обичат да се вглеждат в нощното небе - рядката "вълча" суперлуна ще се вижда в новогодишната нощ по целия свят.

Суперлуна се вижда, когато нашият спътник е в най-близката си орбитална точка спрямо Земята. Тя е сравнително рядко събитие - миналата година имаше само едно.

А тази зима стават три поредни. По-рано този месец бе първата от "суперлунната трилогия", която ще продължи през януари на 1-ви и 31-ви.

Видимо суперлуната ще изглежда 14% по-голяма и 30% по-ярка от пълнолунията, които се случват в най-отдалечената точка на орбитата на Луната.

Първото пълнолуние през януари е наречено от индианските племена "Вълча луна", тъй като това е времето, когато гладните вълци вият срещу луната. Вълчата суперлуна ще се случи на 1 януари в 21:24 EST (4:24 на 2 януари българско време).

Вълчата луна ще споделя накратко небето със слънцето и ще изглежда относително по-бледа близо до хоризонта, съобщава space.com. Тогава Луната ще бъде в съзвездие Близнаци, приблизително на линията между Полукс (Beta Geminorum) и Бетелгейзе (Alpha Orionis).

Синята и кървава Луна

Според НАСА последният епизод от трилогията ще бъде изключително специален.

Не само защото е второто пълнолуние в един месец, което се нарича синя луна. На 31 януари суперлуната ще включва пълно лунно затъмнение, коетп ще се вижда от Източна Азия през Тихия океан до западната част на Северна Америка. По време на затъмнението Луната бавно ще загуби своя блясък и ще стане по-червеникава поради начина, по който атмосферата пречупва светлината. Заради това напълно засенчената луна понякога е нарича също "Кървава луна".

В България ще може да се види само краят на полусянката (пенумбра) на лунното затъмнение.

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !