3 медала за българския отбор на Международната менделеевска олимпиада по химия

Наука ОFFNews Последна промяна на 10 май 2016 в 08:37 7164 0

Кредит СРООПН

Трима от общо четиримата участници в българския отбор се завръщат с медали от престижното международно състезание.

Нашият отбор взе три бронзови медала на 50 Международна менделеевска олимпиада по химия (ММОХ), която се проведе от 2 до 8 май в Москва, Русия

В надпреварата взеха участие 114 състезатели от 21 държави. Състезателите от отбора Любен Бориславов, Янислав Данчовскии, Борис Борисов и Кристина Костадинова се справиха отлично със задачите в два теоретични и един практически кръг.

С бронзови медали са наградени:
· Любен Бориславов – 12 клас, НПМГ София
· Янислав Данчовски – 12 клас, МГ „Гео Милев” Плевен
· Борис Борисов – 12 клас, НПМГ София

С почетна грамота е удостоена Кристина Костадинова – 11 клас, НПМГ София

Янислав взе участие в тази олимпиада и през 2015 г., а Любен и Борис имат бронзови медали от Международната олимпиада по химия през 2015 г.
Ръководители на отбора са Христо Чанев - доцент във Факултета по химия и фармация на СУ „Св. Кл. Охридски“ и Даниела Цекова – гл. ас. доктор в същия факултет.

Международната Менделеевска олимпиада по химия се организира за ученици от 10 – 12 клас. ММОХ се провежда от 1992 г., като до 1997 г. олимпиадата се провежда само в Русия, а след тази година и в страните от бившия Съветски съюз. От 2004 г. във формата на олимпиадата са включени България и Румъния. Малко по късно и Македония, Молдова и Унгария. Традиционно участниците в отбора са учениците, класирали се на първите 4 места в Националната олимпиада по химия и опазване на околната среда.

Подготовката и участието на България в олимпиадата е възможно благодарение на средствата, осигурени от Фондация „Америка за България“. През 2013 г. фондацията предостави средства за оборудване на Олимпийска лаборатория по химия в СУ, в която протича подготовката на българските отбори за международните олимпиади. Работата в лабораторията е основен фактор за конкурентоспособността на нашите състезатели, тъй като за съжаление подобни условия все още липсват в повечето училища в страната.
България ще участва и в 48 издание на Международната олимпиада по химия, която ще се проведе през август 2016 г. в Тбилиси, Грузия.

Страница на статията : 0102
Виж още за:
Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !