3-те най-зашеметяващи видеоклипа в конкурса за най-добра илюзия на 2020 г.

Ваня Милева Последна промяна на 19 декември 2020 в 00:00 4770 0

Първата награда в конкурса за най-добра илюзия на годината получи един остроумен модел, напомнящ графиките на Ешер - „3D стълбището на Шрьодер“ на Кокичи Сугихара от Университета Мейджи, Япония.

Конкурсът е ежегодно събитие, ръководено от Neural Correlate Society (NCS), организация с нестопанска цел, която се старае да насърчи научните изследвания на невралните корелати на възприятието и познанието. Неврален корелат се нарича мозъчната дейност, която съответства и е необходима за създаване на конкретно преживяване. Например, невронните корелати на съзнанието са събитията, които трябва да се случат в мозъка, за да може да се прояви съзнанието.

„Начинът, по който виждаме външния свят - нашето възприятие - се генерира косвено от мозъчни механизми и затова цялото възприятие е илюзорно до известна степен. Проучването на илюзиите е от решаващо значение за това как разбираме сетивното възприятие и за много офталмологични и неврологични заболявания“, обясняват от NCS.

Освен това конкурсът за най-добра илюзия на годината е празник на изобретателността и креативността на водещата световна научна общност, изследваща илюзиите.

Първо място: „3D стълбището на Шрьодер“, Кокичи Сугихара, Япония

Стълбището на Шрьодер е стара оптична илюзия, а именно двуизмерен чертеж, който може да се възприеме или като чертеж на стълбище, водещо отляво надясно надолу, или същото стълбище, само че обърнато с главата надолу. Това е класически пример за промяна в перспективата в психологията на възприятието. Носи името на германския натуралист Хайнрих Шрьодер, който го публикува през 1858 г.

Традиционното стълбище на Шрьодер е 2D картинка. Настоящият 3D обект също има две интерпретации, и двете  са стълбища, гледани отгоре, а интерпретациите се превключват помежду си, когато се завъртим обекта на 180 градуса около вертикалната ос.

2020 г. Втора награда: „Истинско ли е това??“, Мат Причард, Великобритания

Видеото показва поредица от илюзии за възприемане на отражение на кен кока-кола в огледало. Зрителят обаче просто вижда в празна рамка втора кока-кола. Движението на рамката с дупката осигурява отлично неправилно насочване на възприятието. Въпросът е „Истинско ли е това?“ Дори когато се отстранят измамните елементи, предназначени да заблудят зрителя, илюзията за виждане на огледало продължава за кратко. Внимателният преглед ще разкрие несъответствия в сцената, но кое е това, което кара зрителната система да направи първоначалното предположение за огледало, все още не е напълно изяснено.

2020 г. Трета награда „Невъзможна типография на мрежа“, Даниел Марлевелд, Холандия

Когато погледнете буквите, формите изглеждат триизмерни. Но ако се вгледате по-внимателно, изглежда, че нищо не се добавя. Твърда или гъвкава е формата? Дъното отива отгоре, гърбът става отпред и дори изглежда така, сякаш части от буквите се въртят в различни посоки.

Всички илюзии на 10-те финалисти в конкурса, определени от международна съдийска комисия, може да видите тук.

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !